értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Érdemes félni telepítse a Windows 10-et?

Mi a jó új operációs rendszer?

Félek, hogy telepítsem a Windows 10-et?

Tartalomjegyzék
  1. A fő előnyök
  2. Operációs rendszer hibái
  3. megállapítások

2015. július 29-én megjelent a Microsoft, a Windows 10 új ötlete, melynek legfőbb jellemzője a G7 vagy G8 frissítése a tizedik változatra, anélkül, hogy személyes adatokat vesztett volna. A világ minden táján hatalmas számú felhasználó kíváncsi: "Érdemes-e frissíteni Windows 10-re?". Ebben a cikkben megpróbáljuk kitalálni, hogy mit várhatunk el az operációs rendszerből.

A fő előnyök

A Start gomb visszatér

Az első dolog, amit minden ember figyel a „tucat” telepítése után, a „Start” gomb visszatérése. A Microsoft srácai figyelembe vették ügyfeleik kívánságait, és visszatértek a sokak által nagyon szeretett interfészelemhez. Ez már egy kicsit hasonlít ahhoz, amit a Windows 7-ben tartott, de feladata tökéletesen teljesül.

Az új "Start" tökéletesen illeszkedik asztali és mobil eszközökhöz. Mint minden eddiginél, minden felesleges elemet el lehet távolítani egy tisztán „Spartan” kialakítással - csak a legkeresettebb lesz a szemed előtt. Elégedett lesz, és a Windows 8 "csempe" rajongói - most is ez a menü része.

multitasking

Voltál egyszerre két alkalmazással dolgozni? Ha igen, akkor értékelni fogja a két aktív ablak megnyitásának lehetőségét, és egymás mellé rendezését. A Windows korábbi verzióiban egy ablak azonnal elhomályosult, elég volt az egérre kattintani máshol, és ez sok problémát okozott a fejlesztőknek és a tervezőknek.

A változások hatással voltak a programok szokásos átkapcsolására az Alt + Tab segítségével. Az új Task View segédprogram lehetővé teszi, hogy az összes alkalmazás mini-másolatát megnyitja a képernyőn, és válassza ki a kívánt ablakot. Különösen hasznos ez a funkció, ha egyszerre több dokumentummal dolgozik.

Felhő technológia működik

A fejlesztők meglehetősen érdekes feladatot állítottak fel a Windows 10 számára - a maximális kényelem elérése több eszközön. Sokan valószínűleg a Chrome vagy a Yandex böngészők szinkronizálását használták. Ez meglehetősen kényelmes, ha a működő számítógép, okostelefon és otthoni laptop közös könyvjelzőkkel és interfész beállításokkal rendelkezik.

A Microsoft is csinál valami hasonlót, de már egy teljes operációs rendszer skálán. Konfigurálja a Windowsot egy számítógépen - és szinkronizáljon minden más eszközön. Add hozzá a felhőtárolóhoz egy meghajtót, melyet az Exploreren keresztül tud dolgozni. Nincs értelme kétségbe vonni, hogy frissítené-e a laptopot a Windows 10-re. A gyakorlatban a felhősség nagyon jó oldalról jelenik meg.


Új böngésző

Az Internet Explorer nagyon rossz hírnevet kapott. Bármi legyen is a Microsoft, nem valószínű, hogy eloszlatják az agyszülöttük szomorú hírnevét. Ez volt az egyik oka annak, hogy az IE elsüllyedt. Ehelyett egy teljesen új böngésző jelenik meg - Egde, amely megpróbálja korrigálni az elődje fejlesztése során elkövetett hibákat.

Itt van egy tisztességes munkafolyamat, és kényelmes eszközök a webfejlesztőknek és a tervezőknek, valamint a külső oldalról érkező negatív hatások elleni jó védelem. A legfontosabb azonban természetesen a pluginek. A pluginok miatt a Chrome és a Firefox népszerűvé vált. A felhasználók új hasznos funkciókat szeretnének hozzáadni a böngészőhöz. Néhány frissítés után ez a funkció az Edge programban is megvalósítható.

Ingyenes frissítés

Nagyon érdekes módja a "Tíz" elterjesztésének. A Microsoft lehetővé teszi a Windows korábbi verzióinak frissítését egy speciális segédprogrammal, amely a Windows 10-et kapja, amelyet a szokásos frissítésekkel együtt telepít. Ennek a programnak a részeként frissítheti régi rendszerét egy újra anélkül, hogy elveszítené a személyes fájlokat.

Az ingyenes program egész évben fog működni, hogy mindazok, akik kétségbe vonják, hogy vásárolnak-e a Windows 10-et, képesek lesznek kipróbálni és értékelni. Szerencsére az OS rendszerkövetelményei nagyon demokratikusak. Ha a számítógép húzza a "Seven" -t, és különösen a "Eight" -t - az új verzió tökéletesen működik.

OneGet

Egy másik érdekes dolog, amit gyakran elfelejtenek megemlíteni a Windows 10 értékelésében. Ha valaha is dolgozott a Linuxon, valószínűleg tetszett a képessége, hogy gyorsan telepítse a programokat a tárolókból. Csak nyissa meg a konzolt, és adja meg a szükséges parancsot, mivel a rendszer maga keres telepítési fájlokat, letölti őket és telepíti a számítógépre.

Természetesen a régi telepítési módok nem mentek el - még mindig használhatja az Ön számára kényelmes alkalmazásboltokat, vagy hivatalos oldalakról tölthet le programokat. A konzol szerelmesei értékelik ezt a funkciót - rendszergazdák. Csak hozzon létre egy listát a telepítendő programokról, és menjen az üzleti tevékenységeire - a OneGet mindent megtesz.


Hangvezérlés

A felhasználók most hangon vezérelhetik PC-jüket. A Windows 10-nek saját hang-asszisztense van, mint az Apple. A neve Cortana asszisztens, és tanácsot adhat az új rendszerfunkciókról, egy fájl megtalálásáról, dokumentum létrehozásáról, emlékeztető beállításáról és így tovább.

Egy taxit is hívhat, foglalhat szállodai szobát, és jegyeket közvetlenül az asztalról vásárolhat. Természetesen Cortana felhőkkel dolgozhat. Emlékeztetőt állíthat be a telefonjára, este pedig már megjelenik a munka PC-jén.

Sajnos az első kiadásokban még nincs orosz nyelvű asszisztens. A Microsoft azt ígéri, hogy az első frissítésben vagy az SP-ben kiadja.

Operációs rendszer hibái

A kalózkodás elleni küzdelem

Ez az elem nem fogja tetszeni a legtöbb orosz felhasználónak, akik gondolkodnak a Windows 10 telepítésére játékokra. Érdemes megtenni, ha csak licencelt szoftvert kíván használni. Az új DirectX 12 közvetlenül képes videokártyákkal működni, és végül helyesen támogatja a többmagos processzorokat, amelyek jelentősen növelik az adatfeldolgozás sebességét. Még azok a játékok is, amelyek a Windows 7-re lelassultak, stabilabban működhetnek itt.

Ha torrenteket, újratöltéseket és kulcsgéneket használ, akkor jelentős esély van arra, hogy a rendszer egyszerűen letiltja a telepített alkalmazást. A "tíz" fáradhatatlanul biztosítja, hogy csak hivatalosan telepített szoftvert használjon. Ez ugyanúgy érvényes a játékok és más programok esetében is.

Az Xbox One konzol tulajdonosai számára nagyszerű lehetőség nyílik a számítógépen lévő konzolok játékainak lejátszására. Mindkét eszközt Wi-Fi-n keresztül kell csatlakoztatni ugyanarra a helyi hálózatra. A PC teljesítménye ebben az esetben nem számít, mivel az Xbox átveszi a teljes számítási terhelést.

kémkedés

Most beszéljünk kellemetlen dolgokról. A Windows 10 és a Cortana hatalmas mennyiségű személyes információt gyűjt a felhasználóktól és tárolja a felhőn. A Microsoft tudni fogja, hogy hol van, hol és milyen gyakran hívja, akivel Ön megfelel a Skype-nak és milyen fájlokat tart a számítógépen. A Cortana még egy mintát is fog küldeni a hangjából, és a nem megerősített adatok szerint a webkamera képeit a szerverre.

Ez a tétel a leginkább a témáról beszél: „érdemes-e félni a Windows 10-től?”. A probléma nem csak az, hogy a vállalat személyes adatokat tárol a OneDrive felhőszerveren. A licencszerződés (amely az operációs rendszer telepítésekor elfogadja) szerint a Microsoftnak teljes joga van arra, hogy ezt az információt speciális szolgáltatások igénybevételével vagy bírósági végzés útján adja meg. Ezenkívül semmi sem akadályozza meg a behatolókat a fiókjába való behatolás és a felhőből való letöltéséből, hogy meglehetősen teljes listát kapjon a személyes életéről.

Szerencsére az alapértelmezés szerint aktív felügyelet nagy része letiltható a beállításokkal. És ha nem is használja a Cortana szolgáltatásait - nincs okunk aggodalomra.


Hibák, a járművezetők hiánya és egyéb kisebb problémák

A fejlesztők legjobb erőfeszítései ellenére a termék egy kicsit nyers változata jelent meg. Természetesen ez nem csak a Windows Vista, mert csak undorító munkája van, de sok felhasználó panaszkodik a programok, a kék képernyők és a hiányzó ikonok összeomlásáról. De ne ess kétségbe, minden fiatal operációs rendszer ilyen problémákkal küzd. A hibák nagy többsége az első frissítésekkel kerül rögzítésre.

A rendszerhez viszonylag szerény számú vezető is elégedetlenséget okoz. És ha az új eszközök támogatása minden bizonnyal a közeljövőben megvalósul, akkor az elavult berendezések tulajdonosai esetleg új üzletekbe kell mennie.

megállapítások

A Windows 10 sok érdekes újítást hozott magával, amelyek vonzóak lesznek a felhasználók számára. A megfelelő új böngésző és a beépített vírusvédelem nagyon jó elvárásokat kínál. A számítógépes játékok csak a DirectX 12 alatt futnak, ami nagyon boldoggá teszi a játékosokat. A "tíz" még nem volt ideje megmutatni magát a dicsőségében, de most már világos, hogy ez sokkal sikeresebb, mint a kudarc. De azt javasoljuk, hogy csak 2016 első felében telepítsük, amikor a legtöbb hiba megszűnik.

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák