értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Irodalmi választás Zöldségek és gyümölcsök szárítói

Hogyan gyorsan szárított gyümölcsök

A zöldség és gyümölcs szárítójának megfelelő választása

Tartalomjegyzék
 1. Az elektromos szárító előnyei a hagyományos szárításnál a szabadban
 2. Melyek a zöldségek és gyümölcsök szárítói?
 3. A zöldségek és gyümölcsök szárítóinak kiválasztásának fő kritériumai
 4. Speciális beállítások
 5. A legjobb zöldség- és gyümölcsszárító gyártók
 6. Általános ajánlások

Amikor a nyár véget ér, itt az ideje, hogy télen készítsen fel egy gazdag dacha-betakarítás maradványait. A konzerválás klasszikus módszer, amelynek egyik nagy hátránya van: a tartósítás során a legtöbb vitamin meghal. Van-e mód a gyümölcsök és zöldségek egészséges elemeinek megőrzésére? Természetesen, és ez szárad. Ha nem szeretne egy lakást hatalmas szárítóvá tenni a saját kertjéből, vásároljon erre egy speciális eszközt. A zöldség és gyümölcs szárítójának megvásárlásakor a fogyasztó gyakran véletlenszerűen reméli, mert ezek az eszközök viszonylag nemrég megjelentek a piacon. Segítünk választani a szárítót a zöldségek és gyümölcsök számára az Ön igényeinek megfelelően.

Az elektromos szárító előnyei a hagyományos szárításnál a szabadban

 • Nem igényelt sok helyet;
 • Jobb és gyorsabb feldolgozás az utcai időjárási viszonyoktól függetlenül;
 • Otthoni, országos és elektromos aljzat használatának képessége;
 • A hőmérséklet kiválasztása a különböző termékek esetében;
 • Higiénia (nem kell poros és rovarfertőzött száraz gyümölcsöt fogyasztani).

Melyek a zöldségek és gyümölcsök szárítói?

konvektív

A termékek nedvességének bepárlása forró levegőáramok hatására történik, amelyet egy fűtőelem hoz létre és speciális ventilátorral fecskendezik. A zöldségek és gyümölcsök ilyen szárítói a legelterjedtebbek és népszerűbbek hatékonyság, megbízhatóság és alacsony ár.

De vannak ellenérvek. A feldolgozás alatt álló termékek elveszítik természetes színüket (sötétebbek), és nem lehet teljesen megőrizni a vitaminokat.

fűtés

A konvekció hatását is használja, de a meleg levegő természetes mozgása miatt. Egyszerű szavakkal - a TEN, és nincs ventilátor. Nagyon kevés hasonló modell létezik a piacon, és ha lehetséges, a konvektív fajták előnyösebbek.

infravörös

A szárítási módszer hasonló a természetes napfénynek való kitettséghez, és csak egy speciális fűtőtestet használnak. A hőenergia közvetlenül a termékekre kerül. Ugyanakkor eltávolítják a szerkezetükből származó nedvességet, és megőrzik a természetes színt. Az infravörös fűtésű zöldségek és gyümölcsök szárítói a legjobb eredményeket mutatják, gazdaságosak és könnyen kezelhetők. Infravörös szárítóban történő szárítás során előnyösebb vitaminokat tárolnak, mint egy konvektív. A hiányosságok között szerepel a magas ár, a hosszú szárítási folyamat és a kis piaci képviselet.

Terítők, szárítók

Az infravörös sugárzó kompakt és mobil verziója. Ezek az eszközök nagyon kevés energiát fogyasztanak, könnyen csavart, különböző célokra használhatók alternatív hőforrásként. A fő hátránya: egy kis munkaterület, illetve alacsony termelékenység.


A zöldségek és gyümölcsök szárítóinak kiválasztásának fő kritériumai

Attól függ, hogy mennyire közelíti meg az elektromos szárító szükséges paramétereinek kiválasztását - függetlenül attól, hogy teljes mértékben megfelel-e az Ön igényeinek, és nélkülözhetetlen asszisztenssé válik a betakarítási szezonban -, vagy a tároló mélységébe dobják, és nem fogják használni a port gyűjteni.

kapacitás

Ez a paraméter elsősorban a tálcák számától és átmérőjétől függ. A klasszikus változat - 3-5 szintes szárító - alkalmas egy standard család számára, és lehetővé teszi több kilogramm termék szárítását egy munkamenetben.Azok számára, akik komoly szüretet kívánnak újrahasznosítani, a 6-8 szint és még több másolat is fontos lesz. Vannak olyan modellek, amelyek támogatják a 15-20 raklap egyidejű használatát, akár 15 kg friss gyümölcs kezelésére.

Számos gyártó szándékosan osztályozta szárítóit a teljes mennyiség alapján, de fontos megérteni, hogy a megadott érték nem mindig felel meg a valóságnak. A teljes vagy teljes termék (például gombák) betöltésekor a szintek közötti nagy résekre összpontosít. Ha főként vágott nyersanyagokat terveznek használni, amelyek egy rétegben kerülnek a felületre, akkor fontosabb lesz - hány raklap van benne és méretük (területük)?

teljesítmény

A gyümölcs- és zöldségfélék szárítóinak leggyengébb fajtái fogyasztanak 150-250 watt. Nagyon kis adagok készítésére tervezték őket, kis családok számára alkalmasak, és inkább egyfajta „játék”, hogy alkalmanként különböző zsetonokat használjanak, vagy megőrizzék azt, amit nem fogyasztanak, de kár, hogy dobja ki. Optimális modelleket tekintettünk 350-600 watt. Ezek elég tágasak, hatékonyak, és a mérő nem különösebben feszül. A leghatékonyabb szárítók akár többet is fogyaszthatnak 1 kW. Az ilyen szárítót a gyümölcsök és zöldségek számára akkor választjuk ki, ha szükség van sok szárításra és kevesebb ciklusban.

Eladók a boltokban és egyes "szakértők" gyakran azt állítják, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabb a szárítás. A valóságban a teljesítménykapacitás viszony relevánsabb. A legtöbb esetben az egyetlen munkamenet ideje gyakorlatilag megegyezik.

Hőmérsékleti feltételek

Mivel a szárítás célja, hogy megőrizze hasznos tulajdonságait és vitaminkészítményét a késztermékben, az eljárást alacsony hőmérsékleten, természetes körülmények között végezzük. A konvektív eszközök jellemző módjai: alacsony (gyengéd) 30-40 ° C közepes (átlagos) 45-55 ° C és nagy (magas) 60-75 ° C. Az első lehetőség a zöldek és a fűszernövények esetében fontos, a második és a harmadik a zöldségek, gyümölcsök, bogyók, gombák, hús, hal. Egyes modelleknél a választás rögzített (2-3 pozíció), másokban kiterjesztett, sima beállítással. Az infravörös szárítók 40-60 ° C-os hőmérséklet-tartományban elegendőek. Ha a költségvetés lehetővé teszi, jobb választani egy szárítót a zöldségek és gyümölcsök számára több hőmérsékleti rendszerrel, hogy különböző termékeket lehessen szárítani.

Test anyag

Két fő változat létezik, bár kombináltak is vannak.

 • fém. Az ebből az anyagból készült termékek tartóssága, megbízhatósága és tartóssága kétségtelen. Ugyanakkor ugyanakkor jelentős súlyuk van, a hőszigetelő tulajdonságok nyilvánvalóan nem a gerincük (fűtöttek), és a „szigorú” megjelenés nem valószínű, hogy inspirálja a városi lakások tulajdonosait. Itt a ház vagy egy magánház - nem rossz.
 • műanyag. Általánosabb és praktikusabb lehetőség, amely mindenkinek megfelel. Az ilyen szárítók súlya kicsi, könnyen összeszerelhető / szétszerelhető, könnyen tisztítható, a raklapok száma nőhet. Ha ez utóbbi átlátszó, akkor a szárítási folyamatot a készülék nyitása nélkül lehet szabályozni. Az olcsó modellek megvásárlásakor fontos a műanyag minőségének és „szaglásának” figyelembevétele.

Vezérlés típusa

elektronika érintőgombokkal és a kijelző kényelmes, kevésbé hajlamos a szennyeződésre és lehetővé teszi a pontosabb beállításokat. mechanika hagyományosan megbízható.

Tálca helye

 • függőleges. Jellemző a legtöbb konvekciós szárítóhoz. A raklapokat a másikra szerelik és fedővel fedik le. A fűtést az alulról (a leggyakoribb opció) vagy a feljebb lehet elvégezni. Az első esetben nagy mennyiségek állnak rendelkezésre, a második - a tervezés tartósabb és könnyebben karbantartható, mivel a termékek nedvessége és részecskék nem esnek a fűtőegységre.
 • vízszintes. A háztartási elektromos szárítók professzionális dehidrátoroktól kölcsönzött kialakítása.A tálcákat a sütőlapokkal analóg módon terjesztik elő, mindegyik eltávolítható a többi megérintése nélkül. És ha teljesen eltávolítja, akkor lehetőség van arra, hogy a munkakamra helyét modellezzék a méretbeli objektumok elhelyezésére (például a joghurt erjesztésére szolgáló dobozok). A fűtőelem a hátsó falon található.


 

Speciális beállítások

A zöldségek és gyümölcsök szárítójának kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a készülék még kényelmesebbé teheti a munkát:

 • Lehetőség főzés pastila, szárítás hús, hal. Kellemes bónuszok, különösen akkor, ha jelenlétük nem befolyásolja nagyban az árat, és valóban keresletben lesz;
 • Meleg levegő rendszer raklapokon. A standard változatban a tálcák sziták formájában készülnek. A legközelebbi melegítőhöz a hőmérséklet magasabb, a távoli hőmérsékletnél alacsonyabb. Ezért időről időre cserélni kell őket. A legfejlettebb modelleknél a levegő minden szinthez független. Az eredmény egyenletes szárítás, és a szagok nem keverednek össze;
 • Automatikus kikapcsolási időzítő. A dehidratáció folyamata hosszú, így kényelmesebb automatizálni, hogy ne aggódjon a túlzott sütés miatt;
 • Raklapanyag. Fémes tartós és megbízható, de egyenletesen melegszik. A műanyag könnyebb, praktikusabb és olcsóbb;
 • Túlmelegedés elleni védelem. Biztonságosabbá teszi a műszer működését és meghosszabbítja az élettartamot;
 • A raklap magasságának beállítása. Aktuális a gombák aprítás nélküli szárításához.

A legjobb zöldség- és gyümölcsszárító gyártók

 1. A hazai piacon az elit és a legmagasabb minőségű zöldség- és gyümölcsszárító márkák. Ezidri, Rawmid, Rommelsbacher. Kiváló teljesítményük, megbízhatóságuk és funkcionalitásuk nagyra értékelik a fogyasztókat. De fizetni az öröm lesz sok - 9-18 ezer rubelt.
 2. Az átlagos árkategória (4-8,5 ezer rubel) kétségtelen kedvencei a Dachnik infravörös szárítók. A konvektív modellek közül a legjobb és legnépszerűbbek a drága Új-Zéland Ezidri megfizethető analógjai - a belföldi. Walter és fehérorosz BelOMO.
 3. Az orosz szárítók széles körben és megfelelően képviselik a gazdaságosztályt (legfeljebb 3000 rubel) "Breeze", "Rotor", "Hot Wind", "Ryzhik". Vannak jó modellek a kínai védjegytársaktól. Supra, Scarlett, Smile.

És a zöldségek és gyümölcsök legjobb szárítómodelljeiről, olvass tovább a mi rangsor.


Általános ajánlások

Mivel sokan először használják a szárítót, néhány tippet fogunk adni, amelyek segítik az élettartam növelését és a száraz zöldségek és gyümölcsök minőségének javítását.

 1. Ha a szárítón lévő raklapok szilárdak (nem rácsosak) - sütőpapírral boríthatók. Így védi a tálcát a foltoktól.
 2. Minden használat után mossa le a szárítót! Ne feledje, hogy a tisztításkor jobb, ha nem használnak vegyi anyagokat, mivel a tervezés összetettsége miatt az öblítés során a maradékok nem távolíthatók el.
 3. A szárítás kezdetén állítsa be a hőt, és a vég felé fokozatosan csökkentse. Így a gyümölcsök és zöldségek jobban megmaradnak, és ízük csak csodálatos lesz!
 4. Ne terhelje túl a raklapokat, megpróbálva gyorsan megszáradni mindent - így egyenletesen feldolgozzák, és a készülék túlmelegszik. Szükség van egy kis távolságra a darabok között.
 5. A szárítás folyamata során rendezze át a raklapokat, megváltoztatva a helyüket. Így a zöldségeket és gyümölcsöket egyenletesebben fogják főzni.
 6. Ne helyezzen különböző zöldségeket és gyümölcsöket a szárítóba a normál függőleges levegőelosztással egyidejűleg, különben a sárgarépa-kiwi kockázata.
 7. A kész szárított gyümölcsöket és a szárított zöldségeket száraz helyen, textil- vagy papírzacskóban vagy üvegedényekben kell tárolni.
 8. A szárított gyümölcsök és a szárított zöldségek visszaállíthatók úgy, hogy 1-2 órán keresztül meleg vízzel tálba helyezzük őket.
 9. Gondosan olvassa el az utasításokat, és kövesse a gyártó ajánlásait. Végtére is, a szárítás gyakran problémája vagy jelentéktelen eredménye az elemi működési szabályok betartásának elmulasztásával jár.

Jó vásárlást és finom télen kívánunk!

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák