értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Milyen típusú linóleum van?

Melyik linóleum alkalmas a konyhára, amely - az irodában, melyet a raktárban és a műhelyben fog állni?


A PVC-bevonatok alkalmazási körétől függően, amelyek közé tartozik a linóleum, félig kereskedelmi, kereskedelmi és belföldi. A kereskedelmi bevonatok speciális linóleumot is tartalmaznak.

Háztartási linóleum. Lakóterületeken használják. Luxus design és színek széles választékával rendelkezik. Alapvetően ezek heterogén bevonatok, amelyek védőrétege 0,15-0,3 mm.

Kereskedelmi linóleum. Ez heterogén és homogén. A heterogén kereskedelmi linoleumoknak tartósabb védőrétege van, mint a háztartások. A védőréteg itt is vastagabb (legfeljebb 0,8 mm), és gyakran tartalmaz különböző adalékanyagokat - szigetelőket, antisztatikus szereket és még korundot is. Az ilyen kopásálló bevonatokat nagy terhelésű helyiségekben használják: ipari helyiségekben, nagy üzletekben és irodákban.

Félig kereskedelmi célú linóleum. Jellemzői szerint a kereskedelmi és a hazai. Kórházi osztályokhoz, szállodai szobákhoz, kis irodákhoz tervezték, jól fognak szolgálni a konyhában és a folyosón a lakásban.

Speciális linóleum és ipari linóleum szintén a kereskedelmi kategóriába tartoznak. Az ilyen bevonatok különleges tulajdonságokkal rendelkeznek: nagyon magas elektromos, víz- és hangszigetelés, hideg- vagy hőállóság, agresszív közeggel szembeni ellenállás stb.

 

Háztartási linóleum

A vastagsága 1,5-3 mm, a kopásréteg 0,15-0,35 mm (lehet, hogy nem). A tekercsek 1,5-4 méter szélesek.

 

 


Fotó: technostroy-m.ru


Az ilyen linóleum a következő műszaki jellemzőkkel rendelkezik:

 

 

 

 • Súly: 1,25-2,25 kg / m2
 • Ár: 2,5-10 euró / m2
 • Rugalmasság: 45 mm átmérőjű rúd megfogásakor nincsenek repedések
 • Vízfelvétel: legfeljebb 1-1,5%
 • Hővezetőképesség: 0,018-0,035 W / m * K
 • Hangelnyelés: 13-18 dB
 • Maradék deformáció: legfeljebb 0,2 mm


A belső linóleum belsejében egy vékony üvegszálas lapot helyeznek a habalapra, amely megerősítő funkcióként szolgál - nem teszi lehetővé a szakadás és nyújtás lehetőségét. Hab PVC-t alkalmazunk az üvegszálra alulról és felülről. A hátoldalon a linóleum kis pórusú szivacsként néz ki. Felülről húzzuk át a rajzot, amelyet egy vékony réteg színtelen PVC-vel töltünk. Ez a védelem idővel fennáll. A bevonat élettartamának növelése érdekében a gyár számos gyártója különböző összetételű felületi feldolgozást végez, ezzel növelve a kopásállóságot és megkönnyítve annak gondozását.

Az ilyen típusú linóleum kopásállósága a védő PVC felső réteg vastagságától függ. Az egyik legdrágább komponens a tiszta PVC. Tehát minél vastagabb, annál nagyobb az ár. Annak érdekében, hogy az ügyfelek pénzt takaríthassanak meg, a gyártók javasolják, hogy 0,15 mm-es védőréteggel rendelkező hálószobákban és nappaliban linóleumot helyezzenek el, gyermekszobákban és étkezőben - 0,2 mm, konyhákban, folyosókon, folyosókon - 0,25 mm, magas irodaházakban forgalom intenzitása - 0,5 mm, átlagosan - 0,3 mm. Meg kell jegyezni, hogy ezek a számok a linóleum védő felső rétegének vastagságát jelzik. A boltokban a réteg vastagságáról az értékesítési asszisztensekről tájékozódhat, de csak azokban az esetekben, amikor egy jól ismert vállalat termékét választotta. A párt termékei "klán és törzs nélkül" aligha jönnek ilyen információkkal ...

Azonban az ismert egészségügyi vállalatoktól a linóleum megszerzésének legfontosabb oka az egészségbiztonság. A vinil-linóleum készítésének folyamatában a lágyítók használhatók a bevonatok rugalmas tartására. De nagy mennyiségben káros hatással vannak az egészségre. Úgy tűnik, hogy a lágyítók mennyiségét nem lehet meghatározni.A kiváló minőségű linóleum védőrétege a lágyítók minimális mennyiségét tartalmazza, ezért a hidegben hajlítva reped. Ha azonban repedések jelennek meg az aljzaton (belülről kifelé), ez is rossz minőségű terméket jelez. Jó linóleumban, amikor hajlításkor a szubsztrátum nem reped, akkor nem szakad el, amikor kifeszül, és benne van egy minimális lágyító.

 

 

 

Félig kereskedelmi célú linóleum

Tartósabb, mint a háztartás, de a kereskedelmi szempontból alacsonyabb jellemzők tekintetében. Kapható tekercsben, amelynek szélessége 2-4 méter lehet.

Az ilyen típusú linóleum a gyártótól függően 7-20 évig garantált. Lakó- és közterületeken, valamint alacsony forgalmú irodahelyiségekben használják.

 

 

 Főbb jellemzők:

 

 

 

 • Védőréteg: 0,5-0,6 mm
 • Ár: 5,5-15 euró / m2
 • Maradék deformáció: legfeljebb 0,10 mm
 • Súly: 1,6-2 kg / m2
 • Hangelnyelés: 12-16 dB
 • Rugalmasság: 10-40 mm átmérőjű rúd megragadása esetén nem lehet

 

 

Félig kereskedelmi célú linóleum használata

A félig kereskedelmi linóleumot kis irodákban és apartmanokban is el lehet végezni. A színek széles választéka lehetővé teszi, hogy ezt a fajta linóleumot szinte bármilyen belső térhez válasszuk. Az ilyen linóleum hasonlít a háztartási linóleumhoz, eléggé könnyen illeszthető és nem igényel gondoskodást, de a mechanikai sérülésektől és a kopásállóbbá válik.

A félig kereskedelmi célú linóleum tökéletesen megfelel a konyhának és a folyosónak az apartmanhoz, ahol több mint három ember él, vannak kisgyermekek és háziállatok. A folyosón és a konyhában a padlón lévő terhelés egyidejűleg nem kevesebb, mint az irodában.

A félkész linóleum gyártási folyamatában használt fő nyersanyag a PVC összetétele. Ez a bevonat több rétegből áll: a fő részből (aljzatból), az üvegszálrészből, a mintából vagy mintából álló rétegből védő felső réteg. A felső rétegnek köszönhetően az ilyen típusú linóleum további kopásálló tulajdonságokkal rendelkezik.

 

 


A félig kereskedelmi célú linóleum ára kevesebb, mint a kereskedelmi partnerek, de kissé drágább, mint a háztartási linóleum. A végső ár a polimer réteg vastagságától, az aljzat keménységétől, a gyártó nevétől függ. A linóleum különböző színei lehetővé teszik, hogy lakóházakban és házakban használhassa.

 

 


A fél-kereskedelmi linóleum gyártói

- Tarkett (Svédország-Oroszország)

          Népszerű gyűjtemények:

 

 • Tarkett Force. Az egyik legdrágább, félig kereskedelmi célú bevonat, a Tarkett, valamint a legnagyobb (38 szín) és tartós. A szerbiai Backa városában gyártották és szállították az orosz növény Tarkett raktárába, a Samara régióban, Otradny városában. A Force kollekció a Tarkett márkanév alatt készül, védett 0,6 mm-es poliuretán réteggel van bevonva.
 • Tarkett (Sinteros) Sprint. Ez a Tarkett legolcsóbb félig kereskedelmi linóleum, amelyet Sinteros márkanév alatt gyártanak. A linóleumnak 0,4 mm vastagságú védőrétege van, vagyis ezeknek a bevonatoknak a félig kereskedelmi csoportjában a legvékonyabb. A színek kis választéka, 7 közös formatervezés - 3 mintás „morzsák”, parafa és 3 parketta mintázat, tökéletesen megfelelnek azoknak a színeknek, amelyeket a költségvetési objektumok számára gyakrabban választanak.
 • Tarkett Moda. Heterogén, félig kereskedelmi célú linóleum, amelynek védőrétege 0,5 mm, ami 0,1 mm-rel több, mint a Sprint. A gyűjtemény a Tarkett márkanév alatt készül. Tartósabb és népszerűbb padló, mint a Sprint. Nincsenek mintázatok a kollekcióban lévő padlóhengerekre, amelyeket a lefektetés során kombinálni kell. A gyűjtemény hét "chip" telített színt tartalmaz.
 • Tarkett Idylle Nova. 0,5 mm-es védőréteggel rendelkezik. Ez a legnagyobb (35 terv) és egy gyönyörű gyűjtemény a linóleumból, melynek alapja egy hő- és hangszigetelő réteg (TZI) és habosított poli (vinil-klorid) (PVC). Ennek az összetételnek köszönhetően a gyűjtemény tartós, meleg és szép otthoni padlóburkolat.

- Armstrong (Anglia)
- IVC (Belgium)
- Juteks (Szlovénia) és mások.

Kereskedelmi linóleum

Ezt a bevonatot fokozott kopásállóság jellemzi. Az ilyen típusú linóleumot a vastagságban festik, vastagabb védőréteggel rendelkezik. Főként nagy tömegű közterületeken használják, ahol a padlóburkolat a legmagasabb fokú tartósság mellett szükséges. Természetesen lakóépületekben is használható, de a magas költségek miatt (10-40 euró / m2), a lakóhelyiségekben való használat nagyon korlátozott, ahol olcsó és kevésbé kopásálló linóleummal lehet elégedett.
 


Fotó: linoleum-stroi.ru


A kereskedelmi linóleum a következő jellemzőkkel rendelkezik:

 

 • Súly: 2,8 kg / m2
 • Ár: 10-40 euró
 • Maradék deformáció: legfeljebb 0,02-0,10 mm
 • Védőréteg: 0,8 mm-ig
 • Hangelnyelés: 6-10 dB
 • Rugalmasság: 10-40 mm átmérőjű rúd megfogásakor nincsenek repedések


A bevonat élettartama: 10-25 év.

A PVC szövet gyártási technológiájától és összetételétől függően a kereskedelmi linóleum heterogén és homogén.

Az alábbi vállalatok kereskedelmi linóleum gyártásával foglalkoznak: „LG Hausys emelet” (Dél-Korea), „Juteks” (Szlovénia-Oroszország), „IVC” (Belgium), „Armstrong” (Anglia), „Forbo”, „Tarkett” stb.

 


Kereskedelmi linóleum alkalmazása

Nagy forgalmú nyilvános helyeken (üzleti és bevásárlóközpontok, üzletek, oktatási intézmények, irodák, mozik, stb.) Használják. Ez a bevonat megnövekedett kopásállósággal, tűzbiztonsággal rendelkezik az ISO 9001 és az ISO 14001 nemzetközi szabványoknak megfelelően, a detergensekkel és más agresszív szerekkel szembeni ellenállás.

Speciális bevonatok

A kereskedelmi linóleum csoportja speciális, jobb tulajdonságokkal rendelkező bevonatokat is tartalmaz.
Például az alfajok különböznek - csúszásgátló (nedves helyiségekhez), akusztikus (magas hangelnyelési tulajdonságokkal 19 dB-ig és zajszigetelés), antisztatikus (nem biztosítja a statikus feszültséget, a bevonat nem több, mint 2 kV) stb.

 

Ipari linóleum

Kereskedelmi név kereskedelmi linóleum, amelyet raktárakban, termelési helyiségekben, üzletekben lehet használni. Ez nagyon nagy terhelésnek ellenáll - nem 20 tonna súlyig nem szorul, nedvességálló, nem gyúlékony, kémiai hatásokkal szemben ellenálló. Ez egy nagyon különleges típusú padlóburkolat azokon a helyeken, ahol a járművek utaznak, és ahol a hagyományos kereskedelmi forgalomban levő linóleum nem lesz egyenletes.
 


Fotó: spkompani.ru

Ipari linóleum gyártói


Az Armstrong cég (USA) kiadja a Linodur LPX kollekciót. Ez egy természetes áramú diszpergáló linóleum, melynek szélessége 2 m. A rakodógépek alatt jól fekszik és 5-10 évig szolgál. Ezenkívül kár esetén helyreállítható.

Oroszországban az ipari linóleumot a moszkvai régióban a GK AVTO cég gyártja. Termékeiket tömegközlekedésben és más helyeken is használják.

 

 

Homogén linóleum

PVC rétegből áll, amely az egész vastagságban egyenletes. Általában a homogén bevonatok vastagsága 1,5-3 mm. Ilyen bevonatoknál a minta meglehetősen egyszerű: szemcsés, monofonikus, "márvány", stb. Magas üzemi terhelésű helyiségekben használják: első ajtók, repülőterek, üzletek, folyosók stb.

 

 

 


Mivel a tiszta formájú poli (vinil-klorid) meglehetősen drága, a linóleum tömegére talkumot, kaolint vagy mészkőet adunk. Alapvetően a magas töltőanyagtartalmú linóleum költsége kisebb, míg a bevonatok magasabb fajlagos súlyúak, mint a kiváló minőségű bevonatok.

 

 

 

Heterogén linóleum

A heterogén bevonatok vastagsága 2-6 mm, és több rétegből állnak. Termelésük során 1,5-4 méter szélességű megerősítő üvegszálas anyagot használnak, amely egyfajta "csontvázként" működik a vászon számára. Ezután a PVC alapréteget az impregnált rétegre hengereltük. Ezután egy rajzot alkalmaznak rajta (a tervtől függően), átlátszó fóliával védve - tiszta PVC-ből vagy poliuretánból.A műanyag granulátumokon kívül a réteghez kőforgács és fémpor is hozzáadódik, aminek következtében szokatlanabb bevonat alakul ki. A bevonat kopásállósága nagyban függ az ilyen fólia vastagságától és szilárdságától (0,15-0,8 mm).

Az ilyen linóleumot nehezebb gyártani és drágább, mint a homogén. Azonban a rajzok elegáns kiválasztása jellemzi.

A heterogén PVC bevonat a következő szerkezettel rendelkezik:

 

 

 


1. védőréteg;
2. rajztervezés;
3. hab PVC lemez;
4. üvegszál;
5. szubsztrát

A modern PVC linóleum alapjai különböző anyagokból készülnek: szintetikus vagy természetes szövetek, hab polimerek, nemez és parafa tölgy kéreg. Azonban gyakran az alap habosított polimerekből készül.

 

 

 

Mi a jobb - heterogén vagy homogén linóleum?

Homogén linóleummal csak egy probléma lehet - ez a mész. Ha nagy mennyiségű mészet ad hozzá, akkor a felszínen fehérített törölt utakkal jelenik meg. Elnyeli a szennyeződést és nem távolítható el mosószerrel, a padló polírozógéppel történő csiszolása szükséges. Ebből meg lehet takarítani a gyárban a felületre alkalmazott poliuretán védelmet. Megvédi a bevonatot a cipőtől balra levő fekete jelektől. A masztikát is védelemként használják, de három-hat hónaponként új réteget kell alkalmazni, majd a régi réteget ismét meg kell csiszolni.

A mész mennyiségének meghatározásához a linóleumot meg kell hajlítani. A fehér csíkok hajtogatásának helyén való megjelenése azt jelenti, hogy az anyagban lévő mész a normál felett van. Abban az esetben, ha a linóleum a hajlításnál szakadt, ez azt jelenti, hogy a mész nagyon nagy mennyiségű.
Összehasonlítva a homogén heterogén linóleummal, az ellátásban szerényebb. Nem igényel időszakos dörzsölést, elég lesz a nedves tisztítás.

 

 

 

Linóleum osztályok

Van egy EN685 európai szabvány, tekintettel arra, hogy a padlóburkolatok gyártói minden egyes padlótípusot egy adott osztálynak adnak meg, amely megfelel a használat bizonyos intenzitásának.

Egyszerű logika: három fő típusú hely van: ipari, irodai és lakossági. Mindegyik megfelel egy meghatározott számnak és ikonnak: növény (4), irodaház (3) vagy egy ház (2).

 

 

 


Az ilyen típusú helyiségekben a linóleumra gyakorolt ​​hatás intenzitása is eltérő: nagyon magas, magas, közepes vagy alacsony. Az ütközés intenzitását az emberek jelzik: 1, 2, 3 vagy 4 - minél többet, annál intenzívebb a terhelés a bevonat ellen.

 

 

 


A szilárdsági jellemzőktől, a gyártási módtól, a kopásréteg vastagságától függően az egyik osztály a linóleumhoz tartozik:

 

 1. Lakóépületek (folyosó, konyha, nappali, tanulás, óvoda, hálószoba, ahol 1-2 fő él, stb.) - háztartási linóleum. Használati terület 21. osztály egy hálószoba, egy tárolóhelyiség és egy szekrény, 22. - étkező, tanulás, nappali, 23. - folyosó, előszoba és konyha.

2. Nappali (folyosó, nappali egy lakásban, ahol három vagy több ember él, gyermekszoba aktív gyerekekkel), kis irodák - félig kereskedelmi linóleum (23-31. Osztály).

3. Közepes és alacsony forgalmú irodahelyiségek (tárgyalók, kis irodák, szállodai szobák, kis irodák stb.) - félig kereskedelmi linóleum (31-32).

4. Irodai és irodaterületek: kereskedelmi linóleum. Rövid távú használatintenzitás - 31. évfolyam - szállodai szobák, tárgyalóterem, konferenciaterem. Középfokú alkalmazás - 32. évfolyam - butik, iroda mintegy 20 fő, recepció. Nagy intenzitás - 33. osztály - oktatási intézmények, nagy iroda. Nagyon nagy intenzitású - 34. osztály - kiskereskedelmi üzlet, játékterem, repülőtér és vasútállomás váróhelyisége.

5. Termelési létesítmények: ipari linóleum. 41. évfolyam ahol ott ülnek, ahol ritkán használják a járműveket.Ezek helyiségek a precíziós elektronika és mechanika javítására és gyártására szolgáló gyárakban. 42. évfolyam a raktárak és mások használatának intenzitása, ahol állandóan dolgoznak és közlekedési mechanizmusokat használnak. 43. osztály (nagy intenzitású) - nagy raktárakban és termelési műhelyekben használják.

 

 

 

 

 

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák