értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

15 tények a gipszkarton használatával kapcsolatban

Hogyan ne tegyünk hibákat az anyag telepítésekor?

A gipszkarton egyike a modern építőanyagoknak, amelyek jellemzője a különböző anyagok tulajdonságainak összetétele egy komplexben. A forrásanyagok többirányú tulajdonságainak egyetlen termékben történő kombinációja lehetővé teszi, hogy az ilyen anyagok külön-külön történő felhasználásakor elérhetetlen eredményeket kapjunk.

A gipszkartonlapok (GCR) olyan anyagok, amelyeket megfelelően használnak, ami jelentősen növeli a befejező munkálatok sebességét, és abban az egyszerűségben, amely lehetővé teszi az ideális sima felületek megszerzését. Néhány információ a gipszkarton munkáról segít elkerülni a hibákat és megkönnyíti a munkát.

Tény 1

A gipszkartonot a papíreladás növelésére találták fel.


Fotó: board.kompass.ua

A gipszkartonot 1884-ben egy amerikai, Augustine Sackett, egy papírgyár tulajdonosa találták fel. Új alkalmazások és piacok keresése termékeihez új anyag születéséhez vezetett.
A modern gipszkarton prototípusa tíz vastag papírrétegből állt, amelyeket gipszhez ragasztottak. Ezt követően Stephen Kelly egy egyszerű gipszmag és egy kétoldalas papírhéj segítségével egyszerűsítette az anyag szerkezetét. Clarence Ustman a lap zárt széleinek tulajdonát képezte. Ebben a formában, a gipszkarton elérte napjainkat, anélkül, hogy alapvető változásokat hajtottunk végre.

Tény 2

A gipszkarton, mint minden anyag, rendelkezik saját hatókörrel.

Ha ötleted van arra, hogy a falakat vagy a mennyezetet a gipszkarton segítségével állítsd be, meg kell vizsgálnod a felületi érdesség mértékét. Ez az anyag a leghatékonyabb a nagy szabálytalanságok összehangolásában és a hamis falak, válaszfalak és más szerkezetek beállításában. Ha a szabálytalanságok kicsi, a gipszkarton használata szükségtelen időt és pénzt eredményezhet. Ezen túlmenően, ha „száraz vakolatként” használjuk, emlékeznünk kell arra, hogy a gipszkarton burkolat elkerülhetetlenül néhány helyet foglal el, ami bizonyos esetekben igen jelentős lehet.

Tény 3

A falak gipszkarton vakolásával ragasztással rögzíthetők.Ha a falat gipszkartonnal kell vakolni, amelynek szabálytalansága nem haladja meg a 20–50 mm-t, a lapokat egy speciális ragasztóhoz lehet rögzíteni, például a Knauf által gyártott „Perlfiks” vakolat ragasztó keveréket. A keveréket a lap hátoldalán három függőleges csíkkal kell felhordani, egy „vágott” peremű lapát segítségével. Nagyon sima falakkal fésű spatulát is használhat.
Ha a szabálytalanságok meghaladják a 20 mm-t, a ragasztót kb. 15 cm-es méretű csomókra kell felhordani, a függőleges élek mentén és a lap középvonalánál kb. A fal nagyon nagy szabálytalanságai esetén ezek a helyeken a falra ragasztott gipszkartoncsíkok beillesztésével kompenzálhatók.
A ragasztóval való munka során fontos megjegyezni, hogy az elkészítés után 30 percen belül működőképes marad. A keveréket olyan mennyiségben kell elkészítenie, amelyet az idő alatt használni fog.
A fektetett lapok helyessége ellenőrizhető (jobbraés2,5 m hosszú, a sík fölé kiálló lapot „be kell ültetni” úgy, hogy a szabályon keresztül gumi kalapáccsal kopogtatjuk.

Tény 4

A gipszkarton lapok rögzítése önmetsző csavarokkal ellátott fémprofilokra nem igényel előzetes fúrást.

Az a személy, aki hozzászokott a „szabályokkal” való munkához, úgy tűnhet, hogy enyhén szólva, furcsa módon úgy tűnik, hogy a csavarokat egy lyukba sima fémbe kell csavarni. Azonban a gipszkartonban használt fémcsavarok a „csúszás” több fordulatát követően is egymástól függetlenül, a lyukba kerülnek a profilba, és belépnek, biztonságosan rögzítve.
Ne kísérelje meg ilyen műveletet manuálisan végrehajtani. Ehhez használjon csavarhúzót vagy fúrót.A gipszkarton rögzítéséhez használt fekete csavarok, amelyeknek a feje és a finom szál van.

Tény 5

A keretelemek egymáshoz rögzítése saját jellegzetességekkel rendelkezik.


Fotó: stroim-vmeste.ucoz.ru


A fémkeret elemeinek összekapcsolásához egy speciális szerszám van, amely hasonlít a fogókra. Ennek az eszköznek az a munkája, hogy segítségével két rész (profil) szorosan egymáshoz szorul, majd a falukba lyukat lyukasztanak, a fém szélei meghajlottak és a részletek rögzítve vannak. Kiderült, hogy egyfajta szegecselt kapcsolat nem igényel rögzítőket.
Azonban a legtöbb építők inkább az összes azonos csavar rögzítésére használják. Az ilyen kapcsolat több okból is megbízhatatlan, és a kapcsolódási pontok fokozatos lazulásához vezethet. Ha már használja a csavarokat, akkor előnyben kell részesítenie az opciót fúróval és félkör alakú vagy hatlapú fejjel és egy nyomómosóval. Egy ilyen önmetsző csavar szorosan szorítja a rögzített részeket és biztonságosan tartja.

Tény 6

A fúró nem rosszabb, mint egy csavarhúzó.Ha nincs csavarhúzója, cserélje ki egy elektromos fúróval. A fúróval ellátott csavarok nem olyan kényelmesek, és bizonyos készségeket igényelnek. De a gipszkarton rögzítése esetén egy speciális bit-bit segít a munkában.
A gipszkarton bit egy rendszeres PH2-bit, amelyhez egy korlátozó van felszerelve. Amikor be van csavarva, a dugó a gipszkarton felszínéhez tapad, és a csavarfej a süllyesztett felülettel egybeesik. Nem kell szabályozni a forgási sebességet és a nyomatékot.

Tény 7

Bit - az egyik fontos kis dolog.

Bat, azaz a fúvóka, amely közvetlenül a csavart fordítja - a berendezés fontos része a gipszkarton használatakor. A keret és a varrás lapok rögzítése több ezer csavart kell csavarni. Ilyen körülmények között a helyes bit jelentősen befolyásolhatja a munka sebességét és a kiadott erőfeszítés mennyiségét.
Először is, a biteknek szükségszerűen meg kell felelniük a csavarnak a méretekben és típusokban. A gipszkarton szerkezetek telepítésekor általában 3,5 mm átmérőjű, egyszerű kereszt alakú nyílásokkal ellátott csavarokat használnak. Számukra a PH2 bit. Ha nyolcsugaras résekkel rendelkező önmetsző csavarokat használnak (általában sárga vagy fehér), akkor jobb, ha a megfelelő méretű PZ-biteket tárolják fel.
Ideális esetben a denevérre szerelt csavart szorosan rá kell tartani. A mágneses tartó nagyon hasznos az önmetsző csavarokkal való munka során - egy közbenső összeköttetés a fúró vagy a csavarhúzó tokmánya és a denevér között. A birtokos minőségének ellenőrzése a vásárláskor egyszerű: telepítenie kell egy denevérbe, és „öntsük” azt egy önmetsző csavar egy halomba. Ha ezt követően csak egyet tartanak a bitesen, akkor jobb, ha nem használjuk ilyen tulajdonosát. Egy jó mágnesnek legalább háromnak kell lennie.

Tény 8

A gipszkarton lap szélei különleges formájúak az ízületek kiváló minőségű tömítésére.


Fotó: dleamasterov.ru

A GLC hosszanti szélei különleges formájúak. A levágott félkör alakú él megkönnyíti a csúcsminőségű tömítés kitöltését. A lap közelebbi vastagsága lehetővé teszi, hogy egy erősítőszalagot helyezzünk a csuklóra úgy, hogy ebben a helyen ne alakul ki dörzsölés.
Hosszirányú, azaz függőleges kötések esetén minden többé-kevésbé világos. De hogyan lehet bezárni az ízületeket keresztirányban, elkerülhetetlenül, ha a fal magassága meghaladja a lap hosszát?
Először is, a keresztkötéseket "futás közben" kell elvégezni, hogy a szomszédos paneleken különböző magasságban helyezkedjenek el.
Másodszor, a lapok vízszintes szélei, a vertikálisakkal ellentétben, nincsenek rögzítve merev alapra a teljes hosszon, és ingadozhatnak. A szélek rögzítéséhez meg kell hegeszteni a 15-20 cm hosszú profilrészeket a csatlakozáson belülről. A lemez szélességéhez két ilyen erősítés szükséges.
Harmadszor, a varrási éleket legalább a fólia vastagságának legalább fele mélységében kell megnyitni, az anyagot a széle mentén 45 ° -os szögben eltávolítva.Ezután el kell távolítania a lap kartondobozját a szélesség szélénél, ami a megerősítő szalagot veszi.
Ezután a csuklót Fugenfullerrel (Fugenfüller) vagy Uniflott (Uniflot) gittel, valamint függőlegesen lezárjuk. Annak ellenére, hogy az Uniflott gitt ragasztószalagok lezárására szolgál, jobb, ha keresztirányú ízületeknél használják, mivel kevésbé merevek, és nagyobb a repedések valószínűsége.

Tény 9

A rögzítőelemek helyét a GKL gyártója szigorúan szabályozza.

Ha egy gipszkarton lapot rögzít a kerethez, a csavarok egy meghatározott sorrendben vannak elrendezve:

 • a rögzítőcsavarok széle mentén a széltől körülbelül 20 mm-re helyezkedik el, 125 mm-es távolsággal;
 • a lap a középső profilhoz a lap középvonalán 250 mm-es távolsággal van rögzítve;
 • a gipszkarton felületén megjelölt jelölések azon a ponton, ahol a rögzítőket be kell helyezni;
 • ha kartonokkal nem borított éleket rögzítenek (keresztirányú kötések, vágott töredékek illesztései), az önmetsző csavarokat a szélétől távolabb kell elhelyezni, mivel a nyitott élnek kisebb a szilárdsága.

Tény 10

A gipszkarton nem szabad a padlón pihenni.

A gipszlemezek rögzítésének módjától függetlenül a lapok ugyanazon a helyen vannak elhelyezve:

 • a lapot a padlóra fektetve lefelé és alsó véggel a jövőbe telepített helyre helyezik;
 • az alsó széle kb. 10 mm vastagságú bélésekre van rögzítve, általában erre a célra a gipszkarton burkolat;
 • elvégezzük a szükséges előkészítést, például ragasztót;
 • a lap függőleges helyzetben emelkedik, és be van állítva, miközben feltétlenül álljon a béléseken;
 • a lapok végleges rögzítése után a lapkák eltávolításra kerülnek.

A rés megvédi a kellemetlen következményektől, amelyek akkor keletkezhetnek, amikor a szerkezet működése közben elmerül.

Tény 11

A gipszkarton függesztett mennyezetének kerete eltér a falak kereteitől.


Fotó: gipsari.com

A függőleges gipszkarton felületek telepítésekor mindegyik lap három profilhoz van csatlakoztatva: kettő a szomszédos lapokhoz közös széleken és egy a középen. 1200 mm-es lapszélességgel a keret függőleges profilja 600 mm.
A gipszkarton mennyezetre történő telepítésekor magasabb igényeket támaszt a keretre. Annak érdekében, hogy elegendő szilárdságot biztosítson, és hogy megszüntesse a lepedőt, a mennyezeti keret 400 mm-es lépésekben van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy minden lap négy profilt tartalmaz.
Gyakran előfordul, hogy az építők figyelmen kívül hagyják ezt a követelményt, és a mennyezetkeretet ugyanúgy teszik meg, mint a falat, és megmentik a profilt. Ebben az esetben azonban senki sem tudja garantálni a hibátlan mennyezeti szolgáltatást.

Tény 12

A mennyezeti szerelvényekre különleges követelmények vannak.A rögzítőelemek tégla, beton, stb. Rögzítésére tervezték, a leggyakoribb műanyag dübelek, amelyek a csavarokba vannak csavarozva. Azonban a függesztett mennyezet felszerelése esetén ezek használata elfogadhatatlan.
A mennyezeti szerelvényben, a fali tartóval ellentétben, a rögzítő nem működik „törés”, hanem „szakadás” érdekében. A műanyag dübel a terhelés alatt elkezdhet "feltérképezni". Ha tűz történik, a hőre lágyuló kötőelemekre szerelt mennyezet rosszabbá válhat, mint maga a tűz.
Ahhoz, hogy a mennyezetet az alapra rögzítsük, jobb, ha ütős fém dübeleket, ékeket vagy horgonycsavarokat használunk.

Tény 13

Ne takarítson meg a gipszkarton merevségétől.


Fotó: nashakrepost.ru

A lakás felújítása nagyon kényelmes partíciók gipszből. Az acél függőleges profilok csontváza mindkét oldalán gipszkarton burkolattal van ellátva, a belső üreg hangszigetelő anyaggal töltött - és a fal kész!
Azonban lehet, hogy kellemetlen meglepetés. A teljes partíció a padlóhoz, a mennyezethez és a falakhoz van rögzítve. Lényegében olyan membránt kapunk, amely képes az összes következmény következményeire rezegni. Annak érdekében, hogy a fal helyett hatalmas dobot ne kapjon, előzetesen gondoskodnia kell a keret merevségéről. Ehhez:

 • minimalizálja a szabad partíció hosszát, építse fel az elrendezést úgy, hogy a partíciót szöggel erősítsék, egy másik partícióval és más merevítő bordákkal szomszédosak;
 • a maximális szakasz keretprofiljára vonatkozik;
 • megerősített profilok bevezetése az ajtókeret keretéhez;
 • növelje a partíció tömegét egy kétrétegű gipszkartonlap kitöltésével.

Tény 14

A gipszkarton válaszfal és a fal, padló vagy mennyezet csomópontja egy potenciális lyuk a szomszédos szobában.

A gipszkarton falak más szerkezetekkel való összekötése a látszólagos sűrűség ellenére egy nyitott ablak a hőszivárgásokhoz és a hangbehatoláshoz. Nem számít, mennyire óvatosan végezzük el a telepítést, ebben a helyen egy átmenő nyílás jön létre egy helyiségről a másikra.
A hiba megjelenésének kiküszöbölése érdekében a szomszédos profil alá egy speciális habosított gumi szalagot helyezünk el. Az elasztikus tömítés szorosan kitölti az összes szabálytalanságot és tömíti a csuklót. A habszerkezet elnyeli a hangokat és megtartja a hőt.

Tény 15

Csatlakoztasson valamit a gipszkarton falához.


Fotó: obystroy.ru

A gipszkarton falára polcok, szekrények és még elég nehéz szekrények is felszerelhetők. A legfontosabb, hogy speciális rögzítőket használjunk, és helyesen helyezzük el a rögzítési pontokat.
Ha azonban nehéz tárgyat kell rögzítenie, amely nagy terhelést eredményez, például egy kazán, akkor jobb, ha a rögzítőket úgy helyezzük el, hogy a terhelés ne legyen a lapon, hanem a teljesítményelemeken. A legjobb, ha a keretet a kívánt helyre állítjuk a keret építésének szakaszában.

Lásd még:

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák