értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Elektronikus cigaretta: kár vagy haszon?

Kétértelmű "egészséges alternatíva"

Elektronikus cigaretta: kár vagy haszon?

Amikor az elektronikus cigaretta 2004-ben csak a piacon jelent meg, a gyártók ezt a terméket ártalmatlan alternatívaként helyezték el a hagyományos dohányzás alternatívájaként, valamint az egyik módját, hogy megszabaduljon a függőségtől. Tíz év telt el, és nem egy nyomkövető marad a korábbi eufóriából. Sőt, a szkeptikusok azt állítják, hogy az e-cigaretta egészségkárosodást jelent a dohányosok rákkeltő anyagoknak való kitettségével. Ez így van? Mit hoznak ezek a szokatlan dohányzási tárgyak - haszon vagy kár? Nincs még határozott válasz.

Jelenleg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának rendelése alapján számos tanulmány készül az elektronikus cigaretta használatának hosszú távú hatásainak meghatározására. Mit tudunk róluk?

Melyek az elektronikus cigaretták?

Az elektronikus cigaretta olyan eszközök, amelyek a nikotin fűtése során az aromaanyagokat és más vegyszereket gőzré alakítják át, amit egy dohányos, egyfajta belélegzéssel belélegez. A nikotint a dohányzás nélkül szabadítják fel, így ezek a cigaretták biztonságosabbak és kevésbé mérgezőek, mint a hagyományosak.

Annak ellenére, hogy a polcokon leírt termékek megjelenése óta sok év telt el, a cigaretta mellékhatásairól még mindig nincs valós adat (a marketingkampányok kivételével, amelyek - ahogyan jól ismertek - rendkívül pozitív információkat terjesztenek) ).

Az e-cigaretta dicsérete nem olyan bizalom, mint a kérdések. Íme a legfontosabbak:

  • Mennyi nikotint és egyéb káros anyagot vezet be a testbe, amikor meghúzza?
  • Az e-cigaretta valóban segít a dohányzásról?
  • Lehet, hogy a fiatalok dohánytermékek dohányzását kezdik?

Azok a 48 kutatási projekt, amelyekre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal 270 millió dollárt küldött, nem ígérnek gyors válaszokat ezekre a kérdésekre. Lehet, hogy az elektronikus cigaretta értékelésének bizonytalansága 2018-ig folytatódik. Várakozás olyan sokáig önbecsülő szervezetre nem engedheti meg magának. Ezért az amerikai tisztviselők több javaslatát már végrehajtják.

  • az elektronikus cigaretták 18 év alatti személyek számára történő értékesítésének tilalma;
  • figyelmeztető jelek ragasztása csomagokra;
  • jelenlegi és jövőbeli gyártók állami engedélyezése.

Oroszországban 2013. június 1-jétől tilos az elektronikus cigaretták nyilvános helyeken történő dohányozása, és reklámozásuk nem megengedett. A gyártók azonban továbbra is megkérdőjelezik a dohányzásellenes jogszabályok használatát a "high-tech nikotin termékekre".

Melyik cigaretta károsabb - elektronikus vagy rendszeres?

Az American Cancer Society szakértői úgy vélik, hogy az elektronikus cigaretták biztonsága, nem beszélve azok hatékonyságáról mint helyettesítő anyagról, nem tudományosan bizonyított. És mivel a biztonság nem garantált, az elektronikus cigarettát kedvelők egyszerűen új függőséget szerezhetnek. A szakértők aggódnak azon az elképzelésen is, hogy a fiatalok egy elektronikus partnerrel kezdve megpróbálják a szokásos dohányzást próbálni.

 


Fénykép: electronic-cigarette-review.biz

Az elektronikus cigarettákkal kapcsolatos jelenlegi kutatások eredményei rendkívül vegyesek.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjai rájöttek, hogy az e-cigaretták okozta mellékhatások következtében megnőtt a mérgezési központokba irányuló hívások száma.Ha 2010-ben átlagosan egy hívás érkezett havonta, akkor 2014-re havi mennyiségük 215-re emelkedett (még a szokásos dohánytermékek esetében sem volt ilyen). A leggyakoribb mellékhatások, amiket a hívók panaszkodtak, a hányinger, a hányás és a szemirritáció volt.

Egy másik tanulmány, melynek célja az elektronikus cigaretta rövid távú hatásainak vizsgálata a különböző emberekben, egy idő után az elektronikus cigaretta első puffadása után növekedett a testellenállás. Számos kutató szerint ezek az eredmények a tényleges károkat mutatják. De annak megállapítása érdekében, hogy a negatív hatások tartósak-e, ezek a következtetések kevések.

Van még egy ellentmondásos kérdés:

Segítenek-e az e-cigaretták a dohányzásról?

Az egyik tanulmány megállapította, hogy az e-cigarettát füstölő résztvevők 60% -kal csökkentették szokásukat, mint a nikotinfoltokat használók, vagy azok, akik megpróbáltak kilépni. Más tesztek nem erősítették meg ezt az optimizmust: az elektronikus eszközök ugyanolyan hatást gyakoroltak, mint a szokásos akaraterő vagy nikotinfoltok. Itt a tudósok még mindig nem rendelkeznek elegendő statisztikával ahhoz, hogy az elektronikus cigaretták használata után elkülönüljenek az addiktív függőségek számától.

Tehát az elektronikus cigaretta káros?

A végleges változatot még nem fejezték ki, de az olcsó népszerű kép, amely szerint a félig földalatti reklámozás számunkra egyértelmű, nem tükrözi a valóságot. Az elektronikus cigaretta nem olyan ártalmatlan. Továbbra is várni kell a megkezdett kutatás eredményeit, és remélem, hogy ennek eredményeként nem fognak szörnyűbbet kinyilvánítani, mint a dohányzásellenes intézkedés hatástalansága. Időközben érdemes lehet alternatív módszereket kipróbálni, hogy megfékezzék a dohányzással kapcsolatos vágyakat.

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.
Cikk kategóriákban:

értékelés

kiválasztás

Új technológiák