értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Melyik egér jobb - lézer vagy optikai?

Virtuális élet manipulátorai

Melyik egér jobb - lézer vagy optikai?

A számítógépes egér talán a legnépszerűbb és legelterjedtebb számítógépes eszköz. Az 1963-as megjelenése óta a kar kialakítása mély technológiai változásokon ment keresztül. A már elfelejtett egerek két merőleges fémkerékből közvetlen meghajtással rendelkeznek. Most releváns optikai és lézeres eszközök. Melyik számítógépes egér jobb - lézer vagy optikai? Próbáljuk meg megérteni a két egértípus közötti különbségeket.

tervezés

A modern manipulátor-egér beépített videokamerával rendelkezik, amely hihetetlen sebességgel (másodpercenként több mint ezer alkalommal) képeket készít a felszínről, és információt továbbít a processzorához, amely a képeket összehasonlítva meghatározza a manipulátor koordinátáit és eltolásértékét. A képek minőségének javításához a felületet ki kell emelni. E célból különböző technológiákat használnak:

Optikai egér

Olyan LED-et használ, amelynek munkája lehetővé teszi, hogy az érzékelő jobban fogadjon, és a processzor gyorsabban olvassa az információkat, és ennek megfelelően meghatározza az eszköz helyzetét.

Lézeres egér

A felület kontrasztos megvilágítására félvezető lézert nem használnak, hanem egy félvezető lézert, az érzékelő úgy van beállítva, hogy felveszi a ragyogás megfelelő hullámhosszát.

 

kép
Fotó: compress.ru

felbontás

A rövidítés dpi, melyet gyakran látunk árcímkékben az egerek értékesítésénél, azt jelenti, hogy a pontok száma per hüvelyk, azaz felbontás. Minél magasabb, annál jobb az eszköz érzékenysége. 800 dpi elegendő egy tipikus számítógépes feladathoz - egy optikai egér fog működni, de a virtuális játékosok és a professzionális grafikai tervezők számára nagyobb a manipulátor felbontása - ezért jobb, ha lézeres számítógépes egeret vásárolnak.

Optikai egér

A legtöbb esetben ez a szám 800 dpi, a maximum 1200 dpi.

Lézeres egér

Átlagos felbontása 2000 dpi, a maximális érték 4000 dpi, és nem olyan régen az 5700 dpi felbontású lézer egerek jelentek meg a piacon, ami lehetővé teszi az indikátor értékének szabályozását az energiatakarékosság érdekében.

ár

Optikai egér

Olcsóbb - 200 rubel költsége.

Lézeres egér

Elég drága: 600-5000 rubel és több (legjobb játékmodellek)

Sebesség és pontosság

A szem számára láthatatlan infravörös tartományban fényt kibocsátó félvezető lézer pontosabb, az információ jobban olvasható, ezért az egér pontosabban elhelyezhető. A kritériumok, például a sebesség és a pontosság javulnak. Ez különösen igaz a játékosokra, valamint a grafikusokra is - jobb, ha lézeres egeret választanak.

kép
Fotó: www.modlabs.net

Energiafogyasztás

A lézeres egér az optikai LED-hez képest sokkal kevesebb energiát fogyaszt. Ez különösen fontos, ha vezeték nélküli egeret használ, ahol az akkumulátorok vagy akkumulátorok energiamegtakarításának problémája sürgős. A vezetékes változatú manipulátorok esetében ez a tényező jelentéktelen.

Munkafelület

A LED egerek osztályának legegyszerűbb képviselője nem igényel szőnyeget, mivel szinte minden felületen működik. A kivételek átlátszó üveg, fényes és tükör. Itt a LED egér olyan zavarokkal fog működni, amelyek egyszerűen csak egy matracot helyeznek az alá. De a lézer megvilágítása szinte közömbös az egér mozgási síkjának anyagával, az ilyen eszközök könnyen megbirkózhatnak bármilyen felületsel, beleértve a tükörképeket is. De van egy árnyalat. A lézeres egér esetében az intenzív érintkezés a reflexió munkasíkjával nagyon kritikus. Egy 1 mm-es rés megjelenése nagyban megnehezíti egy ilyen eszköz működését, és a LED akár a térdén is működik.

 

kép
Fotó: www.engineersgarage.com

háttérvilágítás

A LED-ek egy másik hátránya, amelyet sok felhasználó észlel, az a ragyogás (gyakran piros, kevésbé kék vagy zöld), még akkor is, ha a számítógép ki van kapcsolva, ami nem mindig kényelmes és kellemes a szem számára - például éjszaka, amikor el akarsz aludni, és a számítógép asztaláról. meglehetősen ragyogó fény ragyog. A lézerben nincs ragyogás, mert, amint fentebb említettük, infravörös fényt bocsát ki, amely szemünk számára láthatatlan.

kép
Fotó: topcomputer.ru

A manipulátor-egér ilyen jellegzetességei, mint az ergonómia, a szépség, a szín, a gyártási anyag, a tapintható érzések, a további gombok száma nagyon személyes és az emberi preferenciáktól függ.

Összegzés: előnyök és hátrányok

Optikai led egér

előnyei:

 • alacsony ár;
 • az egér és a munkafelület közötti szakadék kritikus.

hátrányai:

 • nem működik tükör, üveg és fényes felületeken;
 • a kurzor alacsony pontossága és sebessége;
 • alacsony érzékenység;
 • zavaró fények;
 • nagy teljesítményfogyasztás a vezeték nélküli teljesítményben.

Optikai lézeres egér

előnyei:

 • munka bármely munkafelületen;
 • a kurzor nagy pontossága és sebessége;
 • nagy érzékenység és felbontás;
 • nincs látható ragyogás;
 • alacsony vezetékfogyasztás;
 • különböző funkciógombok használata.

hátrányai:

 • magas ár;
 • Az egér és a munkafelület közötti szakadék kritikus.

Melyik egér jobb vásárolni - lézer vagy optikai?

Ha kizárólag a műszaki jellemzőkből indulunk ki, akkor a lézer egér szinte minden indikátornál jobb, mint az optikai LED-eszközök. De ez azt jelenti, hogy biztosan el kell szabadulnunk az optikai egérről? Végtére is, mostanáig tökéletesen megbirkózott a feladataikkal.

A választás mindig a tiéd. A lézer egérnek meg kell fizetnie egy meglehetősen nagy összeget. Nos, ha játékos vagy tervező vagy, akkor a beruházás gyorsan fizet (fizikailag vagy morálisan). Ha az irodai programok és az internet rendszeres felhasználója, akkor valószínűleg nem fog észrevenni a minőségi ugrást a manipulátor válaszának pontosságában. Egy másik dolog, ha vezeték nélküli egérre van szüksége - akkor jobb, ha optikai helyett lézeres egeret vásárol. Lézer megvásárlásával sokat fog megtakarítani az akkumulátoroknál - az optikánál többször meghaladó töltésű.

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák