értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Energiatakarékos házat akarok!

Mi az, és hogyan áll rendelkezésre a lakás?

Fotó: ecologhaus.ru
 

Továbbra és intenzívebben megyünk a veszélyes út és a környezet meghódítása mentén. Az ember a természet mestere! Csak ily módon egyre inkább közeledik a katasztrófákhoz - az ökológiai, ez az idő, és a gazdasági (az energiapiac válsága) kettő. Három és négy van, de jelenleg aggódunk az energiaellátás problémájával. Beszéljünk az energiahatékony otthonokról.

Mi van a környezetgazdálkodás elején? A kész erőforrások, az ipari vállalkozások rosszul ellenőrzött vagy teljesen ellenőrizetlen kibocsátásai és kibocsátásai irrionalitása, a zöldterület globális megsemmisítése - ebből a sebességből kifolyólag közelítünk a globális környezeti katasztrófához. Még az 1974-1975-es energiaszektor világválsága alatt is elkezdte ezt gondolkodni a természetes energiaforrások (tőzeg, szén, gáz, olaj, fa és minden egyéb) modern használatának mértéke azt eredményezheti, hogy 50 év alatt semmi sem marad a Földön. Abban a pillanatban elkezdődtek olyan projektek kidolgozása, amelyek célja a civilizált társadalom természetes élőhelyére gyakorolt ​​hatásának kompenzálása. És az elsőbbségi irány lett a fejlesztések, és felhívták a személy életbiztosítási hatékonyságának növelését.


 


Ma a lakosság nagy figyelmet fordít az épületek és épületek energiafogyasztásának csökkentésére irányuló projektekre, beleértve a lakóépületeket is. Kiszámították, hogy az emberiség hatalmas mennyiségű energiaforrást fogyaszt az épületek fűtésére, ami egy adott ország éghajlati viszonyaitól függően 20-40 százalék. A tüzelőanyag égetése során, amely ezt a hőt biztosítja, az antropogén szén-dioxid is kibocsátódik a légkörbe ... Az elmúlt évszázadban, a 80-as évek elején, az ENSZ-ben tartották a MIREC Energiakonferencia sürgős ülését, ahol egyértelműen kijelentették, hogy a mai épületek rendelkeznek a szükséges tartalékokkal. energiahatékonyságuk jelentős javítása érdekében. Emellett az energiahatékony vagy „passzív” házak kidolgozásának ötletét is előterjesztették, amelyek nem függnek semmilyen külső energiaforrástól, ami szintén környezetbarát.

Szeretné tudni, hogy mi az és milyen hasonló házak képesek megmenteni az oroszlánrész energiáját?

A "passzív" otthon alapelvei

Ez az elképzelés az energiamegtakarítás területén valódi áttörést jelentett a világnak. Ha emlékszel, ma ez a téma Oroszországban a legfontosabb a természeti erőforrások felhasználása terén. Az energia-megtakarítási technológiák bevezetése érdekében a kormány még készen áll arra, hogy jelentős prémiumot fizessen és támogatást nyújtson. A „passzív” ház nemcsak teljesen független a külső forrásoktól és a kommunikációtól, hanem maga is energiaforrásként működik. Ez a házon belüli és a szomszédos területen található energia- és hőforrások szabad felhasználásának és elosztásának köszönhetően lehetséges. Ugyanakkor a házon belüli és kívüli befejező munkák során a legkorszerűbb szigetelőanyagokat is használják. A speciális tervezési megoldások súlyosan megakadályozzák a hőveszteséget.

Hosszú, hideg időjárás esetén az otthoni melegvíz, a fűtés és a tápellátás a természetes források hőenergiájával biztosítható - ezek a hőszivattyúk és a hő-villamos generátorok. Ezenkívül a szennyvízből, a háztartási készülékekből, akár a lakóház minden lakójának természetes hőjét is felmelegítheti.


Fotó: s-sm.ru


Néhány épület az USA-ban volt az első energiahatékony ház, amikor körülbelül 20 évvel ezelőtt David Orr, amerikai kutató és mérnök, kifejlesztette az első olyan elveket, amelyek szerint az épületeket az energiatakarékosság és a környezetbarát követelmények teljesítették. Később, az épületek építésének elveit elemezve, a „passzív” házak építésére vonatkozó postulátumok származtak. És ma is azt mondják:

  • A „passzív” házaknak több energiát kell termelniük, mint a kültéri használatra;
  • Az épületek építése során olyan építőanyagokat kell használni, amelyek minimális környezeti károkkal készültek;
  • Minden anyagot és energiát maximális hatékonysággal kell használni;
  • A szerkezet szerkezeti jellemzőinek biztosítania kell a legköltségesebb ellenőrzést a működési kiadások minden tételére.

Tapasztalat a Nyugat szemével

Napjainkban éppen Európában intenzíven nemcsak a fejlesztés, hanem az ilyen energiahatékony házak építése is működik. Ez a régió a leginkább függ az importált energiától, talán ezért alakult ki ez a tendencia. Különösen széleskörű tapasztalatokra tett szert a skandináv országokban, Finnországban és Dániában, valamint a fejlett Németországban. Ez azt jelezheti, hogy még akkor is, ha a fejlesztés elvei már hosszú ideig megalapozódtak, az új építési technológiák bevezetésével az energiaveszteségek minimálisra csökkenthetők. Az ilyen országokban az ilyen konstrukcióval együtt a kereskedelmi és lakóépületekben a hőenergia megtakarításának összhatása 50-70 százalék! Nem csábító? Ha nem egy államból, hanem magán, filiszteri szempontból nézel ki. Elég, ha visszahívja, és számolja ki, hogy mennyi évente fizet a saját lakás fűtéséért.


 

Európában vagy Amerikában nincs energiafogyasztó otthonok egységes besorolása, nincsenek hivatalosan jóváhagyott nemzetközi meghatározások. Európa azonban az energiahatékony otthonokat a következőképpen osztályozza:

1. A ház alacsony energiája - olyan struktúra, amely kevesebb, mint más hasonló régi stílusú épületeket használ fel. Ugyanakkor a régi épületek szigorúan épültek az ország energiafogyasztási normáinak megfelelően.

2. Ultra alacsony energiájú otthon - Ezek olyan épületek, amelyek megfelelnek az energiahatékonyság szempontjából legmagasabb színvonalnak, ugyanakkor minimális hatással vannak a környezetre. Ezek olyan struktúrák, amelyek már használják a megadott paramétereket, hogy a másik hasonló épület 30–10 százalékát költik el. Ilyen például az épületek osztályozásának példái: Effinergie Franciaországban, Passzívház Németországban, Minergie Svájcban és egyszerűen az 1. számú Dániában. Oroszországban ez a besorolás nem ... Talán most?

3. Az energiatermelő házak - maguk az épületek saját szükségleteiknek megfelelő villamos energiát termelnek. Még nyáron is eladhatják a felesleges energiát a vállalatok ellátására, majd a hideg téli időben visszavásárolhatják. Az építmények kiváló hőszigeteléssel, innovatív hagyományok kialakításával és a megújuló energiaforrások széles körű használatával - szélturbinák, napelemek és hasonlók.

4. Nulla emissziós épületek - az ilyen terminológiát gyakrabban használják az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti - az épület teljes önellátása energiával és villamos energiával, akár a fűtés és hűtés, a főzés, a légkondicionálás, a szellőzés, a visszanyerés, az FGP, a háztartási készülékek megvilágítása és áramellátása. A terv szerint az Egyesült Királyságban minden 12016 után üzembe helyezendő háznak meg kell felelnie ezeknek a szabványoknak.

Szeretne energiát az otthoni?

Egyértelmű, hogy az energiahatékony ház olyan szép épület, ahol kiváló mikroklíma és nagyon alacsony energiafogyasztás van.Az ilyen házak fűtéshez szükséges hozzávetőleges éves szükséglete, még az orosz éghajlati viszonyok között is, nem lehet 15 kW / h-nál nagyobb négyzetméterenként - ez nagyon, nagyon kevés a megállapított szabványokhoz képest. És a teljes energiafogyasztás valamilyen 120 kW / óra körül lesz - ez egy év!


Fotó: sob.ru

A ház energiahatékonyvá tétele!

Még akkor is, ha csak egy megoldást vezet be a házába, már sokkal kevesebb energiát fogyaszt, legalább egy cikk esetében, például légkondicionálás vagy fűtés esetén. Ha ez a megvalósítások teljes komplexuma, akkor ez jelentősen csökkenti az energiafogyasztást - és ezért a családi költségvetés megtakarítása szinte többször van! Először ilyen házat építhet, de általában a legtöbb esetben már meglévő struktúrát kell frissítenie. Lehetséges hirtelen mozogni a tervezett útvonalon, de gondtalan lesz, széles körben sétálva sokat lehet eltörni ... Jobb fokozatosan bevezetni egy megoldást a másik után, az egyik technológiát a másik után. Még ha éppen házat építesz, még mindig jobb a legjobb megoldásokat választani a szakmai építőkkel együtt az építés minden szakaszában. Közvetlenül a helyszínen kell elkezdeni az épület kötődését és az épületen belüli helyiségek kialakítását.

A forma egyszerűsége

Az energiahatékony otthonok többnyire egyszerű, egyszerű formájúak, közelebb vannak egy kockahoz, mint egy hosszúkás. Az építészet egyszerű, oszlopok, ablakok, nagybetűk, karnák stb. Nélkül. A homlokzatban nincs kiálló elem sem - ez a monolit a formákban sokkal kedvezőbb arányt biztosít a külső felületek és a belső helyiségek térfogatának. Végül is, annál kisebb a felületek, annál kisebb a hőmennyiség nagy mennyiségekkel.

Tehát - az ilyen struktúrák alapja sem különbözik a bonyolultságtól, úgy tűnik, négyzet vagy téglalap alakú. Add hozzá ezt a kerítésen kívüli kerítések kis hosszát, a komplex struktúrák hiányát - és hozzávetőleges projektet fog kapni egy modern, energiatakarékos otthonról. Amelyek egyébként egy kis (akár 15-20% -os) építési költség felértékelődésével akár 60-70 százalékkal is megtakaríthatják az energiaköltségeket a teljes üzemidő alatt!

Szerző: Vadim Yashin 26.09.2012
Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák