értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Akril fogsor

Mik azok az akrilprotézisek, amelyek gyártási jellemzői, felhasználási jelzések

Az akril (vagy lamináris) protézisek továbbra is a legelterjedtebb protetikai típusok, részleges és teljes adentiával közel száz éve. A 20. század elejéig a kivehető fogpótlás alapja gumi volt, majd később akril műanyagot használtak. Az ilyen protézis fő különbsége a bázisok merevsége, amelyen keresztül az abban rögzített fogak kontúrjai nem áttetszőek.

Ez a leginkább hozzáférhető protetikai típus bármilyen korban alkalmazható, de a gyakorlatban a modern fogászatban alkalmazott akrilprotézisek elsősorban az idős betegek fogászati ​​hibáinak kijavítására szolgálnak. A legtöbb esetben az akril műanyagból készült protéziseket teljes és részleges adentia céljára használják, amikor nem lehetséges az implantátumok telepítése vagy más típusú protézisek használata.


Fotó: cliniqueprothesedentaire.com

A felső és alsó állkapocs teljes akril fogpótlása

Az akril műanyagból készült szerkezetek előnyei és hátrányai

A fogorvosnak a fogászati ​​problémák kiküszöbölésének tervezésekor a fogorvosnak meg kell ismernie a kivehető protézisek minden előnyeiről és hátrányairól, hogy a személy tudatosan tudjon választani.

Az akril fogsor előnyei

Az akril protézisek fő előnyei:

 1. A megfizethető költség a legolcsóbb eltávolítható protézis.
 2. A fogorvosi esztétikai és funkcionális jellemzők helyreállításának képessége az implantáció és más típusú protézisek ellenjavallataiban.
 3. Az akrilszerkezetek megbízhatósága és egyszerű kezelhetősége és egyszerű karbantartása.
 4. A rágási terhelés egyenletes eloszlása ​​a fogínyekre és a fogakra.
 5. Az ilyen szerkezetek technikailag egyszerű gyártása.
 6. Az ilyen típusú protézisek használatának képessége a fogágybetegségekben (a protézis gerenda-szereléssel készül).
 7. Protetikai gyártási sebesség.

a) akril protézis

b) a tartófogakra kiterjedő koronákra rögzített gerenda.

Az akril fogsor fő hátrányai

Az akril műanyag ortopéd szerkezeteknek a következő hátrányai vannak:

 1. A szájüreg lágy szöveteinek sérülése a protézis nagy területe miatt.
 2. A rögzítő fogak zománcának károsodása a fogpótlások hosszú távú használatával, szorító szorítással. A zománc csiszolása a fogszuvasodás és a fogszuvasodás kialakulásához vezethet.
 3. Egy mérgező anyag (metakrilát-észter) felszabadulása, amely allergiás reakciók kialakulásához vezethet.
 4. A bázis törékenysége - az akril protézisek meglehetősen könnyedén megszakadnak, egy ponton megnövekedett rágóterheléssel, vagy csökkenéssel.
 5. A legtöbb esetben gyenge rögzítés van a teljes fogsorban (különösen az alsó állkapocsban) - a megbízható rögzítéshez célszerű speciális eszközöket használni (például "Korrega" paszta).
 6. A bázis porózus szerkezete, amely a patogén mikroorganizmusok felhalmozódásához vezet - a szájüreg elégtelen higiénia miatt, a protézis tartós viselése okozhat fertőző és gyulladásos fogászati ​​betegségek kialakulását (stomatitis, gingivitis, periodontitis, glossitis).
 7. Az adaptáció és a beszédváltozás időtartama a protézishez való szokáskor.


Részleges fogsor akril műanyagból, szorító rögzítéssel

A hiányosságok ellenére az akril protézisek továbbra is a legkedveltebb protetikai lehetőségek az idősebbeknél a pénzügyi megfizethetőség miatt.

Használati jelzések és ellenjavallatok
ortopédiai akril műanyag minták

bizonyság

Az akril protézisek beszerelését a következőképpen mutatjuk be:

 • részleges adentia (több fog hiánya egy sorban) különböző korban;
 • teljes éles (minden fog hiánya) - az eltávolítható protéziseket akril protézisekkel és a telepített implantátumok alapján használhatja;
 • a gyermekgyógyászati ​​gyakorlatban annak érdekében, hogy megakadályozzák a harapás patológiás változásainak kialakulását a megsemmisített tejfogak korai eltávolítása esetén;
 • a fiatalokban a fogpótlások hiányosságainak átmeneti cseréje a protézisekben fém-kerámia rögzített szerkezetekkel.


Fotó: www.stomatologpushkino.ru

Ideiglenes akril protézis

Ellenjavallatok

Akril protézisek nem telepíthetők:

 • allergiás reakciója az anyagnak, amelyből az alapanyag készül;
 • Nem ajánlott ilyen típusú fogpótlást alkalmazni az állkapocs csontjának kifejezett reszorpciója esetén, amelynek következtében az alveoláris rész majdnem lapos lesz, ebben az esetben a protézis nem fog rögzítőeszközök használata esetén is tartani;
 • Érdemes másfajta protéziseket gondolkodni egy erősen kifejezett gag reflex jelenlétében, mert a protézis használata ebben az esetben jelentősen nehéz, vagy egyáltalán nem lehetséges.

Az akril ortopéd szerkezetek használatának jellemzői

A protézis élettartama

Az akrilprotézisek átlagos felhasználási ideje 2-3 év, amely után a legtöbb esetben ki kell cserélni. A stabil fogászati ​​egészséggel, a protézis megfelelő ellátásával és az összes működési szabály betartásával öt évre meghosszabbíthatja az élettartamát - ez az akril műanyagból készült szerkezetek maximális időtartama. Általában 2-2,5 év elteltével a protézis rögzítése megtört, az étkezés közben vagy a beszélgetés és a nevetés közben elkezd diszkomfortot okozni.

Alkalmazási funkciók

Meg kell jegyezni, hogy az akrilprotézisek a leghosszabb alkalmazkodási idővel rendelkeznek a kivehető protetikai típusok között, elérheti a 30-40 napot - ez a protézis szerkezeti jellemzőinek köszönhető. A gyártás után a legkényelmesebb használat érdekében többször meg kell látogatni a fogorvosot a protézis korrekciójához. De még azután is, néhány naptól hónapig tart, hogy teljes mértékben hozzászokjon a protézishez.

A kemény műanyag és az ínyre gyakorolt ​​nyomás hosszabb ideig fájdalmat okoz a betegnek. A felső állkapocs protézise teljesen átfedi az égboltot, ami megváltoztathatja az ízét, a szagok észlelését, és nem teszi lehetővé az élelmiszer hőmérsékletének megkülönböztetését (különösen, ha a protézis mindkét éles állkapocson történt).

Ahhoz, hogy gyorsan alkalmazkodjon az akril protézis szájába, próbálja meg az első napokban a lehető leggyakrabban használni, de rendszeresen távolítsa el a szájából, hogy pihenjen (optimálisan távolítsa el a protézist két óránként 15-20 percig, fokozatosan növelve a felfedezés időtartamát) száj). Az adaptáció felgyorsítása érdekében az első két nap során nem távolíthatja el a szerkezetet éjszaka, ha nem okoz kényelmetlenséget. Az első napokban sokat kell beszélni (még ha egyedül is olvashat, hangosan olvashatsz, mondhatsz verseket, vagy csak mondhatsz valamit magadnak), ami sokkal könnyebbé teszi a függőséget, és gyorsan megszabadulhat a protézis viselése által okozott beszédhibáktól.

Az akril protézisek típusai és költségei

Kétféle akrilprotézis létezik: teljes és részleges, amelyek tartalmazhatnak szorító-, gerenda- és reteszelő rögzítő rendszereket. Ezenkívül az akril-műanyag szerkezeteit is lehet besorolni, attól függően, hogy mely anyagból készül a protézis (különböző esetekben az importált műanyag és a fogak vagy az oroszok gyártása).


Akril protézis zárórendszerrel

A beteg akril protézisének költsége jobban függ a gyártásához használt anyagtól, mint a fogászati ​​hiba hosszától. A beteg kívánságaitól függően az akril használható a japán cégek alap- és mesterséges fogaira (Yamahachi, Hico),Cseh cégSpofadent, Orosz cégek. A részleges fogpótlás ára a tartófogakhoz való rögzítésének módja alapján alakul ki. A fenti tényezők mellett a fogpótlás költségét jelentősen befolyásolja a fogorvos szakképzettsége és a klinika hírneve, ahol dolgozik, a táblázat az ilyen típusú protézisek átlagos árait mutatja.

A protézis típusa

A rögzítés típusa

Költség (rubelben)

1.

Teljes akril fogsor

A protézist egy ritka tér kialakításával és a nyálkahártya felülete között tartják.

7-től 15 000-ig

2.

Részleges akril fogsor

Klammernoe - fémhorgok (kapcsok) segítségével

5 és 12 000 között

Beam - egy fémgerenda segítségével, amely a rögzítőfogak koronáin rögzítve van, az ilyen rögzítést gyakrabban használják a parodontális betegségekben.

15-24 000

A vár (a csatolásokon) - mint a csatfogsor rögzítése - két részből áll, amelyek közül az egyik rögzítve van az alátámasztó fog koronájára és a másik a fogsorra.

18 és 28 000 között

3.

Ideiglenes akrilprotézisek, valamint protézisek; gyermekgyógyászati ​​gyakorlatban használt protézisek;

Leggyakrabban részleges csatolással

5 és 10 000 között a költsége az állandó protézisek árába kerülhet

Az akril ortopéd szerkezetek gyártási szakaszai

Az egyszerű technológiának köszönhetően az akril protézisek gyártása rövid ideig tart (átlagosan 3-7 napig, komplex munkák esetén a termelési idő akár 10-14 napig is nyúlik). Az akril protézisek gyártásának laboratóriumi szakaszai által eltöltött idő függ a laboratórium helyétől és műszaki felszerelésétől. Azok a klinikák, amelyek laboratóriumai ugyanabban az épületben helyezkednek el fogorvosi rendelőkkel, akril protézis gyártását 1 nap alatt szó szerint kínálhatják.

A protézisek telepítése előtt előkészítő szakaszra van szükség, amelynek során a fogorvos a lehető legnagyobb mértékben megszünteti a beteg szájüregében felmerülő összes problémát (a fogszuvasodás és a szövődmények gyógyítása, a gyulladásos megbetegedésekhez szükséges terápia - gingivitis, periodontitis; eltávolíthatatlan fogakat).

A protetikai lépések akrilprotézisekkel

 1. Klinikai - a fogak előkészítése és a lenyomatok eltávolítása a páciens pofáiból. Sok fogorvos azt javasolja, hogy a csatolt fogakat bélyegzett vagy öntött koronákkal fedjék fel, hogy megakadályozzák a fogszuvasodás kialakulását olyan helyeken, ahol a kapcsok megérintik őket. Ahhoz, hogy akril protéziseket készítsen, mindkét pofából két nyomatok szükségesek. Az első szakasz időtartama fél órától két óráig tart, és egy látogatást tesz a fogorvosnál.
 2. Laboratórium - a fogorvosi laboratóriumban, a rendelkezésre álló benyomások alapján gipszmodelleket öntenek, amellyel a harap viasz hengerek készülnek, ez a folyamat 1-3 napig tart.
 3. Klinikai - meg kell harapni a harapó görgőket, hogy meghatározzuk a harapás jellemzőit és a fennmaradó fogak magasságát. A színpad 15 perctől fél óráig tart.
 4. Laboratórium - viaszbázis modellezése mesterséges fogak termelésével, időtartam 1 és 3 nap között.
 5. A klinikai illesztésű viaszszerkezet egy negyedtől fél óráig tart.
 6. Laboratórium - akril protézisek készítése, csiszolás és polírozás, 1-3 nap.
 7. A kész protézis klinikai illesztése és korrekciója.

Ha a technikai laboratórium ugyanabban az épületben helyezkedik el a fogorvosi rendelővel, több lépcső kombinálható egybe, különösen akkor, ha ideiglenes akrilprotézisre van szükség ahhoz, hogy a fogpótlási hibát helyettesítsék egy állandó, nem eltávolítható protézisre.

A protézis gondozása és működésének szabályai

Az akrilszerkezet élettartamának maximális meghosszabbítása érdekében gondosan gondoskodnia kell a protézisről, és kövesse a felhasználási szabályokat:

 • minden étkezés után távolítsa el és öblítse le hideg vízben;
 • naponta kétszer kefével, rendszeres fogkrémmel, fehérítő és csiszolóanyag nélkül, vagy egy speciálisan tervezett terméket használva;
 • naponta egyszer fertőtlenítő oldatba helyezheti a protézist, megvásárolható a gyógyszertárban (vagy elkészítheti azt a gyógyszertárban vásárolt protézisek tisztítására szánt termékekből);
 • legalább évente egyszer látogasson el a fogorvosra, hogy ellenőrizze a szájüreg protézisének és szöveteinek állapotát;
 • Ne enni túl kemény vagy ragadós ételeket (keksz, karamella, karamell, húscsont);
 • el kell hagynia a rágógumi használatát;
 • Mivel az akril bázis megnövekedett törékenysége miatt meg kell próbálni megvédeni a protézist a leesésektől vagy az egy pontra irányított megnövekedett terheléstől, ami meghibásodásához vezethet.

Akril protézisek javítása

A protézis használata során előfordulhatnak olyan esetek, amelyek a szerkezet javításához vezetnek, ilyen esetek:

 • fogkivonás - ebben az esetben lehetőség van a mesterséges alap növelésére (az összes készlet szabványos, így a régi és az újdonság közötti különbség nem lesz észrevehető), még egy támasztó fog is cserélhető;
 • mesterséges fogak elvesztése a protézisből vagy a forgácsból - a fogat kicseréljük;
 • lezárja a kapcsokat, vagy szükség van egy másik reteszelőelem hozzáadására;
 • a protézis alapja hiányos illeszkedése a protetikus ágy szövetébe - a protézis áthelyezhető;
 • a forgácsolás vagy repedés kialakulása - javítás után - ebben az esetben gyakran szükségessé válik a beállítás;
 • alaphiba - ebben az esetben a protézis javítása vagy cseréje a használat időtartamától és a hiba összetettségétől függően lehetséges.

Akril protézis javításához kevesebb, mint egy napra van szükség, ezért nem kell fizetni, ha a jótállási idő még nem telt el (általában egy év a protézis átadásának napjától);

Betegvélemények az akril fogsorokról

Marina Ivanovna, 58 éves: Néhány hónappal ezelőtt a felső állkapocsra helyeztem a részleges akril fogpótlást, az alacsony költségeket vonzotta, miközben teljesen elégedett voltam. A rögzítőelemek nem láthatók, biztonságosan tartanak, és nem okoznak kellemetlen érzést a rágás során. Már régóta hozzászoktam hozzá, kemény idegen testet éreztem a szádban.

Igor Anatolyevich, 62 év: Akrilprotézisek telepítésekor azt találtuk, hogy nagyon hangsúlyos gag reflexem van, de a fogorvos azt mondta, hogy az adaptáció után viselni tudtam a protézisemet, végül teljesen újra kellett dolgoznom mindent, mert nem tudtam hozzászokni hozzá. Most viselni fogok, sokkal kisebb a bázisa.

Svetlana, 48 éves: Már régóta eltávolította az alsó molárokat mindkét oldalon, csak rágja az elsőt, mint egy nyúl. Mivel nem volt pénzügyi lehetőség arra, hogy válasszon egy másik típusú protézist, abbahagytam az alsó állkapocs részleges akril fogsorát. Most már három éve viseltem, még nem kell cserélni, az első napokban nagyon kényelmetlen volt, majd megszoktam, és már nem észrevettem, de gond nélkül tudok enni.

Figyelem!Ellenjavallatok vannak, konzultáció szükséges a szakértővel.
Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.
Cikk kategóriákban:

értékelés

kiválasztás

Új technológiák