értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Irodalmi választás alaplap

Az egész PC alapja magas színvonalú!

Az alaplap megfelelő választása

Tartalomjegyzék
 1. Fő kiválasztási kritériumok
 2. Egyéb alaplap funkciók
 3. Form faktor
 4. Milyen drága modellek különböznek a normáltól?
 5. Legnépszerűbb gyártók
 6. Közös ügyfélhibák

Az alaplap az asztali számítógép fő összetevője. A merevlemezek, a videokártya és a perifériák is csatlakoztatva vannak. Ha rossz "alaplapot" választ, akkor a jövőben elfelejtheti a számítógép korszerűsítését, mivel a hatékonyabb alkatrészek egyszerűen nem működnek. De nem szabad túlfizetnie - a játék alaplapja értelmetlen lesz, ha csak számítógépes programokkal dolgozik számítógéppel.

Fő kiválasztási kritériumok

Az alaplap tudatosan kapott egy ilyen nevet. Valójában ez egy nyomtatott áramköri lap, amely minden rádió-amatőr számára ismerős, amely nagy számú résidőt és vezető csatornát tartalmaz. Az „alaplap” segítségével a RAM kommunikál a processzorral és a merevlemezzel, továbbá fejhallgatót vagy USB-meghajtókat is csatlakoztat. Ezért kell egy ilyen eszköz kiválasztásakor azokra a komponensekre összpontosítania, amelyeket hozzá szeretne kötni. Légy óvatos az inkompatibilitás ellen!

lapkakészlet

Először is, figyeljen a foglalatra. Ez az a csatlakozó neve, amelyhez a processzor csatlakozik. Számos fajtája van, amelyekkel kapcsolatban az inkompatibilis alaplapok és processzorok vásárlása nagyon gyakori jelenség. A foglalat fő különbsége a gyártó cégnél van.

 • Az AMD processzorokat olyan aljzatok támogatják, amelyek neve kezdődik S, AM vagy FM.
 • Az Intel processzorokat aljzatba helyezik, a név kezdete LGA.

A szakembernek csak a nevet kell megnéznie, hiszen egy teljes processzorcsaládot fog kapni, amely alkalmas a kiválasztott alaplapra való telepítésre. Jobb, ha a gyártó hivatalos honlapjára kerülne - biztosan jelennek meg a kezelők által támogatott processzorok. Ha érdekli a számítógép játék képessége, akkor keressen egy táblát, amely támogatja a legújabb processzor telepítését.

véletlen hozzáférésű memória

Néhány évvel ezelőtt a rés leírása néhány sort venné. Önnek az egyetlen választása lehetne - a kártya csatlakozóval a RAM-hoz DDR3. Csak ezeknek a résidőknek a számára kellene gondolkodnom. A 2015-ös év elején azonban a szabvány emléke elkezdett elterjedni. DDR4. Jellemzője a megnövekedett sebesség (működési frekvencia) és általában nagy térfogat. A DDR4 támogatással rendelkező alaplapot csak olyan játékosok és szakemberek igénylik, akik aktívan részt vesznek a 3D modellezésben, a videószerkesztésben vagy a fotószerkesztésben. Egy átlagos számítógép-felhasználó elégedett lesz a DDR3 képességeivel.

PCI rések

Elméletileg az alaplap egyetlen PCI nyílás nélkül is elvégezhető. De akkor el kell felejtenie a videokártya, hangkártya és egyéb kiegészítő eszközök csatlakoztatását. Nem szabad egy "alaplapot" vásárolni túl sok ilyen résszel - a bennük lévő eszközök a vastagságuk miatt zavarhatják egymást. Azt is tudnia kell, hogy a költségvetés alaplapjaiban csak egy teljes értékű nyílás van kialakítva a videokártyához (általában azt jelzi, hogy PCI-Express 3.0 x16). Ha SLI vagy CrossFire technológiát használ, akkor pénzt kell töltenie egy játék alaplapjára, amely két vagy három ilyen résszel rendelkezik.

Merevlemez-csatlakozók

Az alaplapok nagyon olcsó modelljei a merevlemezekről származó információk beszerzésére szolgálnak. SATA2. Felejtsd el az ilyen vásárlást! Ügyeljen arra, hogy legalább egy pár csatlakozóval rendelkező eszközt válasszon SATA3. Az információcsere 6 GB / s sebességgel történik.Röviden, ez teljesen kihasználja a hagyományos merevlemezek potenciálját. Az SSD-meghajtók telepítése esetén azonban sokkal nagyobb növekedés lesz észrevehető. Túl dráganak tűnnek most? De nem vásárol egy alaplapot egy évre? Pár év múlva az SSD-k minden bizonnyal csökkennek. Egyébként, ha most szeretne SSD-t vásárolni, javasoljuk, hogy először olvassa el a cikkünket legjobb modellek.


Egyéb alaplap funkciók

Az "alaplap" kiválasztásakor figyelemmel kell lenni a többi jellemzőre, amelyek első pillantásra nem tűnnek fontosnak.

 • Először is értékeljük, hogy hány USB 3.0 port van. Hányan vannak a hátsó panelen, és hány lehet a rendszeregység elülső falára. Ha az Ön esetében négy nagy sebességű szabványos USB-csatlakozó van egyszerre, akkor egy alaplapra van szükség, amely mindegyiket biztosítja.
 • Másodszor, érdeklődjön az USB 2.0 portokon. A sebesség jellemzői tekintetében szégyentelenül elavultak, de mindig csatlakoztathatók egy kártyaolvasóhoz, egérhez, billentyűzethez és perifériához. Ezért jobb, ha egy alaplapot nagy számú ilyen csatlakozóval mérlegelünk.
 • Ügyeljen az audio csatlakozók számára. Ha az alaplap 5.1 vagy 7.1 formátumban képes hangot adni, akkor a legvalószínűbb, hogy a jövőben nem fog elképzelni egy hangkártya vásárlását.

Form faktor

Az alaplap méretei, az alkalmazott tápcsatlakozó és néhány más paraméter függ az alaplap formátényezőjétől. A következő közös formakijelzők léteznek: ATX, MicroATX, EATX, FlexATX, BTX, mini ITX, mBTX és DTX. A formanyomtatvány kiválasztásakor az energiaellátásra és a meglévő testre kell összpontosítania. Egy szerény irodai PC-n egy ATX kártya egyszerűen nem illeszkedik be - mérete és felszerelési helye zavarja. Nos, a szerverek építéséhez alaplapokat használnak formaként SSI EEB és SSI CEB.


Fotó: www.3dnews.ru

Milyen drága modellek különböznek a normáltól?

Könnyedén megtalálható az alaplap üzletekben, amelyek költsége összehasonlítható a nagyon erős processzorok árával. Hogyan különböznek az ilyen eszközök a hagyományos alaplapoktól?

 • A vezeték nélküli modulok elérhetősége. Leggyakrabban a játékmodellek Bluetooth és Wi-Fi chipeket kapnak. Ez lehetővé teszi, hogy elhagyja az útválasztóhoz vezető kábelt.
 • Két vagy három PCI-Express 3.0 bővítőhely. Ez lehetővé teszi, hogy egy csomó több videokártyát használjon. Ez azonban hatalmas mennyiségű villamos energiát fogyaszt - ezt emlékezni kell.
 • Hűtési rendszer. Általában passzív technológiával készül - a RAM és más modulok réz vagy alumínium radiátorral vannak borítva. De van lehetőség a levegő vagy a víz hűtésével is.
 • Minden és minden irányítása. A játékmodellek lehetővé teszik a ventilátor sebességének, a processzor frekvenciájának és sok más paraméterének távoli beállítását. Nem kell kilépnie a BIOS-ból - csak használja a mellékelt távirányítót, vagy telepítse a megfelelő alkalmazást az okostelefonjára. Ideális overclockerekhez a játékok során!
 • Magas szintű támogatás. A szokásos alaplapok nem teszik lehetővé a nagyfrekvenciás RAM vagy a processzor használatát. Ehhez csak a játékmodellek képesek. Ez csak akkor szükséges, ha a túlhajtók, akik kísérleteket szenvednek.
 • Nagy számú csatlakozó. Ez segít elképzelhetetlen számú eszköz csatlakoztatásában az alaplaphoz. Néhány modellnek még van egy Thunderbolt portja az Apple technológiájában. Az USB-C csatlakozó is népszerűvé válik.

Legnépszerűbb gyártók

Furcsa módon a processzorgyártók között az alaplapok kiadása csak elfoglalt Intel. Ez a vállalat nem szabványos formátényezőt szállít az üzletek számára. Különösen a szerverek építésére szolgáló modellek jelentős népszerűségre tettek szert. Nos, a hétköznapi felhasználók választhatnak termékeket GIGABYTE, ASUS, ASRock, MSI és Supermicro. Lehetetlen azt mondani, hogy valaki alaplapja jobb, mint mások, ezért győződjön meg róla, hogy az értékelésre és a véleményekre összpontosít.

Közös ügyfélhibák

 • Az értékesítési tanácsadók arra törekszenek, hogy megvásárolják az alaplapot, amely csak két nyílással rendelkezik a RAM számára. És néha a vásárlók egyetértenek abban, hogy megvásárolják és egy pár 2 GB-os lécet. Aztán meglepődnek, hogy a modern valóságban ez a kötet nagyon hiányzik.
 • Egyes fogyasztók úgy vélik, hogy egyáltalán nem igényelnek nagy sebességű USB 3.0 portot. A gyakorlatban kiderül, hogy ilyen csatlakozókra van szükség - sok külső merevlemez, flash meghajtó és még okostelefon is támogatja ezt a szabványt. Ne ismételje meg ezeknek az embereknek a hibáját - keresse meg az "alaplapot" az USB 3.0 porttal.
 • A játékmodell vásárlása is sok bajt okozhat. Ha megvásárolta a legdrágább alaplapot - készüljön fel a potenciál használatára. Meg kell osztani az időt arra, hogy eloszlassa és megvásárolja a megfelelő osztály alkatrészeit. Ellenkező esetben pénz lesz a szélre.
Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák