értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Hogyan tisztítsuk meg a mikrohullámú sütőt?

Hogyan tisztítsuk meg a mikrohullámú sütőt: tippek a háziasszonyok számára

Hogyan tisztítsuk meg a mikrohullámú sütőt?

Az étel melegítésének folyamatában a mikrohullámú sütő elkerülhetetlenül szennyezett: függetlenül attól, hogy mennyire keményen igyekszünk mindent óvatosan megtenni, valami biztosan kiömlik vagy felrobban a sütőben, így az ételt és a zsírcseppeket hagyja a falakon. Idővel az élelmiszer maradványai felhalmozódnak, száradnak a felületre, szennyezik a mikrohullámú sütőt, és kellemetlen szagot hoznak létre.

Nem is beszélve azokról az esetekről, amikor a főzés során valami felszakad vagy ég. A következmények néha rémisztőnek tűnnek. Hogyan lehet megszabadulni tőlük?

A legfontosabb dolog - ne feszítse túl

A súrolóporral vagy súroló szennyeződésekkel való minden megpróbálás idővesztést eredményez, hatalmas mennyiségű energiát pazarol, de sajnos alig észrevehető eredmény. A legrosszabb esetben a falak és a fűtőelemek felületét is károsíthatja. Ezért elhalasztjuk a tisztítóporokat - a mikrohullámú mosáshoz nem szükséges. Ugyanezen okok miatt nem ajánlott a kemény szivacsok használata - könnyen károsíthatja a fűtőelemet és karcolhatja a falakat. Csak puha ruhát vagy szivacsot használjon.

Sikeresen megszabadulhat a szennyezésektől a mikrohullámú sütők speciális szerszámai segítségével, amelyek spray-k, krémek és gélek. Meglehetősen hatékonyan oldják a szárított zsírt. Vásárlás ilyen alapok nem mindig kap, és ezek drága. Mi a teendő, ha nincsenek kéznél?

Van egy trükk, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen megtisztítsa az idő és a költségvetés feláldozása nélkül: áztassa a virágot a tisztítás előtt. Továbbá, mivel a konyhai szennyeződések nagy mennyiségű zsírt tartalmaznak, hozzá kell adni egy olyan anyagot, amely feloldja ezt a zsírt.

Hogyan tisztítsuk meg a mikrohullámú sütőt: a leginkább bevált mód

Tehát itt van a fő módja annak, hogy gyorsan és hatékonyan tisztítsa meg a mikrohullámú sütőt és megszabaduljon a kellemetlen szagtól:

 1. Tegyen egy kis üvegedényt vízzel a mikrohullámú sütőbe.
 2. Adjon hozzá mosószert a vízhez.
 3. Hagyja, hogy a sütő maximális teljesítményen 2-3 percig működjön (az edények térfogatától függően), hogy a víz aktív legyen.
 4. A kikapcsolás után ne nyissa ki az ajtót további 5 percig.
 5. Törölje le a felületet nedves ruhával vagy szivaccsal, különösen erős szennyeződésű helyeken, óvatosan használjon kemény szivacsot (természetesen nem fém).
 6. Ha a felület nagyon olajos marad, törölje le a falakat egy hagyományos mosogatószerbe mártott szivaccsal.
 7. Szellőztesse a sütőt fél órán keresztül.

Most arról, hogy milyen anyagokat kell hozzáadni a vízhez. A legismertebb termékek már régóta ismert és természetes termékek, amelyek bármely konyhában megtalálhatók:

 • használja a nehéz szennyeződéseket ecet (2 evőkanál egy csésze víz vagy 1 teáskanál ecet);
 • szóda (kb. 3 teáskanál egy pohár vizet) jól enyhíti az erősen szárított élelmiszer-részecskéket;
 • fél citromlé vagy néhány teáskanál citromsav megszabadul a kellemetlen szagtól.

Ellentétben a háztartási vegyi anyagokkal, ezek az anyagok teljesen ártalmatlanok, de a savak (citromsav és ecetsav) nem befolyásolják túlságosan a zománcot. Ezért a zománcozott falakkal rendelkező mikrohullámú sütők tulajdonosai gyakran nem használhatják őket.

A törléshez nem szükséges nagy mennyiségű vizet használni, hanem enyhén megnedvesített ruhát, mert a gőz már elvégezte a munkáját. A túlzott víz bejuthat a nyílásokba és károsíthatja a sütőt.

Szennyezés megelőzése

Annak elkerülése érdekében, hogy sok időt takarítson meg, ne hagyjon nagy mennyiségű szennyeződést felhalmozódni a készülék falain. Ehhez elég:

 • azonnal mossa le a lemezt, ha valami ráesik;
 • szellőztesse a tűzhelyet;
 • az edényeket rendszeresen vízzel (adalékanyag nélkül) néhány percig töltse fel, forralja fel, majd nedves ruhával törölje le a tűzhely falát;
 • az élelmiszer fűtéséhez használjon speciális műanyag védőkupakot.

Ha néhány percenként néhány percig tiszta a mikrohullámú sütőben, akkor a szennyeződésnek nem lesz ideje felhalmozni a falakon. A tőke takarítását legjobban havonta legalább 1 alkalommal kell elvégezni.

Hogyan lehet megszabadulni a kellemetlen szagtól a mikrohullámú sütőben?

Folyamatos kellemetlen szagot okozhat, nemcsak az élelmiszer kis részecskéinek állandó felhalmozódása, hanem az erősen illatos élelmiszerek, például a halak elkészítése, valamint az élelmiszerek elégetése.

Már említettük citromelég hatékony. Van azonban más módja annak, hogy megszabaduljunk a kellemetlen szagtól:

 • természetes őrölt kávé forró vizet kell önteni, várjon 5 percet, törölje le a falakat egy oldattal, és 2-3 óra múlva vegye le a maradékot egy nedves ruhával;
 •  fűszeres gyógynövények (menta, citromfű, levendula) vízzel egy edénybe tesszük, 2-3 percig forraljuk a sütőben, majd hagyjuk egy órát hagyni;
 • Egy éjszaka hagyjon egy zárt (nem működő) kemencében egy kis tartályt sóval, aktívszénnel, kávéporral;
 • 1-2 percen belül megszárad narancs vagy mandarin hámozódik a sütőben.

Végül a mikrohullámú sütő mosásakor ne felejtsük el a varratokat: gyakran szennyeződnek, ami szagforrássá válik. Egy régi fogkefe és fogkrém segít eltávolítani a szennyeződéseket a legnehezebben elérhető helyeken és frissíteni a levegőt.

Ezeket az egyszerű ajánlásokat követve minden háziasszony képes tökéletes tisztaságot fenntartani a mikrohullámú sütőben, és megszabadulni a tartós szagtól. A mikrohullámú sütő megfelelő gondozása nemcsak a tisztaságot biztosítja, hanem a hosszú élettartamot is biztosítja.

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.
Cikk kategóriákban:

értékelés

kiválasztás

Új technológiák