értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Irodalmi választás Wi-Fi útválasztó

Hogyan különböznek egymástól az útválasztók?

A Wi-Fi útválasztó intelligens választása

Tartalomjegyzék
 1. Az útválasztó célja
 2. Fő kiválasztási kritériumok
 3. Protokoll és szoftver
 4. Memória és processzor
 5. A routerek legnépszerűbb gyártói
 6. Közös ügyfélhibák

Minden nap növekszik a világhálón megjelenő új felhasználók száma, és a mobil eszközök és a televízió technológiája nem áll fenn. Egyre többet szeretnék állandó és gyors hozzáférést biztosítani a nagy sebességű vezeték nélküli internethez otthon és a munkahelyen. Ebben az esetben az ún. WI-FI útválasztók vagy útválasztók mentésre kerülnek, lehetővé téve a vezetékes (LAN) és a vezeték nélküli (Wi-Fi) internetes jelek terjesztését a szolgáltatótól a számítógépekhez, okostelefonokhoz, nyomtatókhoz és egyéb berendezésekhez.

De hogyan lehet a helyes választás? Hogyan ne tegyünk hibát abban, hogy a piacon lévő különféle útválasztók számát választjuk, amelyek mind külső, mind belső szinten különböznek egymástól? Segítünk megérteni és megérteni, hogy milyen eszköz van, és hogyan használhatja azt helyesen. És persze, hogy ne essen a bonyolult eladóknak, akik időnként megpróbálnak egy jövedelmező, néha csak elárasztott árukat realizálni üzleteik polcairól.

Az útválasztó célja

A kezdők számára eléggé problematikus a választás, mert könnyen összekeverheti a Wi-Fi útválasztót és a hozzáférési pontot, amely egyrészt nagyon hasonló, de másrészt teljesen különböző eszközök.

A vezeték nélküli hozzáférési pont (Wireless Access Point) olyan bázisállomás, amely vezeték nélküli hozzáférést biztosít egy meglévő hálózathoz. Hiányzik a vezetékes hálózat csatlakoztatásának és létrehozásának képessége. A vezeték nélküli adatátvitel ugyanúgy történik, mint az útválasztók, amelyek a szabványban meghatározott rádióhullámokat végeznek IEEE 802.11. Az útválasztók pontosan ugyanazon a vezeték nélküli szabványon működnek, ugyanakkor a fentiek mindegyike képes csatlakoztatni az eszközöket a hálózathoz a vezetékes Ethernet szabvány használatával, hogy más helyhez kötött számítógépek, ahol nincs Wi-Fi kapcsolat, internet-hozzáféréssel rendelkeznek. Tehát rájöttünk, mi a különbség egy útválasztó és egy hozzáférési pont között. Most meg kell értened, hogy a routerek hogyan különböznek egymástól. Végtére is, a számuk a globális piacon nem is tíz, hanem több száz, ha nem ezer!

Meg fogja érteni a fő különbséget, miután eldönti, hogy melyik hálózatra van szüksége egy útválasztó kiszolgálásához. Szükség lehet egy eszközre a csatlakozó alatt RJ-45 - Oroszországban a leggyakoribb internetkapcsolat ADSL - internetkapcsolat telefonkábel segítségével, amelyet a szolgáltatók gyakran TV-vel és telefonnal egyidejűleg kínálnak. Vannak olyan útválasztók is, amelyek lehetővé teszik a mobiltelefon modem használatát az internethez való csatlakozáshoz 3G4G modemmel. Néhányan egy SIM-kártyával ellátott résszel vannak ellátva, ami elkerüli a külön modem megvásárlásának és csatlakoztatásának szükségességét - valójában egy ilyen modellbe épült.

Ha az RJ-45 csatlakozó esetében a dolgok meglehetősen egyszerűek, akkor az ADSL útválasztójának kiválasztásakor meg kell győződnie arról, hogy van egy telefonvonal csatlakozója - kisebb, mint a hagyományos WAN csatlakozó. Ha nincs ilyen port, akkor lehetetlen ilyen routert használni az ADSL-hez való csatlakozáshoz. USB-modem csatlakoztatásához szükség van, ahogyan azt könnyen kitalálható, egy USB 2.0 port vagy annak gyorsabb párja - USB 3.0. Van azonban egy fontos feltétel! Az útválasztónak pontosan támogatnia kell az USB-modem modelljét, amelynek mostanában nagyon sok van. Néhány útválasztó rendelkezik USB-vel a táblájukon, de nincs felszerelve a modemek csatlakoztatásának támogatása - ez is megtörténik. Ebben az esetben a csatlakozót csak külső meghajtók csatlakoztatására használják (akkor a tartalmuk a létrehozott Wi-Fi hálózat bármely más eszközéhez elérhető).

Azt mondhatjuk, hogy döntöttünk a rendeltetési helyről. További figyelmet fordítunk az eszköz költségére. Az árkategória 500 rubeltől kezdve (a belépő szintű modellek esetében) 20 000 rubelre változik (a legjobb modellek esetében). Ennek megfelelően a közöttük lévő funkcionalitás nagyon eltérő lesz.


Fő kiválasztási kritériumok

Sebesség jellemzői

Az első dolog, amire figyelnie kell, hogy melyik Wi-Fi szabványt támasztja alá az útválasztó. Ezt úgy jelölik, mint IEEE 802.11n - Ügyeljen arra, hogy nézze meg a betűket a számok végén. A fenti példában ez az „n” - ez a levél jelzi, hogy az egyik legelterjedtebb szabványnak van jelen. Továbbá figyelmet kell fordítani egy ilyen paraméterre, mint a vezeték nélküli adatátvitel sebességére. Kívánatos, hogy ez 300 (Mbitsek) legyen, vagy akár nagyobb értékeket is elérhessen. A sebesség a szabványos Wi-Fi-től függ. És meg kell értenie, hogy a tényleges sávszélesség mindig alacsonyabb lesz. A szokásos megabájtokban a specifikációkban megadott érték lefordításához megabitokat 8-mal kell megosztani. A Wi-Fi 802.11n esetében a sebesség több mint elegendő ahhoz, hogy befejezze a háztartási feladatokat. Egy nagyobb sebességű szabvány csak akkor szükséges, ha hatalmas számú modulja van, amelyek folyamatosan nagy mennyiségű internetes forgalmat igényelnek.

Az útválasztó jellemzőinek jelezniük kell a portok számát és sebességét. Ha annyi eszközt szeretne csatlakoztatni, amennyit csak lehet, használjon négy számot, és a szabványos sebességnek egyenlőnek kell lennie 10100 (Mbps). Egy fontos pont, meg kell értened, hogy a tényleges internetsebesség eléréséhez, amit a szolgáltató nyújt Önnek, csak vezetékes kapcsolathoz juthatsz. A jel néhány morzsája elvész a levegőn. Ha a megadott sebesség 100 Mbps, de 90-95 Mbps lesz, akkor ne aggódjon. Ez a legjobb, amire számíthat, ha otthoni útválasztót használ. Továbbá az adatátviteli sebesség függ a kapcsolat ügyes beállításától és az útválasztó és a szolgáltató közötti kompatibilitástól.

Nos, ha a szolgáltató több mint 100 Mbitek sebességű hozzáférést biztosít az internethez, érdemes egy kicsit közelebbi megközelítést választani a választáshoz. Ebben az esetben nem bántaná, ha egy olyan routerre gondolna, amely a következő jellemzőkkel rendelkezik:

 • WI-FI szabvány IEEE 802.11ac - ebben az esetben az eszköz 5 GHz-es frekvencián működik, ennek a szabványnak a sávszélessége 433 Mbit / s-tól kezdődik, és 6,77 Gbit / s-ig végződik (eddig néhány gyártó csak kísérleti úton ért el). Visszafelé kompatibilis az alacsonyabb sebességű 802.11n szabványsal.
 • LAN 1000 Mbps - az úgynevezett "gigabitniki". Ilyen nagy sebességű portok szükségesek azokban az esetekben, amikor a kábelen keresztül továbbítandó információt gigabájtban számítják ki.

Külső antennák száma

Ezután jegyezze fel, hogy hány antennát tartalmaz az eszköz. Ideális esetben kettőnek kell lennie, hogy mindegyikük átvegye az adatok fogadását és továbbítását. Akkor nem várhat a sebesség csökkenésére, mint az egyik antenna esetében. Nos, ha a választás egy három antennával rendelkező routerre esik, akkor az egyik megkapja, míg mások adatátvitelt. Vagy fordítva, ha az egyikük terhelése túlságosan nő. Ahogy érted, annál több antennát, annál jobb. Egy másik pillantás a visszacsatolás és a jel vételére, amelyet a gyártó a jellemzőkben jelez. Az eltávolítható antennák 5 dBi nyereséggel ideálisak.

Kérdezd meg, hogy hány Wi-Fi router működik. Természetesen, ha ez csak egy otthoni útválasztó, akkor kiválasztja az egyfrekvenciás eszközt, amely a szabványos 2,4 GHz-es frekvenciasávon működik (2400 MHz - 2483,5 MHz). Ha zászlóshajója okostelefonjait és tablettáit használod, akkor gondolkodhatsz egy kettős sávú útválasztóra, amely képes 2,4 és 5 GHz-en működni.Átkapcsolás ezek között rendszerint automatikus üzemmódban történik. És ha sok eszköz van a készüléken, mindkét tartomány egyszerre működik.

titkosítás

Szintén vigyázzon az útválasztó biztonsági rendszerére, és konkrétabban, hogy milyen titkosítási módszert támogat. Ez azért szükséges, hogy megvédje a hálózatot a harmadik féltől érkező kapcsolatokkal. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a népszerű mellett WEP és WPA jelen és titkosítási módszer WPA2, mivel az ügyféladapterek régóta támogatták az ilyen algoritmust.


Fotó: static.pleer.ru

Protokoll és szoftver

Ügyeljen arra, hogy az internetszolgáltató melyik protokollt használja az interneten, és hogy a kiválasztott eszköz támogatja-e. A legtöbb esetben a preferencia PPPoE és PPTP. De ha megtudja a szolgáltató támogató szolgálatában, hogy az internet a protokollon vanL2TP, akkor tudnod kell, hogy nem minden útválasztó támogatja, a fent felsoroltaktól eltérően.

Fontos tényező a szerviztámogatás elérhetősége - a készülék meghibásodása esetén kapcsolatba lép vele. Szintén kívánatos, hogy folyamatosan frissítsék a szoftvert (firmware). Érdeklődjön a vállalat honlapján, hogy mennyi idő múlva megjelent a szoftverfrissítés, és hány firmware volt ott. Azt is megtudhatja, hogy az eszköz támogatja-e más gyártók alternatív firmware-jét. És végül érdemes tudni, hogy a szoftver rusztikus.

Memória és processzor

A router, mint egy PC, RAM-ból, processzorból és állandó munkamemóriából áll. A gyártók nagyon ritkán adják meg ezt az információt, így a legnehezebb megtalálni. Mindenesetre meg kell értenie, hogy mit kell tönkretenni.

 • RAM (RAM) mennyisége 64 MB-tól kell figyelembe venni. Az útválasztó sebességétől függ.
 • feldolgozóA belépés nagyon különbözik azoktól a chipsetektől, amelyeket korábban személyi számítógépünkben láttunk. De a fő paraméter a processzor órájának sebessége. Minél magasabb, annál nagyobb a chipset kapacitása. Ideális esetben ez a paraméter legalább 300 MHz legyen.
 • Állandó memória, kötetének legalább 8 MB-nak kell lennie. Minden szoftver tárolódik benne. Minél nagyobb a hangerő, annál bővíthető a készülék jövőbeli firmware-frissítésekkel való funkcionalitása.


A routerek legnépszerűbb gyártói

Ami a routerek gyártóit illeti, ma már számuk tucatnyi. Termékeik az ár, a funkcionalitás, a megjelenés, a teljesítmény stb. Szerint különböznek. A legnépszerűbb modelleket a gyártók képviselik TP-LINK, Xiaomi, NETGEAR, Tenda, D-link, ZyXEL, ASUS. Figyelembe kell venni, hogy az ár mindig meghatározó lesz a minőség és a stabilitás szempontjából. A piacra szállított eszközök 95-98% -át Kínában összeszerelik, erre nem szabad figyelni.

Közös ügyfélhibák

 • Ha nagy energiájú helyiségben vásárol egy kis teljesítményű útválasztót, akkor ítéljük el azt a tényt, hogy a jel messze elmaradt részében szinte semmilyen jel nem fog fogni.
 • Ügyeljen a routerek költségvetési modelljeire. Lehet, hogy az IEEE 802.11g kommunikációs szabványa messze van a maximális sebességtől.
 • Ha elavult titkosítási módszerrel vásárolt egy routert, akkor a kapcsolat biztonsága nagy kockázattal jár. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor a készüléket olyan nagyvállalatok irodáiban használják, amelyek félnek a fontos információk szivárgásától.
Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák