értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

15 dolog, amit tudnia kell a radiátor kiválasztásakor

Hogyan ne tegyünk hibákat a vásárlás és a csatlakozás során

Tudja, miért van a radiátorok bordázott vagy hullámos felülete, és nem csak egy kerek vagy lapos? Hogyan befolyásolhatja ez az otthoni radiátor kiválasztását? Keresse meg a választ ebben a cikkben.


Tény 1

A fűtőtest hatékonyan működik, ha a hőteljesítmény megfelel a helyiség területének (a radiátor jellemzőiben a „hőátadás” kifejezés is használatos).

Ha olyan radiátort vásárol, amelynek a teljesítménye sokkal több, mint amennyire szükséges, a helyiség folyamatosan túlmelegszik, ami a levegő páratartalmának és oxigéntartalmának csökkenéséhez vezethet. Ha a teljesítmény nem elegendő egy adott területre, akkor hideg lesz.

Nehéz pontosan kiszámítani a radiátor szükséges hőteljesítményét, ezért speciális technikák vannak. Mindent figyelembe veszünk: az éghajlat, az épület jellemzői, a fűtési rendszer paraméterei. Ezt az értéket azonban megközelítőleg a következőképpen becsülhetjük meg: egy közepes méretű ablakot és egy utca felé néző falat fűtve, az Orosz Föderáció középső zónájában legalább 1 kW szükséges minden 10 m²-re. Ha van egy 12 m²-es szobája - van szükség radiátorra, amelynek hőteljesítménye legalább 1200 watt.

Tehát az egyik legnépszerűbb modell - alumínium Global ISEO 500 - 181 wattos hőátadást tartalmaz. A 12 ilyen részből összeállított radiátor hatékonyan melegíthet egy standard szobát, amelynek területe körülbelül 20 m². A 10 kompakt részből álló Royal Thermo BiLiner 500-as termikus teljesítménye 1710 W. A modellt úgy tervezték, hogy megfeleljen az aerodinamika követelményeinek a levegőáramlás optimális eloszlásához. A 110 cm hosszú Kermi 11 acél radiátor 1190 wattos kapacitással rendelkezik. Nyersvas 7 részes Konner - 1050 W és 56 cm hosszú.

Tény 2

A radiátor kiválasztása során figyelembe kell venni a ház fűtési rendszerének üzemi nyomását.

A legtöbb szekcionált acél és öntöttvas radiátorok üzemi nyomása legfeljebb 9 atm, alumínium - több mint 12 atm. A bimetál radiátorok műszaki jellemzői a 30 atm értéket meghaladó értékeket mutatnak. A készlet (a fűtési rendszer és a radiátor jelzőfényei közötti különbség) legalább 2 atm.

A városi sokemeletes épületekben a nyomás 9 atm-ig tartható, de akár 13 atm-ra is növelhető (például a tesztek során). Ezért egy városi lakáshoz alumínium vagy bimetál radiátort kell vásárolni.

A bimetál melegítők ideálisak magas és nem állandó nyomáshoz. A Global cég globális radiátorai, mint például a Global VOX-R 500 (alumínium) modell vagy a Global Style Plus 500 (bimetál), jól teljesítettek. Telepíthetők lakó-, irodai és kereskedelmi épületekben bármilyen típusú fűtési rendszerrel (központi, autonóm). Fejlesztésük során figyelembe vették az orosz fűtési rendszerek műszaki jellemzőit.

Az acélt ajánlott magánlakásokba, házakba helyezni, ahol a fűtési rendszerben a nyomás kicsi. A Kermi radiátorokat gyakran a házépítésben használják. A Kermi FTV sorozat integrált termosztátot tartalmaz.

Tény 3

A víz kalapács károsíthatja az acél radiátort.

De szilárd alumínium állványok hasonló hatású. A benne lévő anyag megtartja a természetes plaszticitást, így a repedés valószínűsége kicsi. Például az Elsotherm alumínium radiátorokat (különösen az AL S 500/80) 24 atm-nál tesztelték, így a belföldi hálózatokban a nyomásesés nem szörnyű. Ezeket bármilyen magasságú és célú épületekbe lehet beépíteni.

Tény 4

A műszer tömege határozza meg, hogy a helyiség hőmérséklete gyorsan változik-e.

A legtöbb masszív radiátor öntöttvasból készül. Ezért termikus tehetetlenségük nagy - lassan felmelegszik és lehűl, a hőmérséklet-ingadozások kiegyensúlyozódnak.Az acél és az alumínium éppen elég gyorsan felmelegszik, és ugyanolyan gyorsan lehűl.

Tény 5

A telepítés egyszerűsége a radiátor tömegességétől függ.

Az öntöttvas nemcsak a hőenergiát és a termikus tehetetlenséget biztosítja, hanem bonyolítja a készülék telepítését és karbantartását is. Az alumínium- és acél radiátorok sokkal kisebbek. A Retro 600 öntöttvas egy része 180 W-os kapacitással 11,4 kg-os, és hatágú alumínium Calidor Super 350, amelynek hőteljesítménye több mint 800 W - mindössze 6,72 kg. A kis súly és méretek megkönnyítik a készülék telepítését és lehetséges javítását.

Tény 6

A készülék érzékenysége a hőhordozó minőségére (ennek eredményeként a megbízhatóság és a tartósság) attól függ, hogy melyik anyagból készül a radiátor.

A vizet hőhordozóként használjuk otthonunkban. Ha a radiátor a minőségét igényli, akkor csak jó vízkezeléssel rendelkező fűtési rendszerekben lehet felszerelni.

Öntöttvas radiátor esetén a hűtőfolyadék minősége nem számít sok. Öntöttvas, amelyből alkatrészek készülnek, megfelelően ellenáll a korróziónak. Hosszú használat esetén, ahol a víz nem túl jól tisztított, a radiátorcsatornák belső falain plakk képződik (mivel a felület porózus, durva), és ez a hőátadás csökkenéséhez vezet.

Az acéllemezek kis szénacélból készülnek, melynek jó korrózióállósága van. A nyitott rendszerekben (ahol a felesleges hűtőfolyadék kiürítésére szolgáló tartály nyitott szerkezetű - ebben az esetben a teljes fűtési rendszer közvetlenül kapcsolódik a légkörhöz), az acél radiátorok hajlamosak a korrózióra. Ezért az acél radiátorokat zárt rendszerekben használják.

A vízben levő alumínium nincs korróziónak kitéve, ha a felületén kialakított film nem zavart, ami megakadályozza az anyag közvetlen érintkezését vízzel.


Fotó: samara.propartner.ru

Az alumínium radiátorok védelme érdekében a gyártási folyamat során egy speciális polimer bevonat kerül a csövek belső felületére. Ez növeli a felület korrózióállóságát, megakadályozza a plakk kialakulását és a csövek lumenének eltömődését. Például az olasz Calidor Aleternum Super 500 modell egyedülálló bevonattal rendelkezik, amelyet a Fondital fejlesztett ki. A (15 évnél hosszabb) védőbevonattal rendelkező radiátorok a hűtőfolyadék megnövekedett sav- vagy lúgos értékű fűtési rendszereiben használhatók: Az Aleternum 5-10-es pH-értéket tesz lehetővé. Javasoljuk, hogy a sorozat radiátorait telepítse a városi sokemeletes épületekbe és a magánházakba.

Lásd még: 8 legjobb alumínium radiátor

Egy megbízható bimetál Rifar Monolit gyártó 25 év garanciát vállal. A hőhordozó csatornái acélból készülnek, amelyek fokozott korrózióállósággal rendelkeznek. Az egyrészes kialakítás biztosítja az eszköz tartósságát, a 100 atm nyomásig (150 atm) végzett munkát. Nincs metszéscsatlakozás. A hűtőfolyadék típusához, az előkészítés minőségéhez ez a modell teljesen szükségtelen, elég magas hőmérsékleten működik - akár 135 ° -ig.

Tény 7

A réz szerelvényeket nem szabad alumínium radiátorokkal felszerelni.

Az alumínium vízzel való megsemmisítése jelentősen javul, ha a radiátor részei közvetlenül érintkeznek a rézzel. Ezért alumínium radiátorok acélcsatlakozókkal, dugókkal stb.

Tény 8

A keringési csuklók és tömítések jelenléte a radiátorházban hátrányosan befolyásolja annak megbízhatóságát.

A vásárlás során különös figyelmet kell fordítani a csatlakozások és tömítések minőségére. Csatlakozások - gyenge pont a készülék tervezésében. Még öntöttvas radiátorokban is megszakadhatnak a kereszteződések és a mellbimbók. Acélszerkezetek és csövek hegesztve vannak, így ezek az eszközök sokkal erősebbek és tartósabbak. A szilárd radiátorban való szivárgás esélye sokkal kisebb.

Tény 9

A radiátor hőteljesítménye a teljes felület nagyságától függ.

Minél több a fűtött felszíne, annál melegebb lesz a helyiségnek. A területet nemcsak a test hosszának és szélességének megváltoztatásával, hanem élek, kiemelkedések hozzáadásával növelik. Acéllemezeket gyakran csomagolnak.

Tény 10

Ha a készülék helytelenül van felszerelve (nagyon alacsony, túl közel a falhoz), a radiátor hőmennyisége csökkenhet.

A hőhűtő nagy része konvekcióval rendelkezik. Ezért a levegő mozgásához elegendő helyet kell biztosítani a készülék körül. Javasoljuk, hogy 10 cm szabad helyet hagyjon felül és alatt, 4 cm-re a falhoz.

Tény 11

A szilárd radiátorok nem növelhetők.

Az alumíniumban a radiátor szakaszok a mellbimbókkal vannak összekapcsolva. A felesleg eltávolítható, a hiányzó lehet hozzáadni, és a sérült cserélhető.

Tény 12

A radiátorok hőhatékonysága attól függ, hogy a hűtőközeget milyen módon szállítják és kisülnek.

A radiátorok univerzális kialakításúak, vagy csak a felső, csak a rendszer alsó csatlakozását teszik lehetővé - ezt figyelembe kell venni a kiválasztáskor. Ha a víz felfelé áramlik, és az alulról kiürül, a készülékből származó hőáramlás nő. A hűtőfolyadék alulról történő áramlása és a felülről történő eltávolítás csaknem 20% -kal csökkenti a hőátadást.

Tény 13

A radiátorok különböző távolságokkal rendelkeznek, egy másik típusú csatlakozás.

A hálózat összes ilyen paraméterének tudnia kell. A radiátor egyik oldalán a helyiségben található csövek (bemeneti és kimeneti), vagy éppen ellenkezőleg? Milyen messze vannak egymástól? Mi az átmérő?

Tény 14

A dekoratív képernyő használata csökkenti a radiátor hőhatását (átlagosan 15-20% -kal).

A képernyő védi az akkumulátort a portól és a károsodástól. Ha előzetesen tudod, hogy a radiátorod dekoratív képernyővel van ellátva, válasszon egy nagyobb hőteljesítményű modellt. A dekoratív rácsok, a perforált képernyők csökkentik a hőátadást.

Tény 15

Ha lakóházban lakik, a fűtőtesteket más típusú készülékekkel és más paraméterekkel csak a megegyezés után lehet cserélni.

A fűtési rendszer a "közös tulajdon" fogalmába tartozik otthon. A hőt a ház minden apartmanja és közös helyisége elosztja. A rendszer úgy van megtervezve, hogy a szállított hő mindenki számára elegendő legyen, így a megfelelő hőmérsékletet mindenhol megtartják. A fűtési rendszer otthoni tervezését (beleértve a radiátorokat is) a jóváhagyott projektdokumentáció tartalmazza.

És most képzeld el, hogy az egyik apartmanban egy radiátort helyeznek, ami sokkal több hőhordozót igényel, mint a házban szokásos. A rendszer megszakad, más fogyasztók is szenvedhetnek. Ez csak egy példa. Ezért az új radiátorok megfizetése előtt vegye fel a kapcsolatot az alapkezelő társaságával (HOA igazgatótanáccsal, stb.), Megtudja, hogy telepítheti-e a kiválasztott eszközt a lakásába, és megállapodhat a telepítésről.


Összefoglalva. A radiátorok különböző anyagokból készülnek, és ez az anyag meghatározza a készülék alkalmasságát a fűtési rendszerbe való beépítéshez. A vásárlás előtt meg kell ismernie az otthoni hűtőfolyadék és az egész rendszer paramétereit, kiszámítania kell a szükséges hőteljesítményt, gondoskodnia kell az eszköz helyéről, és összehangolnia kell a munkát az alapkezelő szakembereivel.

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák