értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

MDF, forgácslap vagy laminált forgácslap - ami jobb?

Megtudjuk, melyik anyag megbízhatóbb, erősebb és biztonságosabb.


Fotó: www.elvis-mebel.ru

„Néha sokféle termék rossz ...” - az épület- és hardverbolt látogatói sóhajtanak, akiknek hasonló panelanyagokat kell választaniuk, mint az MDF, forgácslap és laminált forgácslap. Ugyanakkor teljesen tisztázatlan, hogy a nem szakember számára a fentiek közül lehet használni ebben vagy ebben az esetben. De megérteni nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik.

Az MDF (az angol közepes sűrűségű rostlemezre rövid) egy olyan típusú rostlemez, amely átlagos sűrűséggel rendelkezik, és a száraz préseléssel (bizonyos nagynyomású és hőmérsékleti) finom faforgácsokkal készül. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben a nyersanyagok nem hevítenek vagy nem szorulnak össze, a chipek nem tartják egymást. Ezért hozzáadnak egy „kötőanyagot” (valami ragasztót) - melamin-módosított karbamidgyantákat.

Az MDF gyártási technológiáját az USA-ban fejlesztették ki a XX. Század 60-as éveiben, ugyanabban a helyen 1966-ban indult az ipari termelés. Oroszországban az első MDF-et csak 1997-ben adták ki.

A forgácslap - forgácslap (általában forgácslapnak nevezik, bár helyes a DSP rövidítése) - a nem ásványi kötőanyaggal összekevert forgácsok (és más fa részecskék) forró préselésének eredménye. Ebben az esetben az MDP egyrétegű, és több rétegből (három vagy több) is lehet.

A forgácslapot az Egyesült Államokban több mint 70 éve gyártják, Oroszországban valamivel kevesebb.A laminált forgácslap egyfajta forgácslap, amely egy melamin fóliával laminált lemez. A kialakítás egységét magas hőmérséklet és nyomás egyidejű expozíciója biztosítja. A forgácslap felülete sima és dombornyomott lehet (a fa vagy más anyagok szerkezetét utánozva).

biztonság

A lemezanyagok gyártási technológiája azt jelenti, hogy az MDF-ben lévő káros anyagok tartalma kisebb, mint a forgácslapon. Olyan illékony anyagokról beszélünk, amelyek károsak az emberre, és amelyeket gyanták (kötőanyagként használnak) bocsátanak ki, amelyek fokozatosan (hosszú távú működés közben) „elpárolognak” és felhalmozódnak a levegőben, ha nincs elegendő helyiség szellőzés. Mindezek az anyagok nem okoznak azonnali sérüléseket az emberi szervezetben, és csak hosszan tartó érintkezésük után káros hatással vannak (más szóval, ha úgy dönt, hogy hosszú ideig egy forgácslapon vagy MDF lapon fekszik, akkor nem a mérgezés következtében fog meghalni, hanem a szomjúság, az éhség vagy öregkorból).

A gyártók azonban továbbra is bizonyos fokozatot állítanak be:

- MDF - a technológia szigorú betartásával és az építési felületek magas minőségű burkolatának bevezetésével a legkevésbé veszélyes a környezetbe jutó káros anyagok kibocsátása szempontjából. Az MDF gyártásakor a fő kötőanyag a lignin, amely a fűtés során szabadul fel. Ezért a kiváló minőségű MDF környezetbarát;

- E1 forgácslap osztály - az emberi test számára a második helyen áll (de csak megfelelő felületi burkolattal);

- Az E2 forgácslemez osztály - a legnagyobb mennyiségű káros anyagot elosztja - külföldön betiltották, és Oroszországban - tilos a köz- és lakóhelyiségekben használt bútorok és termékek gyártása (GOST 10632-2007).

Az ezen anyagok által okozott kár meghatározásának nehézsége abban rejlik, hogy a tanúsítványokban rögzített információ nem mindig igaz (és a tanúsítványok néha nem „natívak”, vagyis a tesztek eredményeiből állnak össze, hanem „megvásároltak”).Ezenkívül nem minden gyártó (különösen az orosz) megfelel az MDF és forgácslap gyártásához ajánlott technológiai technológiáknak, próbál megtakarítani, ha alacsonyabb minőségű gyantákat használ.

Költsége

Minél egyszerűbb a termelés és annál megfizethetőbb az alapanyag, annál olcsóbb lesz az anyag. Mivel az MDF és forgácslap gyártásának fő nyersanyaga a faipari ipar hulladékai, a következő tényezők befolyásolják az árkülönbséget:

- termelési technológia (az MDF drágább, mint a forgácslap), \ t
- gyártó ország (a külföldi európai cégek lemezanyagai többet fognak fizetni, mint az orosz társaik), \ t
- a gyártó és a vevő közötti közvetítők száma (minél több, annál drágább lesz az anyag), \ t
- a gyártási folyamat során az anyagoknak tulajdonított további tulajdonságok (tűzállóság, biostabilitás, vízállóság), \ t
- az MDF vagy forgácslap dekoratív bevonatának rendelkezésre állása, minősége és tartóssága (mindez, ami ezeknek az anyagoknak a kialakításához nagyobb biztonságot és tartósságot biztosít, drágább).

Mi a jobb: MDF, forgácslap vagy laminált forgácslap?


Fotó: gklesprom.ru

 

Sajnos ezt a kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni, mivel az MDF és a DSP fő célja, hogy használatukat elég biztonságosnak tartják az emberek számára.

Így az MDF és a forgácslap (LDSP) E1 osztály (a felületek kötelező felülete) felhasználható bútorok gyártásához. Ebben az esetben különös figyelmet kell fordítani az egymás és a réteg (lemezfelület) közötti élek és varratok minőségére. Ha a varratok nem megfelelő minőségűek, akkor a víz végül belép (például a helyiségek nedves tisztítása során), és az MDF (mint a forgácslap) „megduzzad”. Ugyanakkor a forgácslap sokkal kevésbé nedvességálló.

De az MDF jobban reagál a magas hőmérsékletre. Az MDF-ből készült bútorokat nem szabad túl közel elhelyezni a fűtőberendezésekhez - ez láncolhat.

Az MDF keményebb anyag, őrléskor nem zúzódik le - ez lehetővé teszi a szerelvények kivágását, rajzokat és faragást készít a felületen. A forgácslaptól eltérően az MDF jól tartja a csavarokat és más rögzítőket.

De még ha minden bútorelem kiváló minőségű, nem szabad elfelejtenünk, hogy az MDF és a forgácslap tömegesen előállított anyagok, amelyek bizonyos mértékben (különböző jellemzők szerint) rosszabbak a megfelelően szárított és kezelt fa bútoraihoz. Más szóval, még a legjobb, a lemezekből készült bútorok sem fognak tartani 10-25 évnél hosszabb ideig (a nyersanyagok minőségétől és az üzemeltetés közbeni kezelés pontosságától függően).Azt is figyelembe kell venni, hogy az MDF bútorgyártásában gyakran csak homlokzatok készülnek, a falak és a belső részek forgácslapból készülnek. A teljesen MDF-ből készült bútorok meglehetősen drága.

Egy másik lehetőség az MDF használatára az ajtóelemek gyártása a gyárban. Azonban, ha az alkatrészeket a szerelési helyszínre illeszti, érdemes figyelmet fordítani néhány árnyalatra. Tehát az MDF-ből készült vágólemezek, amikor méretüket vágják, úgy tűnik, hogy az egyik oldalról nedvességtől védve vannak, ami deformálódáshoz vezethet.

De a forgácslap egyszerűen nélkülözhetetlen lesz a padló aljzataként (mivel ez az anyag nem érintkezik közvetlenül a helyiség levegőjével, és ezért nem lesz képes káros anyagokat kibocsátani belőle). A "biztonsági háló" bevonat forgácslap védőfestékkel bevonható.

 

Lásd még:

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák