értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Nylon fogsor

Nylon protézisek: előnyök, hátrányok, a fogorvos véleménye és a betegek véleménye

Nylon fogsor

A nylon protézisek gyártásának és használatának jellemzői

Korábban a nylonprotéziseket az orvosok csak ideiglenesként használták, amelyek lehetővé teszik a fogorvosi hibák kijavítását, miközben egy állandó, eltávolítható vagy nem eltávolítható szerkezet előállítására várnak. Pozitív tulajdonságaik miatt a közelmúltban népszerűvé váltak az állandó ortopédiai struktúrák, és a gyermekgyógyászati ​​gyakorlatban is használatosak.

Az alapanyag rugalmassága és plaszticitása miatt a nylon protéziseket „puha” -nak nevezik. Speciális nylonból készültek - a modern fogorvosok elsősorban a Valplast márkapolimert használják, melynek nagy szilárdsága és széles színválasztéka van. Az emberek körében elterjedt „szilikon protézisek” elnevezés teljesen valótlan, és népszerűségnek örvendett az olyan személyek által írt cikkek miatt, akik nem rendelkeznek speciális oktatással, és nem rendelkeznek ezzel a témával kapcsolatos ismeretekkel.

A fő különbségek A másik anyagból készült hasonló szerkezetű nylonprotézisek: a fémelemek hiánya (a protézis rugalmas nylon csattal rögzítve) és az alap rugalmassága (a tervezés alapja), amelynek színe a páciens gumik árnyékának alapján kerül kiválasztásra.


Fotó: részleges nylon protézis

A nylon minták előnyei és hátrányai

Mint minden ortopéd rendszer, a nylon protéziseknek is vannak előnyei és hátrányai.

A nylon protézisek fő előnyei

Az ortopéd dizájnok nylonból készültek:

 1. hipoallergén - A nylon nem okoz allergiás reakciókat, és akril- és fémallergiás betegeknél, valamint a korai eltávolított tejfogakat helyettesítő protézisek gyermekgyógyászati ​​gyakorlatában is alkalmazható.
 2. Magas esztétika - A nylon protéziseket „láthatatlannak” nevezik, mert a rögzítő protézis nylon kapcsai a páciens ínyei színével rendelkeznek, nem mosolyognak és beszélnek.
 3. Megbízhatóság és kényelem - a rugalmas fogak szorosan lefedik az alátámasztó fogakat, és biztonságosan rögzítik a protézist a páciens szájába, és kis súlya és rugalmassága teszi lehetővé a kényelmes használatát.
 4. szilárdság - a nejlonszerkezet megfelelő működésével és gondozásával meglehetősen nehéz megtörni a fogsorot.

A nylon minták használatának hátrányai

A nylonprotézisek népszerűsége ellenére számos hátrányuk van, amelyeket figyelmet kell szentelni az ilyen ortopéd szerkezetek gyártására vonatkozó döntés meghozatala előtt.

A fő hátrányok a következők:

 1. Gyorsított protézis elszívódás a protézis ágyának csontszövetének atrófiája következtében a rugalmas nylon-kapcsok nem képesek a terhelés egy részét átadni az alátámasztó fogakhoz (szilárd a fogpótlásban és keményhuzalból akrilból), ezért a rágóterhelés teljesen eloszlik a protetikus ágy szövetén. A protézis nagy rugalmasságával kombinálva, aminek következtében a rágógumi oldalról közvetlenül a gumi helyére gyakorolnak nyomást, ez a csontszövet gyorsított atrófiájához és a protézis áthelyezésének vagy teljes helyettesítésének szükségességéhez vezet.
 2. A gumi szélének sérülése az ütközőfogak területén - amikor a protézis leáll, a clomummers széle megrongálja a fogak nyálkahártyáját a támasztó fogak közelében, ami a gyulladásos folyamat kialakulását okozza ezeken a helyeken.
 3. A protézis alapja rugalmas alakváltozása rágás közben - a keret fokozott rugalmassága miatt a rágás során a nyálkahártyára gyakorolt ​​nyomás csak azon a területen kerül továbbításra, amely közvetlenül a rágáshoz kapcsolódó protézis része alatt helyezkedik el.
 4. Alacsony higiéniai használat - a nylon protézis nem polírozható belsejében, és rosszul csiszolt külső, így időszakos szakmai tisztítást igényel, mivel a bázis meglehetősen zavarossá válhat, és a protézis kellemetlen illatúvá válik. A nylon protézis tisztításához gyakran látogasson el a fogorvosra, vagy vegyen egy speciális ultrahangos fürdőt.
 5. A gyakori javítások szükségessége - a protézis nagyobb rugalmasságának és rugalmasságának köszönhetően, ami egy nagy hiba helyettesítésére szolgál, kiszámíthatatlanul deformálódhat, ami szükségessé teszi annak korrekcióját. Használat közben rendszeresen konzultáljon orvosával, hogy kiküszöbölje a protézis deformálódásából adódó kényelmetlenséget.
 6. Elég magas költségek - a nylon protézis ára közel 5-ször magasabb, mint az akril költsége, és csak egy kicsit alacsonyabb, mint egy bukósisak ára.

Érdemes megjegyezni, hogy a kis fogpótlások „lepkék”, amelyek helyettesítik az 1-2 fog hiányát, nem rendelkeznek a nagy nejlon protézisek hátrányaival, és kiváló alternatívája lehet a rögzített protéziseknek vagy implantációknak.


A képen: nylon protézis - "pillangó"

A nylon szerkezetek használatára vonatkozó indikációk és ellenjavallatok

bizonyság

A nylon szerkezetek használata a következő esetekben ajánlott:

 • ha a betegnek allergiás reakciója van akrilra vagy fémre;
 • részlegesen éles (legmegfelelőbb nylon minták, 1-2 hiányzó fogat helyettesítve);
 • a gyermekgyógyászati ​​gyakorlatban a korai eltávolított tejfogak cseréje;
 • sztomatitisz esetén, amelynek oka akril protézis viselése;
 • ha a páciens nem akarja az abutment fogakat feldolgozni, mert 1-2 sor fog hiányzik.

Ellenjavallatok

A nylon szerkezetek gyártása ellenjavallt az alábbi esetekben:

 • nagyfokú csontszövet-atrófiával, a nylon protézis viselése miatt gyorsan fejlődik;
 • a fennmaradó fogak koronáinak alacsony magassága;
 • a szájnyálkahártya magas megfelelőségével;
 • gyulladásos periodontális megbetegedések és a fennmaradó fogak mobilitása;
 • a szájnyálkahártya gyulladásos betegségeiben - krónikus gingivitis (katarrális, hipertrófiai vagy fekélyes).

A fogpótlás teljes körültekintő és végső hibáival rendelkező protézisek

A teljes körű (minden fog hiánya) nylonprotéziseket rendkívül ritka esetekben más gyártási jelzésekkel használják. Ezzel a patológiával célszerűbb a hagyományos akrilprotézis, csat vagy rögzített protézis alkalmazása az implantátumokon.


Fotó: teljes nylon protézis

Ha a sor végén nincsenek fogak, akkor ajánlatos nylon protézist használni a csatolókon - az utolsó a fogsor sorában egy fém-műanyag koronával van ellátva, amelyben a reteszelés egy része el van helyezve, a második része maga a protézis. Egy ilyen konstrukció megakadályozza, hogy a fogsor a beszéd és az evés során eldobjon, de jelentősen megnöveli költségeit. A fent leírt rendszer egy alternatívája egy csatolt protézis, és egy fog hiányában egy rögzített konstrukció egy konzollal.

A nylon protézisek működésének jellemzői

A működés időtartama

A nylon protézis maximális élettartama öt év, és ez csak akkor lehetséges, ha az ilyen típusú protézisek használatára vonatkozó összes jelzés megfigyelhető. A protézis élettartamának meghosszabbítása érdekében a fogorvosi rendelőben kellő gondossággal és időszakos szakmai tisztítással, vagy otthon ultrahangos fürdővel kell rendelkeznie.Néha 1,5–2 éves használat után a protézis cseréje szükséges.

Alkalmazási funkciók

A nylonból készült kis protézisekhez (az úgynevezett "lepkék") való alkalmazkodás egyszerű és 1-5 napig tart. A kis méret és súly, a megbízható rögzítés, az alacsony terhelés, a kényelmetlenség hiánya és az a képesség, hogy éjszaka nem távolítja el a protézist, kényelmes használatát teszi lehetővé.

A hosszú vagy teljes hosszúságú nylon protézishez sokkal több idő szükséges ahhoz, hogy megszokjon. Periódusos korrekció, fájdalom és kellemetlen érzés a rágás során, az íny elmerülése megakadályozza, hogy az ember alkalmazkodjon a levehető protézishez. Bizonyos helyzetekben a beteg egész életciklusa során kellemetlen érzést kelt. Az ilyen fogpótlásoknak több hátránya van, mint az előnyök, ezért teljes fogékonysággal vagy nagy hézagokkal a fogsorban érdemes egy másik típusú protézisre gondolni.

A nylon protézisek típusa, célja és költsége

A nylon protézis költsége a hiba mérete, a protézis gyártásához használt anyag, a fogorvos és a technikus szakképzettsége alapján alakul ki, így a tényleges árak kissé eltérhetnek. A táblázat az egyes nylonprotézisek átlagos költségét mutatja.

A protézis típusa

kinevezés

Költsége

1.

Teljes nylon protézis

Ritka esetekben, amikor a beteg allergiás az akrilra és a fémre, vagy a protetikus sztomatitisre, teljes körültekintéssel alkalmazzák.

25 000-ből

2.

Részleges nylon protézis

A fogsor mellékelt (korlátozott mindkét oldalán) hibáinak helyettesítésére szolgál.

20 000-től

3.

Pillangó nylon mikro protézis

A gyártás kis hibákat mutat, melyek hossza 1-3 fog.

15 000-től

4.

Nylon protézis zárrögzítéssel

Végső defektusú protézisekhez alkalmas (fogak hiánya egy sor végén egy vagy két oldalon).

35.000-től (az ár magában foglalja a fém-kerámia koronát és a mellékletet)

A nylon protézisek gyártási szakaszai

Mint minden protézis esetében, az ortopéd szerkezet gyártásának klinikai és laboratóriumi szakaszai is megkülönböztethetők. A laboratóriumi szakaszok időtartama a laboratórium és a berendezés helyétől függ. Egyes klinikáknak saját fogászati ​​laboratóriumuk van, ami nagyban felgyorsítja a protézis gyártását.

A protézisek szakaszai nylon szerkezetekkel

 1. Előkészítő - ez az a klinikai szakasz, amelyben az orvos elvégzi a szükséges előkészítő intézkedéseket: a beteg fogak kezelése és eltávolítása, szakmai szájhigiénia. Időtartama a beteg szájüregének állapotától függ, és néhány naptól 1-2 hónapig tarthat.
 2. A benyomások vétele olyan klinikai szakasz, amelyben az orvos benyomásokat készít a páciensek állkapcsaiból, a protézis gyártásához szükséges, hogy minden egyes állkapocsból 2 benyomást kell venni. A színpad 30 perctől egy óráig tart, egy látogatást tesz.
 3. A viaszgörgők gyártása olyan laboratóriumi stádium, amelyben egy műszaki laboratóriumi görgő viaszból készül, hogy meghatározzák a harapás magasságát és a beteg fogsorának alakját. A színpad 1-3 napig tarthat.
 4. Gyantázás viaszhengereken - a klinikai szakasz, amelynek időtartama 15-30 perc lehet, egy látogatást fog tenni.
 5. A viaszalap készítése mesterséges fogakkal - a laboratóriumi szakasz, amelyben a technikus egy viaszprotézist készít, 1-3 napot vesz igénybe.
 6. A viaszprotézis kipróbálása - a klinikai szakasz, amelyben a protézisgyártás pontosságát és annak betartását a beteg harapásánál határozzák meg, fél órától egy óráig tart (egy látogatás).
 7. A nylon protézis gyártása a laboratóriumban történik és 1-5 napig tart.
 8. A protézis betöltése a betegnek egy klinikai stádium, amely 30 perctől 1,5 óráig tart.

Általában a nylon protézis elkészítése megtörténhet 3-5 napig a klinikán, amely rendelkezik saját műszaki laboratóriumával, \ t legfeljebb két hétig.

Nylon protézisek gondozása és javítása

A nylon protézis élettartamának meghosszabbítása érdekében az alábbi gondozási szabályokat kell követnie:

 • protézis használata során biztosítani kell azt nem esett magasságbamivel az alapból kifogyott fogak nem helyettesíthetők, ezért új protézisre lesz szükség;
 • szükséges minden fogás után kapja meg és mossa le a fogsorotannak érdekében, hogy elkerüljük a protézisek kellemetlen szagát és az alapja elhomályosodását;
 • kezelje a fogsorot naponta egyszer erre a célra szánt baktericidek;
 • Csak speciális folyadékban tárolja, ha a protézist a szájból hosszú ideig kell eltávolítani;
 • tisztítsa meg a protézist puha és kemény fogászati ​​lerakódásokból Évente 2-3 alkalommal látogasson el a fogorvosra vagy erre szánt vásárlást ultrahangos fürdő.

Nylon protézis javítása

A javítás szükségességét eredetileg a szerkezet helytelen felépítése, az alap alakváltozása, a protézis terhelésének növelése és a gondozás szabályainak megsértése okozza.

 1. Mesterséges fogak károsodása vagy elvesztése vagy a protézis alapjainak sérülése (repedések) esetén cseréje szükséges.
 2. Ha egy fog lezuhan vagy eltávolításra kerül, akkor a protézis aljához adható, ha a fog nem támaszt.
 3. Az alap hiányos illeszkedése esetén a protézis áthelyezése szükséges.
 4. Rossz rögzítés esetén aktiválási csatra van szükség.

A nejlonszerkezet javítása ingyenes, ha a garanciaidő nem érhető el (a legtöbb klinikánál egy év), különben meg kell fizetnie a javításokért.

A nylon protézisek betegeinek áttekintése

Galina 23 éves - 17 éves koromban eltávolítottam a hatodik fogat a felső állkapocsban, az iskolai évek során elrontottam. Hosszú ideig komplexáltam és nem tudtam mosolyogni, folyamatosan emlékszem a rés jelenlétére. A fogorvosom azt javasolta, hogy ne dolgozzák fel a szomszédos fogakat, hogy egy fém-kerámia hídot hozzanak létre, hanem nylon „pillangót” használjanak. Három éve használom ezt a protézist, amíg észrevettem semmilyen hibát, kivéve, hogy évente kétszer meg kell látogatnom az orvossal, hogy rendben fogadhassa a protézist.

Mihail 62 éves - Nem vagyok elégedett a nylon teljes protézisével, mert lazán rögzítették, és étkezés közben állandó kellemetlen, sőt fájdalmas érzést keltett. Ezen túlmenően az íny gyorsan eltűnt, és három év után ki kellett cserélni.

Maria 48 év - Két évvel ezelőtt egy részleges nylonprotézis került telepítésre, nincsenek elülső fogak, és nem akartam olyan protézist készíteni, amely fémrögzítéssel mosolyban látható lenne. Az esztétika természetesen magasságban van, de az a tény, hogy időről időre a fogorvoshoz kell fordulnia a korrekcióhoz, nem tetszik egy kicsit.

Figyelem!Ellenjavallatok vannak, konzultáció szükséges a szakértővel.
Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.
Cikk kategóriákban:

értékelés

kiválasztás

Új technológiák