értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Hogyan szabályozzuk a hűtőszekrény hőmérsékletét?

Miért kevés ember csinálja ezt helyesen

Hogyan szabályozzuk a hűtőszekrény hőmérsékletét?

Ma a legtöbb családban a hűtőszekrény a fő háztartási készülék. Megfelelő munkája nélkül nem lesz ízletes étel vagy családi harmónia. Ebben az értelemben az egyik legfontosabb tényező a jól szabályozott hőmérséklet. Minél összetettebb a technika, annál változatosabb a beállítás, és annál valószínűbb, hogy tévedés történik. Hogyan lehet elkerülni a bajokat, és tartsa meg a hűtőszekrényben az élelmiszer frissességét és egészséges tulajdonságait?

Ha a hűtőszekrény hőmérséklete helytelenül van beállítva

Pontosan érdekli:A modern hűtőszekrényben használhatatlan lehetőségek, vagy amelyekre túlfizetünk

A legtöbb romlandó termék hosszabb ideig tart +2 és +5 között. Ha a hűtőszekrény hőmérséklet-szabályozója túlságosan csavarodik, az élelmiszer lefagy, elvesztve előnyös tulajdonságait. A leolvasztás után gyorsan használhatatlanná válik - sietősen kell főzni. Ha a hűtőszekrény túl meleg, a baktériumok aktívan szaporodnak a termékekben: a gyümölcsök és zöldségek rothadás, a kolbász és a sajt penészesedik, a gyümölcslevek erjednek.

Még ennél is súlyosabb, a hőmérséklet a fagyasztott élelmiszerekre hat. A fagyasztóban lévő hibás hőmérséklet-érzékelő néhány órán belül a halat vagy a húst rosszul illatosítóvá teszi.

Ehhez adjuk hozzá az olvadt jég állandó szivárgását, valamint a túlzott energiafogyasztást -, és világossá válik, hogy miért olyan fontos, hogy a hűtőszekrény hőmérsékletét megfelelően szabályozzák. Sajnos nem mindenki tudja még, hogy a konyhában a modell minimális és maximális üzemi hőmérséklete van. Csavarja a fogantyút - nem fagy a falon, nem csöpög a serpenyőben - és köszönöm Istennek. Hogyan kell a helyes dolgot csinálni?

Optimális hőmérséklet a hűtőben


Fotó: home-tov.ru

Mivel a hűtőszekrényben általában tisztességes térfogat van, a hő egyenletesen oszlik el rajta. Sokat függ attól, hogy hol található a kompresszor, és hogy a hűtőegység hogyan van elrendezve. Egyes modelleknél a hideg zóna közelebb van a test felső részéhez, másokhoz - a középső részhez. Minél közelebb van a hideg levegő belépési helyéhez, annál alacsonyabb a hőmérséklet. A termékek hűtőszekrényben történő terjesztésének eldöntéséhez vegye figyelembe a következő tényeket:

+1 és +3 közötti hőmérsékleteken A legjobb a hús, a hal, a csirke tojás, a kemény sajt, a majonéz tárolása egy nyitott csomagban.

+2 és +4 közötti hőmérsékleteken kolbász és kulináris termékek, a lágy sajtok hosszabb ideig tartanak.

+3 és +5 közötti hőmérsékleteken levesek, főtt zöldségek, tejtermékek, kenyér tárolása.

Tenger gyümölcsei esetében a legkényelmesebb hőmérséklet +4 és +6 fok között van. Gyümölcsök (kivéve az egzotikusokat - banán, ananász, stb., Amelyek általában nemkívánatosak a hűtőszekrényben tárolni) a hűtőszekrény legmelegebb helyére kell helyezni, ahol a hőmérő +6 ... + 8 fok.

Mindezek alapján nagyjából becsülhetjük meg, hogyan osztják szét az élelmiszerbolt a hűtőszekrény modellje szerint.

Ami a fagyasztót illeti, ne felejtsük el: a fagyasztott ételeket -18 ° C-on és -25 ° C-on is tárolják. Ezért nem szükséges a fagyasztás erejének üldözése.

Hűtőszekrény hőmérsékletének beállítása


Fotó: e96.ru

Elég furcsa, hogy a legtöbb ember még a hűtőszekrény bekapcsolása előtt sem vizsgálja meg a kézikönyvet, és a tetszőleges termosztátos forgatási módszerrel állítja be a hőmérsékletet (a hőmérséklet szabályozásának elektronikus vezérlése az LCD-n keresztül drága modelleken, ez az eljárás sokkal helyesebb). Ugyanakkor nem mindig lehetséges pontos és helyes beállítás. Vannak azonban "népszerű" ellenőrzési módszerek. Ahelyett, hogy megpróbálnánk önkényes számokat értelmezni a kapcsolókon, jobb, ha a levegő hőmérsékletét egy utcai hőmérővel ellenőrizzük.Helyezzük egy pohár vízbe, amely a hűtőszekrény közepén található. Néhány óra elteltével ellenőrizze a hőmérsékletet. Ha nagyobb, mint +4 fok, nyugodtan fordítsa meg a szabályozót a hűtés irányában. Ha 2-3 foknál alacsonyabb, fordítsa az ellenkező irányba. Miután 3-4 fokon stabilizálta a hőmérsékletet, tegyen egy hőmérőt a fagyasztott élelmiszerek csomagjai közé, és várjon néhány órát. Amikor a hőmérséklet -25 ° C alatt van, fordítsa a hőmérséklet-szabályozót felfelé, ha -18 ° C fölött, csökkentse a hőmérsékletet.

Hogyan szabályozzuk a hűtőberendezések különböző márkájú hőmérsékleteit?

kép
Fotó: www.coterefrigeration.ca

A modern egységekben lehetőség van a fagyasztó és hűtő kamrák hőmérsékletének szabályozására, valamint a különböző rekeszek egymástól függetlenül. Vizsgáljuk meg a hazai piacon képviselt vezető gyártók modelljeiben a hővezérlés jellemzőit:

  • Gorenje - a hűtőszekrény hőmérsékletét úgy állítja be, hogy a forgatógombot a helyzet között forgatja Max és min. Ajánlott a termosztát beállítása ECO. Ha a hűtőberendezés helyiségében a levegő hőmérséklete 16 fok alatt van, a gyártó azt javasolja, hogy csavarja ki a gombot Max, és a környező hővel - az ellenkezőjét.
  • Liebherr - elektronikus hőmérséklet-szabályozás, sok modellben - külön vezérlés a hűtőben és a fagyasztóban. Van egy mód CoolPlus - a hűtőszekrényt a környezet hőmérsékletének csökkenésétől védő rendszer. Amint a beltéri levegő hidegebbé válik, a készülék kompresszora időnként kezd működésbe lépni. SmartFreeze - Speciális hűtési technológia, amelyben az aktív levegőáramlás következtében egyszerre sok kilogramm termék gyorsan befagyasztható. Fagyasztó és fagyasztási módok a fagyasztóban.
  • atlasz - A hőmérsékletet a termosztát gomb mindkét irányban történő elforgatásával szabályozzák. A tárcsán található. A beállítás hétpontos skálán történik: 0 - a kompresszor ki van kapcsolva, 1 a legmagasabb, 7 a legalacsonyabb.
  • Samsung - a hőmérsékletet a vezérlőpanel külön szabályozza a fagyasztó és hűtő kamrák esetében:
  1. hűtőszekrény: Nyomja meg a Hűtőgombot a kívánt hőmérséklet +1 és +7 fok közötti tartományba állításához. Az alapértelmezett hőmérséklet 3 fok;
  2. fagyasztó: aA hőmérséklet -14 és -25 fok között van. A gyorsított fagyasztás funkciója rendelkezésre áll, amely 72 órán át aktiválódik, majd a fagyasztó visszatér a normál hőmérsékletre.
  • Bosch - a hőmérsékletet az előző márkához hasonlóan szabályozzák, 6 órán keresztül is rendelkezésre áll egy túlhűtő üzemmód (a hőmérséklet gyorsan és egyenletesen +2 fokra csökken, a hűtőszekrénybe helyezett termékek hűtése - ennek következtében nincs időjük, hogy megolvadjon mellette).
  • Indesit - a hűtőszekrény belsejében lévő hőmérséklet automatikusan beállítható a termosztát gomb helyzetének megfelelően: 1 - a legmelegebb mód, 5 - a leghidegebb mód.
  • LG - sok modellnél a hőmérsékletet a vezérlőpanel külön-külön vezérli a fagyasztó és hűtő kamrák esetében.
  • Stinol - két független szabályozó van a kétkamrás egységhez. A fagyasztóban mindkét termosztáton öt pozíció áll rendelkezésre, a túlhűtés módja.

Hogyan állapítható meg a hűtőszekrényben a helytelen hőmérséklet-beállítás?

Leggyakrabban a készülék falain húzódó hó és jégkagyló formájában jelenik meg (a nem esztétikus „túlhűtés” mellett a hűtőszekrény energiafogyasztását is növeli), vagy a padlóra áramló medence formájában. A termékek a szokásosnál gyorsabban romolnak, vagy egy-két nap alatt elveszítik a nedvességet és száradnak. A hűtőszekrényben egy kellemetlen szag terjed. Ha észreveszed ezeket a tüneteket, gondolj: talán csak egyszer nem vette el az időt, hogy elolvassa az utasításokat?

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák