értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Mi a jobb - linóleum vagy laminált?

Beszélje meg a linóleum és a laminátum előnyeit és hátrányait, és válassza ki a legjobb padlót

A padló a belső tér fontos eleme, amely nagymértékben meghatározza a szoba esztétikai és gyakorlati jellemzőit. A modern piacon rengeteg anyag található a padló „öltözködéséhez”. Az egyik piacvezető már régóta linóleum, és a közelmúltban a laminátum sikeresen versengett vele. Ezek szintetikus padlóburkolatok, amelyek főleg a bázisban különböznek.
 

Linóleum: hátrányok és előnyökA linóleum - tekercs alacsony költségű bevonat, amely polimer anyagok alapján készül. Ez az anyag több csoportra oszlik, amelyeket bizonyos paraméterek állítanak össze. A felhasznált nyersanyagoktól függően:

- PVC linóleum. Ez a leggyakoribb típusú linóleum. Erő szempontjából ez a természetes, de sokkal olcsóbb.
- Természetes anyagokból, gyanták és növényi olajok alapján készült. A megnövekedett kopásállóság és a monofonikus színezés különbözik.
- Kolloksilinovy. 1-rétegű linóleum, cellulózfeldolgozó termékekből. Nagy rugalmassággal és nedvességállósággal rendelkezik.
- Alkid linóleum. Alkidgyanta alapanyagból készül, amely szövetszubsztrátumra készül. Magas hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik.
- Linóleum-relain. 2 rétegű, alsó része gumi és gumi keveréke, a felső szintetikus színű gumi. Nagy rugalmasságot és nedvességállóságot mutat.


A linóleum előnyei:

- széles választék;
- megfizethető ár;
- Nagy kopásállóság;
- elegendő erő;
- Magas zvuko- és hőszigetelő tulajdonságok;
- nedvességállóság.

Számhoz hiányosságokat A linóleumot vegyi anyagok érzékenységének és hirtelen hőmérséklet-ingadozásoknak, a gondos és rendszeres ellátás szükségességének, a telepítés összetettségének kell tulajdonítani.


 

Laminátum: előnyök és hátrányok


A laminált padló egy mesterséges padlóburkolat, amely egy többrétegű szerkezettel rendelkezik, beleértve a kopásálló réteget, egy alapot, egy polimer réteget és dekoratív papírt, amely lehetővé teszi a természetes fa utánzását.

A laminátum nedvességálló és vízálló. Ez az anyag a műveleti osztály szerint oszlik meg, amelyet az az időtartam határoz meg, amely alatt az anyag megmarad eredeti megjelenése a mechanikai hatások mellett.

A laminátum előnyei:

- kopásállóság, tartósság, hőállóság a környezetbarát és ellenálló alkatrészek miatt;
- az ultraibolya sugárzás hatásával szembeni ellenállás;
- környezetbarát;
- Könnyen kezelhető és stílusos.

A laminátum fő hátránya a magas manőverezhetőség, a gyenge nedvességállóság, a tűzveszély, a sok varratok jelenléte, amelyek nem mindig megfelelőek, helytelenül választott mosószerek használata.


 

A laminátum és a linóleum összehasonlítása

fárasztó adottságok

A tartósság szempontjából az első helyet a laminátum adja, a bútorok és a háztartási készülékek nem maradnak rajta, nem fél éles sarkú, háziállat karmai. Mit nem lehet mondani a linóleumról. Ha a felület érintkezik az éghető anyaggal, maradhat a villogás nyomai. A lemezek mechanikai sérülése a lemezek csomópontjánál fordulhat elő, de ezt a bajt el lehet kerülni, ha megbízik a professzionális kézművesek telepítésében.

A linóleum vízzel érintkezik. Ha nagy mennyiségű vizet öntenek a felszínére, a folyadék pocsolyákba kerül, és hosszú ideig elpárologhat anélkül, hogy károsítaná a padlóburkolatot.A laminátumon az ilyen mennyiségű folyadék a padlón buborékok megjelenését eredményezi, és a padlót teljesen át kell építeni a szobában.

felszerelés

A telepítési folyamatban a linóleum nyeri a laminátumot, mert a lamináláshoz tökéletesen sík felületre van szükség. Ezért valószínű, hogy egy laikus nem képes magas minőségű laminátumot készíteni. A linóleum nem igényli a felületeket, de ha különböző vetületek vannak, akkor együtt kell dolgozniuk. A linóleum fektetésének folyamata nem igényel különleges ismereteket és készségeket az építésben.

Fontos gondoskodni arról, hogy a linóleum fektetése tiszta felületen történjen, ellenkező esetben az alattuk lévő idegen tárgyak csúnya kidudorodást okoznak.

megjelenés

A laminátumot eredetileg természetes fa padlóburkolatok utánzataként állították elő, és a forgácslap használata a gyártás során segített pénzt takarítani. Jelenleg sok vállalat képes volt elsajátítani a kiváló minőségű laminált termékek gyártását, amely nagyszerű megjelenést mutat.

Mind a linóleum, mind a laminátum tökéletesen utánozza a természetes anyagokat - a gránit és a márvány chipek, a nemesfák, a természetes kő stb. Éppen ezért a linóleum vagy a laminátum kiválasztásakor a fogyasztókat csak saját preferenciáik és ízük vezérlik.

Hőszigetelés

A linóleum viszonylag alacsony hővezető képességgel rendelkezik, ezért jobban képes megőrizni a hőt. Ez egy "meleg" anyag. A különbség különösen érzékeny a hideg évszakokban. Másrészről, a laminált padló kiválóan alkalmas fűtött padlóra történő fektetésre.

Költsége

Jelenleg a laminátum és a linóleum költsége szinte azonos szinten van. Minőségi bevonat kiválasztásakor meglehetősen nehéz lesz nagy különbségeket találni ebben a paraméterben, ezért ebben a kategóriában a fogyasztó önállóan dönt, előnyben részesítve a kívánt anyagot.

Hangszigetelés

A linóleum és a laminátum nem nevezhető kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező anyagoknak. Ebben a tekintetben a linóleum nyer, de a rétegelt bevonatok jó hangszigeteléssel rendelkeznek a szubsztrátok megerősítése vagy a különleges anyagok felhasználása miatt.

Az ellátás jellemzője

A linóleumhoz viszonyítva a laminátum sokkal gondosabb az ellátásra. Ennek a bevonatnak a kezelését kizárólag speciális mosószerekkel kell elvégezni, nem szabad, hogy a szennyeződések bekerüljenek az illesztésekbe, és a lemezek csatlakozásait rendszeresen tisztítsák.
Lehetőség van a linóleum ápolására a szokásos mosószerek használatával, ezek nem gyakorolnak negatív hatást erre a bevonatra.

Ökológiai biztonság

Itt előnyben kell részesíteni a laminátumot. A linóleum lényegesen több anyagot tartalmaz, amelyek befolyásolják az egészséget.

Szerviz élettartama

Általában az élettartam linóleumot nyer. Vannak azonban néhány árnyalatok is. Például az anyag típusát és osztályát, a helyiség körülményeit, ahol a padló egy adott anyagból készül.

 

Mi a jobb linóleum vagy laminátum?

Határozottan határozza meg, mi a jobb linóleum vagy a laminátum egyszerűen lehetetlen. Ezeknek az anyagoknak mindegyikének hátrányai, előnyei és sajátosságai vannak. Ebből a szempontból kívánatos, hogy a padlóburkolatot a szoba meghatározásából válasszuk ki, ahol a padlót lefektetik. Például a linóleum kiválóan alkalmas a konyhára, mert nedvességtűrő, a hálószobában vagy a nappaliban jobb laminátot választani, mert élénkebben hangsúlyozza a természetes anyagok utánzását.
 

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák