értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Irodalmi választás riasztás

Hogyan válasszunk riasztást? Szakértői tippek

A riasztás illetékes választása

Tartalomjegyzék
  1. Érvényesítési módszer
  2. Biztonsági zónák
  3. Jelzés visszajelzéssel
  4. Automatikus lejátszás
  5. Műholdas rendszerek
  6. A legjobb riasztási márkák a piacon
  7. Kompetens telepítés

Valószínűtlen, hogy az autót a lopástól védeni kell, senki sem lesz - túl sokan már foglalkozniuk kell vele. Egy másik dolog az, hogy az „én olcsóbb” (és a riasztás és a telepítés kettős) kombinációja azt a tényt eredményezte, hogy sok mellékelt megverte magát a mellkasban, mondván, azt mondják: „nincs riasztás a lopás ellen”. Ennek a mondatnak a logikájánál komoly hiba van elrejtve, ami azt jelzi, hogy a lopás elleni küzdelem elvét nem értik meg: az egyik lopásgátló eszköz nem véd a lopás ellen, ha valóban megérti. Feladata az, hogy olyan nehézvé tegye az eltérítést, hogy a gépeltérítő számára nem lesz célszerű.

Gyakorlatomban szinte egy anekdotikus eset volt - következetesen hetente egyszer elhoztunk minket egy Renault Duster ezüstkerékhajtáshoz, amely reggel nem volt hajlandó rendszeres kulccsal kezdeni. Minden esetben csak egy chip volt regisztrálva az indításgátló memóriájában, amely azonnal elhúzta a gépeltérítés kísérletét. És valóban, a közeli vizsgálat során a gyújtáskapcsolóra gyakorolt ​​hatás nyomai láthatók. Az első kocsit egy zárójel mentette egy zárójelben, a második pedig szerencsére szakszerűen felakasztott egy induló zárat ... de ez a történet pontosan a sikeres bűnözésről szóló történet helyi megjelenésében véget ért, tudod, milyen márka és szín. Az erkölcs nyilvánvaló - minél népszerűbb az autó, annál könnyebb megvédeni azt az eltérítésektől - a bűnözőnek elég nagy választása van ahhoz, hogy ne vegyen részt egy problémás autóban..

Ma megpróbáljuk kitalálni, hogy mit kell figyelnünk a riasztás kiválasztásakor, elsősorban a védelmi funkciók figyelembevételével, és csak ezután - a szolgáltatásra.

Érvényesítési módszer

A biztonsági eszközökkel kapcsolatos „érvényesítés” kifejezés azt jelenti, ahogyan a tulajdonos megerősíti az autóhoz való hozzáférési jogát, és indítja el a motort, azaz azt, ahogyan a biztonsági módot kikapcsolja.

Kulcstartó

A legnyilvánvalóbb módja az kulcs fob. Történelmileg a legnépszerűbb riasztórendszer 433 MHz, de minél nagyobb a város, annál kevésbé érdemes ajánlani. Az ok egyszerű - ez a tartomány már sok zsúfolt kis energiájú eszközökkel van kialakítva, mégis olyan zajáramot hozva létre, amely néha hasonló egy komoly zavaróhoz (a közös hangzásban - „jammer”.) Talán valaki már szembesült azzal a ténnyel, hogy autója makacsul megtagadta a nyitását a szupermarket parkolása - a kulcsfókuszból érkező jel egyszerűen nem tudta átjutni a háttérben. Ezért a megalopoliszok lakosai ezt a pillanatot kell választaniuk, amikor egy távvezérlővel választják ki az automatikus jelzést.

A helyzetből két lehetőség van. Alkalmazható szűkebb kommunikációs csatornák - minél kisebb a csatorna szélessége, annál kevesebb zaj halad át rajta, és annál könnyebb lesz a jel szűrése. Így például a StarLine a költségvetési sorozataiban van - még mindig használja a 433 MHz-es tartományt, de a keskeny csatornás adó-vevő jó szelektivitást biztosít.

A második lehetőség a frekvenciatartomány változása egyáltalán. Ez egyébként nehezebbé teszi a gépeltérítő számára a munkát - egyszerűen lehetetlen, hogy a kódot 433 MHz-re tervezett grabberként küldje el. Az orosz piac úttörője e tekintetben hazai fejlesztővé vált - az AlarmTrade Pandora rendszereivel, amelyek most már gigahert zenekarokban működnek. Ugyanazok az ázsiai gyártók már kezdik alkalmazni - például a modern Tomahawk riasztások 868 MHz frekvencián működnek.

bármilyen a rádiós protokollt természetesen meg kell védeni. Nem is olyan régen volt, hogy minden riasztórendszer gyenge pontja - az energiahatékonysági követelmények egyszerűen nem tették lehetővé a jelzőrendszerek és különösen a kulcsfúvók használatát elég erőteljes processzorok számára, és meg kellett bonyolítani a kód bontást kerületi módszerekkel. Ez nem mindig működött - a Scher-Khan Logicar sorozat különösen kiemelt volt ebben a tervben, amely krónikusan nem válaszolt a rendszeres kulcstartóra, elveszítette a szinkronizálást vele, de a gépeltérők számára ez nem volt elvben probléma (azt hiszem, már megértette, hogy milyen riasztást telepítettek az első autóra a bejegyzésből).

Azonban a modern elektronika elég hatékony és ugyanakkor energiahatékony megoldásokat adott. Ennek köszönhetően lehetővé vált egy olyan módszer bevezetése, amely most védelmet nyújt a szellemi hackelés ellen - beszélgetési kód az AES titkosítással. A párbeszédkód elve azon a tényen alapul, hogy minden egyes kommunikációban a „kulcsjelzés” minden egyes parancsot meg kell erősíteni a központi egység kérésére, és csak a helyes válaszadással kell végrehajtani.

Kezdetben csak a Magic Systems (valójában az elv feltalálói), a StarLine és a Pandora büszkélkedhetett ilyen piaccal, de most már sok más rendszerben is használják a párbeszédkódot - például a KGB riasztások 2013-ban váltottak rá.

Ugyanakkor az AES titkosítás nem visszafordíthatónak tekinthető, azaz csak a brutális erő módszerrel lehet meghatározni a kódüzenetet. A jelzéshez használt legrövidebb opció az AES128 egy 128 bites kulcs, amely már ... Hm ... Mi a szám a 38 nullával?

Azonban a fejlettebb riasztásokban kifinomultabb kulcsokat is használnak - például az aktuális Pandora riasztási vonal részben az AES256-ra váltott, és attól tartok, az AES512 megjelenése nem messze van.

A kulcsfókusz azonban nem az egyetlen módja annak érvényesítésére. Gyakran előfordul, hogy a fejlesztők elhagyják őket, hogy növeljék a rendszer biztonságát.

GSM riasztás

Az első lehetőség, amely egyre népszerűbb, a GSM-riasztórendszerek (telematikai rendszerek). Az elsõben a riasztórendszer vezérlését SMS vagy hívás küldésével hajtották végre, ami nem volt túl kényelmes. Most, a nagysebességű mobilinternet-hálózatok elterjedésével, a riasztások gyakran hozzáférhetnek az internethez a gyártó honlapján vagy az általa kiadott okostelefonok mobil alkalmazásán keresztül. A hazai piac összes „bálnája” már átállt erre a módszerre, de a Windows Phone-on lévő okostelefonok tulajdonosai a StarLine és a StarLine GSM riasztórendszerek közül választanak: a platform többi felhasználója nem bocsátotta ki.

Viselhető címkék

A validálás második lehetősége a hordható címkék, amelyeket aktívan hajtanak végre a Pandora rendszerekben. Ez a vállalat még sikerült kiadnia saját intelligens óráit RW-04 és RW-71, amelyek egyidejűleg riasztási címkékként működtek. A rádiócímkék fő előnye, hogy gyakorlatilag nem „ragyognak” a környező levegőben - a gépeltérítő szemszögéből az autó tulajdonosa csak egy rendszeres rádió kulcsot használ, de ha kinyitja az autót, a rendszer, amely nem észleli a címkét, bekapcsolja a riasztást és blokkolja a riasztást.

Egy okostelefon is használható címkéként - a Bluetooth-támogatással ellátott riasztások ezt a lehetőséget biztosítják. De nagyobb valószínűséggel tekinthető marketingkedvnek, különösen figyelembe véve a modern okostelefonok sebességét.

Biztonsági zónák

Ez a kifejezés olyan eseményekre utal, amelyek egyértelműen a riasztási üzemmód aktiválásához és a zárak aktiválásához vezetnek. Klasszikus készlet nyitó ajtók / motorháztető / törzs, törött üveg (ütésérzékelő), gyújtás. De ez a készlet nem elegendő: például az autó kerekei csendesen eltávolíthatók.

A legjobb, ha beépített vagy külső gyorsulásmérővel rendelkező autós riasztást választunk - a riasztáshoz szükséges pillanatban. Gyorsulásmérő, más néven dönthető / gördülő érzékelő, a kritikus sebességeken vagy az autó bármely tengely mentén történő mozgatásakor indított értékeknél - így amikor megpróbálja felemelni az autót vagy vontatni, a riasztás működni fog. Egyébként, az ilyen érzékelők segítenek megoldani egy másik problémát, amelyet a telepítők gyakran találkoznak - sok ügyfél panaszkodik a sokkérzékelő nem hatékony teljesítményéről, miután a könnyű udvar összeomlik a védőn álló autó „dörzsölésével”. Az a tény, hogy a sokk-érzékelőnek nem szabad ilyen esetekben működnie - a „felelősségi zónája” éles fújás, amely a test egészében elterjedt, vagyis elsősorban a szemüveg törése. Az érzékenységet olyan szintre hozza, hogy a riasztás a lökhárítóba való belépésekor és a tolatás során bekapcsolódjon, és a szomszédok számára gyűlölet tárgyává válhat. Az ilyen esetekben a gyorsulásmérő eléggé megfelelően konfigurálható.

Ami azt illeti térfogat-érzékelőkmajd szükségük van a kisbuszokra vagy minibuszokra, ahol a hátsó vezérlés nem lesz felesleges. A személygépkocsiban az ajtókapcsolót (nyílást) és az ütésérzékelőt (az üveg megszakítása) ténylegesen átmásolják.

Jelzés visszajelzéssel

Kezdetben az autós riasztások egy teljesen egyirányú protokollon dolgoztak - a kulcsfúvó csak egy adót tartalmazott, a központi egységben csak egy vevő volt. A szirénára minden esetben lehetőség nyílt a riasztásról értesíteni a tulajdonos figyelmét - a pager-in modulon (ez valójában a modern telematika egyirányú prototípusa).

Az autó biztonságának javítása érdekében logikus ötletet alkalmaztak - hogy a kulcsfúvót érzékelővé tegyük. A visszacsatoló riasztásokban mind a központi egység, mind a központi egység duplex üzemmódban működik - a parancs fogadásakor a riasztórendszer végrehajtja és elküldi az adatcsomagot az állapotáról szóló információval a kulcstartóhoz. A riasztás bekapcsolásakor a megfelelő parcella is elküldésre kerül a kezelőegységre - ha a rádió vételi területen van, akkor riasztási jelzés jelenik meg rajta.

Korábban (és most az olcsó riasztásokban) a LED-eket riasztás jelzésére használták, most az LCD-képernyőket használják. Annak érdekében, hogy a tulajdonos biztosan észrevegye, a kulcsláncba egy rezgő jel és egy csillogó hangjelző kerül beépítésre. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb figyelmeztetés legyen, a jelzőgyártóknak komolyan kellett növelniük az átviteli eszközök teljesítményét a központi egységekben - az antennamodulok távolivá váltak, így a telepítő a munka legoptimálisabb helyére helyezheti őket. Az olcsó egyirányú rendszerekkel összehasonlítva a csatorna „tartománya” jelentősen nőtt. Azonban a visszajelzéssel ellátott autós riasztás kiválasztása során emlékeznie kell - az igazi városi viszonyok szigorúan korlátozzák a rádiókommunikáció sugárát - ha a gyártó legfeljebb 2 kilométeres sugarú, akkor talán csak egy nyílt területen lesz. A város több mint 300 méteres tartományának reménye nem éri meg.

Ezenkívül a riasztási sugár mindig nagyobb, mint az a távolság, amelyen az autó a távoli kulcsról kapja a parancsot: a különböző adók teljesítménye mindkét eszközön érinti. Ez azonban elég gyakran (például, ha az autót a ház másik oldalán parkolják). A modern riasztórendszerhez való visszajelzés elérhetőségét magabiztosan kötelező komponensnek nevezhetjük - a költségvetési szegmensben a képességei rádiókulcsokhoz vannak rendelve, a fejlettebb modellekben a telematika jelentősen bővült.

Automatikus lejátszás

Egy másik botrány a vitákban. Erősen gyanítom, hogy a cikk olvasóinak több mint fele azt gondolja, hogy „ugyanolyan egyszerű lopni egy autót, azt mondják, a gépeltérítő azonnal elkezdi keresni, ahol a kulcs rejtett”. Ez egy nagy hiba, és a jövőben nem kell hallgatnia azokat, akik hisznek benne.

Először is, a gépeltérítőnek nem kell időt töltenie az autóban rejtett indításgátló vonalának keresésére - és az illetékes telepítő nagyon ügyesen elrejtheti.Sokkal könnyebb regisztrálni a chipjét a vezérlő memóriájában - és sokkal gyorsabban, nevezetesen a gyorsítás fontos a gépeltérítő számára. Tehát még a legalapvetőbb változatban is, amikor az egész kulcsot beillesztik a keretrendszerbe, nincs komoly ok arra, hogy féljen a biztonság romlásától.

Ezen túlmenően a kulcsfontosságú bypass jelzőtechnológia már régóta fejlesztésre került. A CAN-busszal rendelkező járműveknél a chip-felismerés utánozható anélkül, hogy fizikai jelenléte az olvasóban lenne. Az első kulcsfontosságú illesztőprogramok különálló egységekként jelennek meg (például Fortin F1 vagy iDataLink sorozat), majd maguk a riasztások elkezdtek ilyen lehetőséget biztosítani. Ha szükségünk van autorunra, és a riasztások listáján, amelyek a költségvetésbe kerülnek, vannak olyan opciók, amelyek kulcsfontosságú bypass-ot kínálnak az autónak - jobb, ha ilyen riasztást választunk. Az ilyen javaslatok már meglehetősen költségvetési szakaszban vannak - például a Pandora DX-50.

Csak a benzinmotoros járművekre vonatkozó valós igényről tudunk beszélni - sajnos, az üresjárati dízelmotoroknál gyakorlatilag nem melegszik fel, és még a télen felmelegedett hosszú felmelegedési időközökben sem lesz képes meleg autót élvezni reggel. Ugyanakkor lehetőség van előmelegítő csatlakoztatására az indítócsatornákra, ami ideális megoldás egy dízel autó számára.

A telematikai riasztásoknál a legmegfelelőbb az ugyanolyan automatikus vezérlés. A városi környezetben a távoli kulcs jelzése nem mindig áttörhet a ház másik oldalára, míg a mobilalkalmazás vagy az SMS-csapat csaknem száz százalékos valószínűséggel indítja el a motort.

A kézi sebességváltóval rendelkező autók automatikus indítási rendszereinek egyetlen igazi mínuszja a sebességváltó zárakkal való egyidejű működtetésének lehetetlensége - a hátsó sebességnél blokkolják a dobozt, ami természetesen kizárja az automatikus vezérlés használatának lehetőségét. Az automata dobozoknál minden könnyebb - zárolva van a "parkoló" zárakkal, ami nem akadályozza meg őket. Általában az automata sebességváltó jellemzői miatt sokkal kényelmesebb az autorun - nem kell végrehajtania a „szoftver semleges” algoritmust, amely manuális sebességváltóval ellátott gépeken kizárja a program bekapcsolását élesítéskor.

Műholdas rendszerek

A geotagging rendszerekkel való integráció (első GPS, majd a GLONASS) a telematikai rendszerek második kötelező komponense. Az ilyen riasztás kiválasztásánál a legfontosabb az, hogy megértsük, hogy a műholdas jelzés minden funkciója nem hordoz valós védelmet - elég ahhoz, hogy elakadjanak a geo-műholdak által használt interferenciát és a jármű pozíciójának nyomon követését.

A műholdas jelzés kiválasztásánál egy pontot kell figyelembe venni - a legolcsóbb esetben a műholdas rendszerekkel történő koordináták meghatározásának lehetősége további GPS-antennákat igényel. A „dobozon kívüli” koordinátákat az LBS, a mobilhálózat bázisállomásai határozzák meg, ami csak a városban elfogadható pontosságot biztosít.

Maguk a rendszerek néha őszintén lépnek be a piacra. Ilyen volt például a Scher-Khan Universe 1 - külső GPS / GLONASS antennával, és megfelelő számú műholdat talált, a riasztás legfeljebb 500 méteres hibát okozhatott! két műholdképződés által nyert információk.

A legjobb riasztási márkák a piacon

Mint ilyen esetekben mondják, az alábbi információk csak a szerző véleményét tükrözik és így tovább.

A hazai riasztó gyártókról beszélve természetesen elsősorban arról beszélünk Pandora és Starline. Termékeik valóban magas szintű védelmet biztosítanak, valamint a márkás telepítési központok fejlett hálózata és a technikai támogatás jól működik - például a StarLine riasztások hitelesített CA-ba történő telepítése esetén a műszaki szakemberek is felmerülhetnek, ha problémák merülnek fel a Nizhny Vasyuki - Perelygino útvonalon. Azonban a költségvetési szegmensben csak a StarLine működik, a Pandora átlagosan magasabb, és prémiumabb, az Ön ötlete, hogy egy rendszeres riasztást vásároljon ugyanazzal a kulcstartóval és ésszerű pénzért, amit nem támogat.A rendszerek mindkét márka hátrányai és árnyalatai - jobb, ha az autójához tartozó riasztórendszer kiválasztásakor konzultáljon a vállalati központ telepítőivel. Például egy időben a Pandora DXL-nek nem volt firmware-je a Renault Kangoo-nál, és az analóg csatlakozás ezzel a géppel semmi esetre sem volt a legkényelmesebb. A StarLine, amely a jelenlegi generációs moduláris rendszerre vált, sokat zavarhat - az egyik és ugyanaz a riasztórendszer több kivágási szinten is eladható, és gondosan meg kell ismerkednie velük, hogy ne vásároljon optimálisan CAN-csatlakozót, CAN-modul nélküli készletet .

Kevésbé "meghallgat" a Szentpétervár cég nevét mágikusSystems, bár a marketing elvesztése nem jelenti a megbízhatóság vagy a védelem mértékének csökkenését - a lopásgátló rendszereik, mint például az MS Agent Pro, a piac egyik legjobb ajánlatának tekinthetők.

A megfizethetőbb lehetőségek közül a meglehetősen jó modern riasztórendszerek. tomahawk - Ez vonatkozik az építési minőségre és a jelenlegi követelményeknek való megfelelésre is. Kellemes volt nagyfrekvenciás rádió modulokat, interaktív kódot és 128 bites titkosítást megfizetni az ázsiai gyártók számára. Közel van hozzájuk és riasztáshoz KGBamely szintén méltó költségvetési választásnak tekinthető.

További információ az autoszintusok legjobb modelljei olvassa el rangsor.

Az alsó szegmens riasztása (több ezer!) A védelem szempontjából kevés. És bár még itt is vannak interaktív kódokkal rendelkező modellek, a durva repedésekkel szembeni ellenállás nem komoly, ha csak azért, mert lehetetlen elosztóköröket létrehozni. Ha úgy véljük, hogy egy olcsó riasztás megvásárlásakor és a munkahelyen a szerelő pénzt takarít meg, akkor nehéz az autóvédelem súlyosságáról beszélni.

Kompetens telepítés

Végül a lopásgátló eszközök hatékonysága a telepítő munkájától függ. Sokszor autókat kellett látnunk, ahol a központi egységet egy huzalköteggel együtt kivontuk, elég volt egy "torpedót" rúgni a lábaddal - milyen védelem van ott?

Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák