értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Az egész igazság a gázvíz-melegítőkről

A gázfűtés minden típusának megvásárlása, telepítése és üzemeltetése


Fotó: www.vgservis.ru

Hazánkban a gázvíz-melegítők már régóta ismertek és megérdemelt bizalmat élveznek. Előnyei közé tartozik a gázzal való munkavégzés, amely jelentős megtakarítást tesz lehetővé a melegvíz költségén (ennek következtében gazdaságilag olcsóbb, mint egy elektromos vízmelegítő), a villamosenergia-ellátástól való függetlenség, ami nagyon kényelmes a vidéki területeken, meglehetősen alacsony felszerelési költség, széles a típusok és a gyártó márka szerinti kiválasztása.

A modern gáz vízmelegítők mindenféle vezérlőberendezéssel vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy teljesen biztosak legyenek a készülék biztonságában.

A gázvíz-melegítők a működési mód szerint két típusra oszthatók: átfolyás (oszlopok) és tárolás (gázkazánok). Mindegyiküknek tagadhatatlan előnyei és hátrányai vannak. A legjobb opciót csak azután adja meg, hogy alaposan megismerkedik az egyes berendezések működési alapelveivel.

Átfolyó gázmelegítők


A gázvíz-melegítők áramlási típusa, vagy ahogyan oszlopoknak nevezik, ezek a főgázon működő berendezések. Népszerűek mind most, mind korábban, és a hazai fogyasztók körében széles körben ismertek. A modern hangszórók nagyon kényelmesek, biztonságosak és megelőzik elődeik jelentős hiányosságait. Ezek termosztátokkal vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik a kiválasztott hőmérséklet könnyű karbantartását, többszintű biztonsági rendszerekkel, beépített funkciókkal, elegáns megjelenéssel és nem sok helyet foglalnak el.

Az ilyen típusú gáz vízmelegítők jellemzői

Az ilyen típusú vízmelegítők telepítésének fő követelménye a fő hálózatokból származó állandó gáz jelenléte. De meg kell mondani, hogy egyes gyártók a cseppfolyósított gázzal jól működő vízmelegítőket gyártanak, de az ilyen modellek száma rendkívül kicsi.
Az egység kapacitásától függően percenként 5–17 liter vizet tud felmelegíteni - körülbelül annyit, amennyit csak lehet, a központi melegvízcsap megnyitásával.

Azonnali vízmelegítők típusai

A gyújtási módszer szerint a gáz vízmelegítők a következő típusokból állnak:

  • piezo (a szikra a piezoelektromos elemből származik);
  • Elektronikus gyújtás (a szikra egyszerű elemekből származik);
  • hydro (az égő közvetlenül a mini-turbinából gyullad ki).

A szakértők megjegyzik, hogy a Pietro-gyújtással és a pilóta lángjának állandó égetésével (leggyakrabban a hazai gyártás Neva, Vektor) állandóan égő gázvíz-melegítők végső soron több gázt fogyasztanak, vagyis magasabb fizetéssel, mint az automatikus akkumulátor gyújtással vagy víz.
Emellett a legújabb modellek közül sokan moduláló égőkkel vannak felszerelve, amelyek szabályozzák a készülék működését a felhasznált meleg víz mennyiségének növekedése vagy csökkenése (vagy a kilépő hőmérsékletének ingadozása) szerint.

A pillanatnyi vízmelegítők működésének műszaki jellemzői


Fotó: techinfus.com
A gáztüzelésű vízmelegítők teljesen biztonságosak - ha a láng a pilótaégetőn elhalványul, vagy a kéményben meghibásodik, a gázbevitel történik, és ennek megfelelően az oszlop a vészhelyzet megelőzésére szolgál.

Az összes típusú gázoszlop fő előnye a víz pillanatnyi fűtése - amint bekapcsolódik az égő lángja, az a gáz, amely ezen a gázoszlopon áthalad a tekercsen, elkezd felmelegedni.Ezért a felhasználók anélkül kaphatják meg a gyakorlatilag korlátlan mennyiségű fűtött vizet.

A gáz vízmelegítők teljesítménye 17-30 kW. Ha egy vízbeviteli ponthoz meleg víz szükséges, például a konyhában, akkor elegendő egy 17-23 kW-os oszlop. A forró víz és a fürdőszoba teljes körű biztosítása érdekében 24 kW-nál nagyobb kapacitású felszerelésre van szükség. A gázmelegítők maximális értéke 28-30 kW teljesítmény. Ebből az indikátor az időegységenként felmelegített víz mennyiségétől függ. A hangszórók különböző modelljeinek teljesítménye 5 és 16 liter között változhat. A tájékozódás szempontjából az optimális oszloptípus kiválasztása a teljesítmény és a meleg víz aránya szerint:

  • 10-11 liter / perc - csak konyhai szükségletekhez vagy zuhanyozáshoz;
  • 13-14 liter / perc - lehetővé teszi, hogy egyidejűleg két különböző helyen fűtött vizet használjon - például a konyhában és a fürdőszobában;
  • 14 liter / perc vagy annál nagyobb a maximális kényelem, ez lehetővé teszi a magas hőmérsékletű víz több ponton történő fogadását.

Érdemes megjegyezni, hogy a 24 kW-os indikátor meghaladja az elektromos vízmelegítőkre vonatkozó határértéket - annak érdekében, hogy biztosítsák az egység hatékonyságát, azt egy kábellel kell csatlakoztatni a villamos energiához egy felnőtt ujj vastagságával.

Égéskamra

Azonnali vízmelegítők nyitott vagy zárt égéstérrel rendelkeznek. Érdemes figyelembe venni, hogy a zárt kamrával felszerelt fűtőberendezések biztonságosabbak. Ennek oka az, hogy nem a helyiségből származnak, ahol közvetlenül vannak, hanem a szomszédból, a vezetékes rendszer jelenléte miatt. A nyitott kamrával ellátott fűtőberendezések modelljei éppen ellenkezőleg, levegőt fogyasztanak a helyiségből, ahol a helyük van - ennek megfelelően, ha a rendszerben hibásan működnek, a gáz beléphet a helyiségbe, ahol az oszlop telepítve van, és ez vészhelyzeti következményekkel járhat. Ennek megfelelően a nyitott égéstérrel ellátott oszlopok különös figyelmet igényelnek.

Azonnali vízmelegítők előnyei

Az átfolyó vízmelegítők elég elegánsak, nem sok helyet foglalnak el, és gazdaságosak a gázfogyasztásban. A meleg vízcsap megnyitása után az automatika bekapcsol, és megnyitja a gázszelepet, és meggyújtja az égőt. Most több gyújtásrendszer is van - a kötelékkel vagy anélkül. A gonosz kötelesség jelenléte azt jelenti, hogy öngyújtással öngyújtással lehet gyújtani, ahogy sok évvel ezelőtt történt. A gáztüzelésű rendszereknél a gázégő gyújtása automatikusan, elektronikus vagy hidrodinamikus gyújtással történik. A hidrodinamikai gyújtásrendszer működési elvei meglehetősen egyszerűek és nem igényelnek további energiaforrásokat - a csap megnyitása után a hideg víz áramlik az oszlopba, míg a víz a generátor gyújtóerejét, amely villamos energiát termel a gáz meggyújtása érdekében.
Gáznemű vízmelegítő telepítésekor fontos figyelembe venni, hogy a készülék és a csap közötti távolság legfeljebb 6 méter lehet, ellenkező esetben a víz várakozási ideje növekszik.

A legkényelmesebb a moduláris égőkkel ellátott oszlopok, mivel automatikusan szabályozzák a gázáramlást olyan mértékben, hogy amikor a víznyomás a kimeneten ingadozik, a hőmérséklet állandó.

Ennek megfelelően a fő gáz jelenlétében a gázoszlop az egyik legegyszerűbb és gazdaságosabb lehetőség a melegvíz beszerzésére.

Kumulatív gázmelegítők


A felhalmozódó típusú gázfűtőberendezések - kazánok - nagy kapacitású eszközök, amelyek cseppfolyósított vagy főgázzal melegítik a vizet.A gejzírektől a villamos energia kisebb költségei és a lenyűgözőbb méretek különböznek. Csakúgy, mint más meghajtók, az ilyen vízmelegítőknek bizonyos időre van szükségük a víz felmelegítéséhez, hasonló modellek kevésbé népszerűek a lakosság körében, mint az oszlop. A telepítési folyamat és az áramlás, valamint a tárolóvíz-melegítő, gázos, majdnem azonos.

A gázkazánok előnyei

Meg kell jegyezni, hogy a márkák többsége kétféle gázmelegítő modellt állít elő az égéstér típusára vonatkozóan: zárt és nyitott. Az égéstér zárt típusával a tolóerőt erőteljesen hajtják végre, nyitott típusú - természetesen.
Az erőteljes pályával rendelkező felhalmozódó gázmelegítők modernebbek és kényelmesebbek, nem igényelnek további levegőáramlást a helyiségben az égési folyamatok támogatására, ezek telepítése egyszerűbb és olcsóbb, mivel nem kell hagyományos kéményt telepíteniük. Ugyanakkor ugyanakkor van egy hátránya - drágábbak, mint a nyitott típusú égéstérrel rendelkező gázvíz-melegítők.

A gázkazánok műszaki jellemzői

A háztartási igényeknek megfelelő kazánok kis elmozdulással rendelkeznek, közvetlenül a falra vannak szerelve, és a nagy méretű és nagy súly miatt a fűtőberendezések félautomatikus és ipari típusú gázkazánokat helyeznek a padlóra. A falra szerelt vízmelegítők maximum 120 literes tartályokkal rendelkeznek, ez a vízmennyiség elegendő egy 3-4 fős hétköznapi család háztartási szükségleteihez. A tartály padlófűtőinek térfogata 150 és 20 000 liter közötti lehet.

A kazánvíz-melegítők kétségtelen előnye a forró víz tartalékának jelenléte - a tárolótartálynak köszönhetően. Az ilyen típusú vízmelegítők minimális hőveszteséggel rendelkeznek - szinte minden modell rendelkezik egy speciális hőszigetelő réteggel, amely poli-poliuretánból vagy ásványgyapotból áll, ami megakadályozza a víz gyors lehűlését.

A felhalmozódó gázmelegítők teljesen biztonságosak - a legtöbb modellben tolóerő és láng jelenléte van. Hiba esetén blokkolják a készülék gázellátását.
Emellett a tárolófűtőberendezések nagy családok számára is kiválóan alkalmasak otthoni használatra - a készülékeket több vízbeviteli ponttal egyidejűleg lehet csatlakoztatni, és a fürdőszobában és a konyhában egyszerre forró vizet használhat.

A kazánok fontos jellemzőit illetően érdemes megjegyezni, hogy a tartályban lévő folyadék fokozatos fűtése miatt a tároló vízmelegítők viszonylag kis teljesítményűek - 4,2 és 9 kW között. Minél nagyobb ez a szám, annál erősebb az egység és annál gyorsabban melegszik a víz. Érdemes megjegyezni, hogy a tárolótartály azonos térfogatával a gázvíz-melegítő gyorsabban melegíti a vizet, mint az elektromos. Ezenkívül nem függ a leállásoktól, a korlátozásoktól és a teljesítményváltozásoktól.

Gázvíz-melegítők választása

A vízmelegítők legértékesebb előnye, hogy a központosított melegvíz-rendszer által biztosított melegvízellátás megszakadásától való függetlenség, balesetek, megszakítások vagy karbantartás esetén nem kapcsolható ki. Kétségtelen, hogy a felhasználó önállóan kiválasztja a kívánt vízhőmérsékletet (200 és 600 ° C között). Emellett gyakran előfordul, hogy a melegvíz hőmérséklete a központi melegvíz-ellátó rendszerben nem mindig felel meg a hőmérsékleti előírásoknak - a meleg víz a csöveken keresztül folyik, nem meleg.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy a gázfűtéssel melegített vízért fizetett összegek mindenképpen alacsonyabbak lesznek, mint a központosított ellátási díj.

Gáz-vízmelegítő megvásárlásakor a műszaki jellemzőkre kell figyelni - ha a teljesítmény kisebb, mint amennyi a használathoz szükséges, mindig forró víz hiánya lesz (víz alacsonyabb lesz), állandó túlterhelés esetén a berendezés gyorsan meghiúsul. Továbbá, ha az egység teljesítménye elég közel van a tervezett fogyasztáshoz, a vízmelegítő hamarosan lebomlik - állandó üzemelés mellett maximális teljesítmény mellett és nagy sebességgel, a fűtőelemek hamarosan meghiúsulnak.

A gáz vízmelegítők összehasonlító műszaki jellemzői

A láng automatikus szabályozásának szükségessége az oszlopokban

A modern oszlopok hagyományos vagy moduláris égővel rendelkeznek. A hagyományos égő kialakításakor a fűtőelem egy adott teljesítményen folyamatosan működik, a vízhőmérséklet változik, ha a vízáram nyomása csökken. A szükségletektől függően manuálisan kell csökkentenie vagy növelnie a teljesítményt. A moduláló égővel ellátott oszlopoknak nem kell ezeket a manipulációkat végrehajtaniuk, mert automatikus szabályozás, speciális érzékelők működnek, amelyek a folyadékfejet figyelik, a gáznyomást és a teljesítményt ennek megfelelően állítják be, ami lehetővé teszi a felhasználó számára a hőmérséklet fenntartását.

A hőcserélő anyag típusai gázfűtő tervekben

A vízmelegítők részeként az egyik legfontosabb komponens a hőcserélő. Ezért a vásárláskor figyelmet kell fordítani arra, hogy mely anyagból készült. Leggyakrabban rézből készül - ez az anyag tartós, nem korróziónak van kitéve, az egység hűen szolgál majd hosszú ideig. De a réznek gyenge oldala van - túl magas hőmérsékletek intoleranciája, ebben az esetben érzékelőkre van szükség, amelyek nem teszik lehetővé az elem túlmelegedését.

A hőcserélő rézből készülhet - magas hőmérsékletnek ellenáll, de élettartama viszonylag rövid - pár évig. ezért nem meglepő, hogy az acél hőcserélővel ellátott oszlop költsége alacsonyabb lesz, mint egy réz.

Gáz-vízmelegítők telepítése


A telepítéssel kapcsolatban a legfontosabb szempont, hogy a gázvíz-melegítőt nem lehet önállóan vagy nem szakemberek segítségével megvalósítani és csatlakoztatni, hogy megpróbálja megtakarítani a telepítés költségeit. Az amatőrök felszerelése nemcsak a gáztechnikai berendezéseket károsíthatja, hanem veszélyes helyzeteket, gázszivárgásokat, tüzeket, robbanásokat is okozhat.

Kezdetben minden gázberendezés különös figyelmet és komoly megközelítést igényel a telepítés során. Annak érdekében, hogy országunkban a gázegységek telepítésével és karbantartásával kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsunk, kötelező érvényű tanúsítás az összes, ezen a területen működő szolgáltatásról. Tevékenységüket az állami szabvány szabályozási dokumentumai szabályozzák. A gázegységek telepítéséről szóló szerződés megkötésekor gondosan meg kell vizsgálnia a szolgáltatás összes tanúsítványát és dokumentumát, vásárlói visszajelzést kell kapnia (ami a legjobb, ha barátok, szomszédok, rokonok, akik legalább néhány hónappal ezelőtt bérelték a szolgáltatás szakembereit).

Számos különböző lehetőség van a gáz vízmelegítők csatlakoztatására - rugalmas bélés, fém-műanyag vagy propilén csövek használatával. Forró víz esetén csak propilén- vagy fém-műanyag csöveket használnak, mivel a rugalmas bélés gyorsan meghiúsul.

Ha egy falra szerelt gázvíz-melegítőt szerelnek fel, akkor a készüléket a falra való rögzítéshez kell rögzíteni. Figyelembe kell vennie a vízminőséget is - ha a csapvíz kemény, a felmelegítéskor csapadék képződik, célszerű szűrőt helyezni a forró víz kimenetére úgy, hogy a csövekben ne maradjon üledék. Ezenkívül figyelembe kell vennie, hogy a skála kialakítása csökkenti a vízmelegítő hatékonyságát és élettartamát. Annak elkerülése érdekében, hogy előfordulhasson, forduljon a szakemberekhez, akik rendszeresen megtisztítják a gázvíz-melegítő csöveket az eredő mészkőből, ezt az eljárást lehetetlen elvégezni.

Bármilyen típusú gázfűtő felszerelését szakembereknek kell bízni: először a biztonságot és a vészhelyzetek hiányát biztosítja, másrészt maga a vízmelegítő garanciája, mivel a berendezés önszerelése esetén a termékre vonatkozó garanciát automatikusan eltávolítják.

A gázmelegítők telepítésének műszaki követelményei

Minden magánházban és apartmanban, amikor oszlopokat szerelnek fel, meg kell ismerni a kezdeti biztonsági követelményeket.

Ha egy nyitott égéstérrel rendelkező oszlop van, akkor a padlófelület köbös kapacitása legalább 8 négyzetméter legyen. Ha a vízmelegítő zárt kamrával van ellátva, akkor a helyiségnek legalább 6 négyzetméternek kell lennie. A szoba mennyezetének magassága legalább 2,2 méter legyen, és természetes szellőzést kell biztosítani. Ha a modell egy nyílt égéstérrel ellátott oszlop, akkor szükséges a friss levegő állandó beáramlása a szobába, például egy ablakon vagy egy enyhén nyitott ajtón keresztül.
Leggyakrabban a gejzíreket a lehető legközelebb helyezik el a keverőkhöz (vízbeviteli pontok). Az apartmanokban főként a konyhában vannak felszerelve.

Nyitott kamrával rendelkező gáz-pillanatnyi vízmelegítőknél az égéstermékeket természetes vízelvezető füstgázzal kell eltávolítani. Ezt a kéményt saválló acélból kell készíteni, mert az oxidáció folyamán agresszív savakat képez, amelyek korróziót okoznak egy egyszerű, védetlen fémen. Zárt kamrával rendelkező modellekben az égéstermékeket koaxiális csatornán keresztül kell eltávolítani.

megállapítások

A melegvíz melegítésére nagy a gáz vízmelegítő. A fő- vagy cseppfolyósított gáz jelenlétében otthoni és ipari igényekre használják. A fűtőtestek széles választéka létezik - a piacon mind a hazai, mind a külföldi gyártók körét mutatják be, amelyek mindegyike széles modellválasztékkal rendelkezik. Kétségtelen előnyei közé tartozik a villamos hálózat feszültségveszélyességétől való függetlenség (ami gyakran körülményeinkben, különösen a városon kívül történik), a költséghatékonyság és a ház vagy lakás önellátása forró vízzel. Érdemes a gázmelegítőket csak új állapotban vásárolni, ellenőrizni az összes tanúsítvány és engedély meglétét - hamisítás esetén a figyelmetlenség ára túl magas lehet, mert veszélyes helyzethez vezethet. A berendezések telepítését a szakembereknek is meg kell bízni, akik korábban elolvasták engedélyeiket és munkaengedélyeiket, mivel a nem szakosodott munkavállalók felszerelése esetén a vásárolt termékekre vonatkozó garancia automatikusan ég.

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák