értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

A fluorid előnyei és károsodása a fogkrémben

A fluorid hatása a fogkrémben az emberi testre

A fluorid előnyei és károsodása a fogkrémben

Gyermekek és felnőttek esetében a fogszuvasodás kialakulásának megelőzésére gyakran ajánlott a fogak fluorozása és a fogpaszták használata, amelyek oldható sók formájában fluor vegyületeket tartalmaznak. Ez az anyag azonban messze nem ártalmatlan az emberi test számára, túlzott mértékűsége bizonyos patológiák kialakulásához vezethet. Ezért nem lehet kifejezetten beszélni a fogkrémben és más higiéniai termékekben a fluorid károsodásáról és előnyeiről, anélkül, hogy teljes körű tájékoztatást kapnánk.

A fluoridvegyületek előnyei a fogkrémekben

Tudományosan igazolták, hogy a fluorvegyületek anticariogén hatásúak, és ez az anyag befolyásolja az egész szervezet működését is.

A fluorid használata:

 1. A fluorid erősíti a fogzománcot. A fogzománc összetétele magában foglalja a kalcium-hidroxi-apatitot, az aktív fluorid-ionokat a fluorapatit képződésével társítják. Ez a vegyület jobban ellenáll a kariogén mikroorganizmusok hulladéktermékeinek hatására.
 2.  A fluor természetes antiszeptikum. A vegyületek antibakteriális hatásúak.
 3. Megakadályozza a fogászati ​​lerakódások kialakulását.
 4. Növeli a nyál remineralizáló hatását. A fluor pozitív hatással van a nyálmirigyek működésére, jelentősen felgyorsítva a nyál termelését. A nyálban lévő foszfor- és kalciumionok behatolnak a fogzománcba, és megakadályozzák a kóros folyamat kialakulását.
 5. A fluor a metabolikus folyamatokban részt vesz. A fluorid mikroszkópos dózisa kedvezően befolyásolja a test anyagcseréjét és általános állapotát. A tudósok kimutatták, hogy a fluorid adagolása terhesség alatt segít csökkenteni a születendő gyermek fogak felületén lévő természetes mélyedések (hasadások) mélységét, amelyek a caries lokalizáció uralkodó zónája.

Azonban a pozitív hatások ellenére, a fluorozott fogkrém használata előtt konzultáljon kezelőorvosával, megtudja a vízben lévő fluorid szintjét, és szigorúan tartsa be a szakember minden ajánlását. Ne felejtsük el, hogy a fluoreszkálás a fogszuvasodás megelőzésének egyik módszere, amelyet óvatosan kell alkalmazni.

Fluor károsítja az emberi testet

A felesleges fluorid az emberi szervezetben számos negatív reakció kialakulásához vezethet a különböző rendszerekből.

 1. A fluornak neurotoxikus hatása van.különösen a kisgyermekeknél. A túlsúlya a beszédképesség megsértését okozhatja, jelentősen csökkentheti az idegen nyelvek tanulásának képességét, a matematikát, befolyásolhatja a memóriát.
 2. Az egyik ok hormonális változások nagy mennyiségű fluorid a fogyasztott termékekben, a vízben és a higiéniai termékekben. Fluorionok felhalmozódnak a pajzsmirigy szövetében, ami megzavarja a pajzsmirigyhormonok szintézisét és a tesztoszteronszint csökkenését, ami számos eltérést okozhat, beleértve a meddőséget is.
 3. A fluorid feleslege az egyetlen fluorózis okaamelynek két formája van:
 • a fogászati ​​rendszer részéről a betegség az ún.
 • A fluorózis által érintett csontszövet a túlzott mineralizáció és a szerves és szervetlen vegyületek közötti egyensúlyhiány miatt törékenyvé válik, ez a patológia növeli a törések kockázatát és növeli a közös mozgást.

4. Egyes tudósok betartják azt az elméletet, hogy a nagy koncentrációjú fluor ionok rákkeltő anyagok.

A szájhigiéniai termékek, különösen a fluorid fogkrémek kiválasztásakor ne felejtsük el, hogy bizonyos mennyiségű anyagot minden nap fluorozott vízből injektálnak; a főtt ételek; zöldségek és gyümölcsök. A vízben magas fluoridtartalmú régiókban nem ajánlott fluorid fogpaszták használata a fogszuvasodás megelőzésére.

Fluoridvegyületek fogkrémekben

Első alkalommal több mint 100 évvel ezelőtt (pontosabban 1914-ben) megjelent a fluorid fogkrém az USA-ban. Azonban csak a múlt század 50-es években javultak és hasznosnak bizonyultak az ilyen paszták. Ma a fluorid paszta a leggyakoribb fogápoló.

A tiszta fluor gáz halmazállapotú anyag, ezért csak passzív sók, fluoridok formájában lehet beilleszteni a pasztákba. Körülbelül 37 fokos hőmérsékleten és nyálral való érintkezés esetén az ilyen vegyület szétesik és az aktív fluoridionok felszabadulnak.

A leggyakoribb fluorid vegyületek, amelyek a fogkrémeket alkotják

A modern fogkrémek szerkezete a következő fluorvegyületeket tartalmazza:

 1. Tészta nátrium-monofluor-foszfát hatástalan a fogak gyors fogmosásával (kevesebb mint 3 perc), mivel a hatóanyagból származó aktív fluoridionok nagyon lassan szabadulnak fel.
 2. Nátrium-fluorid - gyorsan disszociál (bomlik) ionokba, ezért nagyobb hatékonysággal rendelkezik.
 3. Olaflur (aminofluorid) - az egyik legfrissebb fejlemény, miután a fogzománcon alapuló pasztát használta, egy film marad, amely hosszú ideig fluoridionokat ad.
 4. Alumínium-fluorid.
 5. Ón fluorid.

Hogyan védjük a testet a fluoriddal való érintkezéstől fogak fogmosásakor

Ahhoz, hogy az aktív fluoridionok ne károsítsák a testet, néhány egyszerű szabályt kell követnie:

 1. Vizsgálja meg a fogkrém csomagolását, vegye figyelembe, hogy milyen fluoridvegyület és milyen koncentrációban szerepel a készítmény.
 2. A fluorozott szer használata előtt szükséges konzultáljon szakemberrelTalán elegendő a tartózkodási régió vízében lévő fluorid szintje, és az ilyen paszta csak kárt okoz.
 3. Ne használjon fluorozott tésztát 6 év alatti gyermekek számára. Ebben a korban a gyerekek nem rendelkeznek teljes mértékben a fogak kefével, ami nagy mennyiségű higiéniai termék lenyelését okozhatja.
 4. Ha nyaralást tervez más régiókban Az ivóvízben a természetes fluorid szintjét kell figyelni. Normál vagy megnövekedett tartalom esetén el kell hagyni a fluorozott paszták használatát a pihenés ideje alatt.
 5. A fogak fogmosásakor a testbe jutó fluorid mennyiségének minimalizálása a fogkrém mennyisége nem haladhatja meg a kis borsó méretét.

A pasztákon kívül a fluor is része az öblítéseknek, speciális géleknek és rágótábláknak, valamint a professzionális szekrényben használt fogászati ​​termékeknek. Ezért a fogorvosnak kell hagynia a fogszuvasodás kialakulásának megakadályozására szolgáló módszert, és szigorúan be kell tartania az összes ajánlását.

Kapcsolódó irodalom:

Vertuhova M.L. "A fogpaszták összetétele és célja", 2004
Lutskaya I.K. „A fluorid fogpaszták hatása a zománc savállóságára. „Klinikai implantológia és fogászat”, 1997, 3. szám
Splieth C.H., Baekken S., Rosin M. "Különböző topikális fluorid alkalmazás hatásossága az iskolásokban." - EJPD, 2000, No. 1 (3)
L.R.Sapap, E.A. Podzorova, N.V.Terentieva, Gyermekgyógyászati ​​Klinika, ASMU, Barnaul "Aminofluoridot és nátrium-fluoridot tartalmazó fogkrémek összehasonlító vizsgálata".

Figyelem!Ellenjavallatok vannak, konzultáció szükséges a szakértővel.
Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.
Cikk kategóriákban:

értékelés

kiválasztás

Új technológiák