értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Nemi jel. Káros a laminált, linóleum, szőnyeg és egyéb padlóburkolatok?

Az öko néz a padlóra

Ha az ökológia bemutatásra kerül egy személynek a környezetével való kölcsönhatásként, akkor saját otthonunkban gyakrabban lépünk kapcsolatba a padlóval. Milyen padlóburkolat van minden szobában? A legkülönbözőbb, és néha ugyanabban a lakásban megtalálható egy egész sor fajtát. Ez természetes, félig természetes, ártalmatlan, és mi a kémia, és nyilvánvalóan károsítja a testünket? A padlóburkolatokkal kapcsolatos tények és tévhitek világába merülhet.
 

Laminált padló

Kezdjük egy nagy kémia - a legkedveltebb a mai és könnyen telepíthető anyag a padló. Bár, ha elemezzük, mit kell inni, amit lélegezünk és így tovább, akkor az anyagok, amelyekből a padlóburkolatok készülnek, nem lesznek olyan rosszak az egészségünkre. Nos, legalábbis nem károsabbak, mint a környezetünk többi része.

Hagyományosan a "laminátum" nevet bármely olyan anyagnak tulajdoníthatjuk, amely a kész filmek óvatos összekapcsolásával, "forrasztásával" készült. A gyártási módszer szerint ez az anyag általában alacsony és nagynyomású laminátumokra van felosztva. A nagynyomású laminátum vagy a kompozit laminátum természetes alaplap - forgácslap vagy laminált forgácslap, és a tetejét több, nagyon erős papírréteg borítja, amely viszont különböző gyantákkal van impregnálva. Az alacsony nyomású laminátumok enyhén kisebb számú réteget tartalmaznak. Ezen túlmenően, és egy másik anyagban a védő felső réteg biztosítja a legmagasabb kopásállóságot és tartósságot az összes meglévő padlóburkolatnál. A legismertebb gyártók legjobb laminátumai folyamatosan magas díjakat kapnak nemzetközi és európai kiállításokon, beleértve az anyag környezetbarát jellegét is. Még a Skandinávia országaiban is, ahol szigorú követelményeket támasztanak a környezeti biztonsággal kapcsolatban, néhány laminátumot elnyerte a Golden Swan környezetvédelmi címke. Tehát a modern kémia is ártalmatlan lehet.
 A nagynyomású laminátumok valamivel biztonságosabbak a környezeti teljesítmény szempontjából., mivel az emberi szervezetre káros anyagok kibocsátása. Tehát még azok is, akik hajlamosak allergiás megnyilvánulásokra és a káros anyagokkal szembeni különleges érzékenységre, nagyon kényelmesek lesznek minden olyan szobában, ahol ilyen padló van.

A szakértők azt mondják, hogy a laminátumoknak egy jelentős hátránya van: statikus jellege. De ma a gyártók már elsajátították az antisztatikus bevonattal ellátott anyagok gyártási technológiáját. A gyakorlatban ez könnyen ellenőrizhető - egy kicsit meg kell dörzsölni a laminátumot, majd dobni egy papírlapot. A papír nem tapad az antisztatikus laminátumhoz.

 

Parketta

Darab vagy parketta - ez valóban darab anyag, miért csinálod ezt a szintetikából, ha még mindig viszonylag drága? Természetesen ez a természetes nyersanyagok természetes, természetes alapanyaga. Ez szó szerint tömör fa. De még mindig emlékeznie kell arra, hogy a parketta gyakran különleges fafajokból készül, ami nagyon értékes és tiszteletet és gondoskodást igényel magának, mint nemes anyagnak.

Ez egy különleges csatolás: annak ellenére, hogy modern házaink és apartmanjaink sokkal kényelmesebbek, praktikusabbak és kényelmesebbek, mint az előző lakások, minden természetes anyag nagyon keményen érzi magát, különösen idővel. Az a tény, hogy a betonból és a betonfalakból készült padlók nem „lélegeznek”, hanem csak magukba szívják fel a nedvességet.Ez különösen igaz a fűtési szezonra, amikor a lakás levegője túlságosan megszárad, annak ellenére, hogy a civilizált társadalom ma mindenhol használja a párásítót. A műanyagból és fémből készült ablakok új hermetikus profiljukkal még inkább eltömődnek. Ilyen körülmények között, ha észreveszed, a szobanövények nem mindig jól fejlődnek, a bútor ropogása és repedése, és a természetes parketta "meghalt" idővel. Ennek megakadályozása érdekében el kell távolítani, el kell különíteni a parkettát a betonpadlótól, egy további esztrichet kell készítenie, amelyen nedvességálló anyagot kell elhelyezni, a legjobb rétegelt lemez.

 

 

 


Fotó: moscow.olx.ru


A parketta bátran utal a legtermészetesebbre - így a leginkább környezetbarát padlóhoz. Mint minden természetes anyag is drága, és különösen gondos figyelmet és gondos kezelést igényel.

 

 

 

Forgalmi dugó

Hogyan hozhat létre egy parafát? Bár, a modern technológiával biztosan. Csak ez egy drága anyag, és költséges és nem veszteséges is, hogy szintetikus és kémiai alkotóelemeket alkosson. Tehát a parafa padló is természetes. A parafa a portugál parafa kérge, egy nagyon könnyű, porózus és hihetetlenül kellemes érintőanyag.

A parafa padló, amelyre ráesik a nyomást, például, ha a sarkon sétál, csodálatos rugalmasságot, öblítést mutat, de minden bizonnyal visszatér az eredeti állapotába. És ez a csoda a felelős parafa réteg, amely természeténél fogva egy ilyen rendkívüli "levegő" szerkezettel rendelkezik. A parafa padló orvosi szempontból nagyon hasznos. Ez jól felszívódik, és ez a jellegzetes tulajdonság egy személy számára nagyon kedvező, mivel a lábaknak pihenést biztosít a gerinc kirakodásakor. Különösen az anyag ilyen hatásai hasznosak az izom-csontrendszeri betegségekben szenvedők számára.

 

 

 


Fotó: parquetservice.ru


A padló felülete antisztatikus, selymes, nagyon könnyű eltávolítani a szennyeződéseket és a nyomokat. Ez a padló nem vonzza a port, nem okoz kellemetlen szagokat. Az allergiában szenvedők számára a parafa padlóval ellátott szobákban könnyen és szabadon lélegezni. Ezen túlmenően - ez a bevonat nemcsak egy nagy lengéscsillapító, hanem rugalmas rugalmassága és porózus szerkezete miatt a lakás körül mozdul el. Tehát, ha egy parafát helyez a padlóra, további zajvédelmet is kap. Próbálj meg dobni egy csomó kulcsot a laminátumon vagy parkettán, majd tedd ugyanezt egy parafával - és ahogy mondják, érezd a különbséget. Az árban egyébként is érezni a különbséget. És készülj arra, hogy sok pénzt költeni.

 

 

 

linóleum

És most a legelterjedtebb a mai napig olyan anyag, amely a lakások többségében szolgál. Ez az PVC linóleumpersze. Szilárd kémia is. Szagát is kémia. Azonban nem szabad megzavarni. Szinte minden polivinil-klorid bevonat biztosítja a legmagasabb szintű higiéniát a szobában. Az ilyen padlók nagyon könnyű kezelni, mert minden ilyen típusú linóleumnak van egy felsőrétege poliuretánból, amelyből könnyen és egyszerűen leöblíthető a foltok és a zsírok. Ezenkívül a PVC linóleumot nem bomlik le, és kis hővezető képességgel rendelkezik.

 

 

 


Fotó: steelz.info


A szerkezet szerint a PVC linóleum két típusra oszlik: homogén és heterogén. Homogén linóleum vágása egy homogén poli (vinil-klorid) rétegként jelenik meg előttünk különböző töltőanyagokkal. Védőbevonatot helyezünk a képződésre a tetején, például egy RUR típusú poliuretán fólián. A TOPLEAN bevonat segíti a háziasszonyokat a por elleni küzdelemben, vagyis egyáltalán nem vonzza a port. Az orvosi intézményekben történő fektetésre szánt linoleumoknak speciális bevonata van a baktériumok ellen - SOMITIZED.Bármely linóleumon szinte bármilyen olajos folyadékot öntenek, és nem hagy jeleket, könnyen eltávolítható. További bevonatok védik a horpadás kialakulását, növelik a kopásállóságot, megkönnyítik a felületkezelést. A vágott anyag heterogén bevonata többrétegű. Az ilyen típusú linóleumok nem csak nagy mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, hanem tökéletesen elkülönítik a helyiséget a zajtól, kiváló hangelnyelők.

A PVC linóleumot a gyártók több ezer gyártja, ezen anyagok közül egy hatalmas verseny, így a színek és a textúrák folyamatosan frissülnek, könnyen megtalálható a megfelelő lehetőség. Egy másik dolog - természetes linóleum, amelyet a világon nem több mint tucat cég termel. Ennek a bevonatnak nincs semmi köze a kémiahoz, de sok köze van a legmagasabb költséghez.

 

 

 

 A természetes linoleumokat a XIX. Században találták fel, alapul véve valamilyen közös, közönséges, olajszövetet. Az anyag természetes összetevőkből áll, mint például parafa, természetes gyanták, fa liszt, lenmag és jutaolaj, és néhány más. Napjainkban ezeket az összetevőket modern, korszerű berendezésekkel dolgozzák fel és csomagolják, folyamatosan frissített technológiákkal összhangban. A természetes linoleumok alkalmasak minden gyermek-, egészségügyi, orvosi és egyéb intézményre, mivel szükségszerűen antibakteriális bevonattal rendelkeznek. Pontosabban, a termelés során feldolgozott természetes komponensek bakteriosztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek. A legjobb vízalapú ETC kiegészítő bevonat az új mechanikai tulajdonságokat, különösen a kopásállóságot biztosítja.

 

 

 

Kerámia csempe

Az ilyen típusú padlóburkolatokat gyakran használják olyan helyiségekben, ahol nagy a páratartalom, vagy nagy a valószínűsége a padló szennyeződésének. Ez a - fürdőszoba, fürdőszoba, konyha. De végül senki és semmi sem akadályozza meg e higiénikus padló használatát apartmanjaink egyéb helyiségeiben! Ez csak egy jól megalapozott vélemény a társadalomról, mivel a kerámia nem hagyja át a vizet, és tökéletesen mosni és tisztítani különböző eszközökkel, beleértve a kémiailag aktívakat is. És mennyire természetes és környezetbarát, megítélheti összetételét: a csempe kvarchomok, agyag és más természetes összetevők keverékéből készül, amelyeket magas hőmérsékleten préselnek és sültek. A csempe különböző színét is biztosítja a különböző, kizárólag természetes eredetű színező pigmentek keverékének a készítménybe való beépítése. Számos termelési technológia létezik, és a termék ára függ tőlük. de gyakorlatilag nincs hatása a környezeti biztonságra.

 

 

 A kerámialapok megbízhatóan és hosszú ideig, még a hálószobában is szolgálnak, még a konyhában is. Csak van egy határozott szabály: a szakembernek telepítenie kell ezt a padlót, különben a rossz technológia tönkretehet mindent az Ön számára. Természetesen az anyag tartóssága, és nem a környezeti biztonság szempontjából. A "nehéz" mikroklímájú szobák kerámiacserépének kiválasztásakor nagyobb figyelmet kell fordítani a különböző vegyi anyagok ellenállóképességének mértékére, valamint a porozitás szintjére - a csempe alacsony vagy magas porozitású lehet, vagyis a nedvességet másképpen elnyeli.

 

 

 

szőnyeg

Szőnyegek a padlóra helyezése több ezer évvel ezelőtt jött létre, de a modern korban nemcsak nem divatos, de nem releváns, nem praktikus. Azonban egy ilyen padló még kényelmes, szép, kellemes és elegáns. A huszadik században a szőnyegeket feltalálták - nem egy darabszerszámot, hanem egy bizonyos szélességű, gépi szőtt tekercshálót, amely futó méterrel szállította a fogyasztót. A szőnyegből kiválaszthatsz bármilyen alakot a szoba padlóján.

 

 

 


Fotó: samodel-ka.ru


A bevonat egy elsődleges alaprétegből, egy rögzítőrétegből, egy másodlagos alapból és egy hozzájuk kapcsolódó halomból áll.Bármelyik réteg bármely nyersanyagból, azaz szintetikus anyagból és természetes anyagokból készülhet. Csak akkor, ha a szőnyeg szintetikus komponensekből készül, akkor a teljesítménye sokkal jobb lesz, azaz a csúszás és zsugorodás ellenállása nagyobb, a rugalmasság nagyobb, a rugalmasság jobb, és a hő- és hangszigetelés szilárdabb.
A halom szintetikus is lehet, és természetes alapanyagokból, például juta, len, pamut, szizál, kókusz, selyem stb. Bizonyos anyagok kombinációinak előnyeit és hátrányait az adott típusú bevonatra vonatkozó utasítások figyelmesen elolvasásával lehet megtanulni, nincs értelme a tömeg összevonásának és külön-külön figyelembe vételének.

A szőnyeg, annál szilárdabb és még inkább - nem cserélhető (néha a szőnyeg a varrónál „varrva”) megköveteli a legnagyobb gondosságot, a legtöbb munkaigényes, mint a többi padlóburkolat. A szennyeződések és a porszemcsék nem csak a felszínen felhalmozódnak, hanem mélyen behatolnak, eltömődnek a szálak között. Szükséges rendszeresen használni porszívót, előnyösen egy mosószert, előnyösen olyan vegyi anyagokkal, amelyek a zsírt és a szennyeződések szilárd részecskéit lebonthatják. Csak a mosóporszívók nem alkalmasak minden típusú szőnyegre, lásd a használati utasítást is. És ennek megfelelően válassza ki az Ön számára a megfelelőt. Szükséges, hogy a szőnyeget évente kétszer, vegyi módszerrel tisztítsuk meg. Tehát még a természetes szőnyegek is biztosan foglalkoznak az aktív vegyszerekkel.

 

 

 

Tehát!

 


Fotó: drevmast.ru


De végül, annak érdekében, hogy helyesen válasszuk ki a padlót, környezeti szempontból egy másik fontos részletet kell tudni! Bármilyen padló, akár szintetikus, akár természetes is, bár az országban lévő padlólapok mindig különböző védőanyagok, filmek, masztiikumok stb. Ezek a bevonatok bevonatot adnak - sajnálom a tautológiát - extra fényességet, esztétikai megjelenést, de ami a legfontosabb - további fizikai védelmi tulajdonságokat ad.

És mivel közvetlen kapcsolatunk van az ilyen védőrétegekkel, és nem a nyersanyaggal! Kiderül, hogy ez a védőréteg és meghatározza az anyag környezetbarát jellegét.
Mivel önállóan megérthetjük, a természetes alapanyagok és a természetes anyagok sokkal semlegesebbek a természetben, mint a kémiai vegyületek. Például a parketta esetében a lakk bevonat kevésbé lesz kedvező, mint a természetes gyantákon alapuló modern maszk. Természetesen egy embernek is. Általában a parketta esetében a leginkább környezetbarát bevonóanyag = méhviasz. Többször drágább, de összehasonlíthatatlanul biztonságosabb is. Ezért nagy jelentőséget tulajdonít a védőrétegnek és a padlóburkolat kiválasztásának, és vigyázzon rá.

Lásd még:

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák