értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Padlófűtés: a prioritás választása

Válassza ki a fűtött padló kontúrját

Mindenki tudja ezt a modern fűtési rendszert. De kevesen készek megérteni, hogy a „Meleg padló” rendszer önmagában nem képes magas színvonalú fűtést biztosítani az egész ház vagy lakás számára. A hagyományos, hagyományos radiátorokkal együtt kell működnie - és csak azután a padlófűtés teljes mértékben megmutatja a lakástulajdonos számára. Beleértve a gazdasági. Milyen típusú komplexeket szeretne előnyben részesíteni? Beszéljünk erről ebben a cikkben.

Víz nélkül - nem sok ...

Az első dolog, amiről beszélni kell a padlófűtési rendszerek sokféleségéről. Hány van most? Sok. De a fő - három típus. Ez víz, elektromosan futtatható és infravörös. Általában egy közelítő listát készíthet a következőképpen: a fűtött padló:

  • a víz;
  • kábel;
  • kontúr;
  • film;
  • Termomaty;
  • Infravörös film.


És még ezekben az altípusokban is saját fajtájuk van, így nem kerülnek be a vadakba. A legfontosabb dolog az, hogy meghatározzuk, hogy melyik a legjobban megfelel nekünk. És ismét nem fogunk járni a műszaki jellemzők részletein, mondjuk egyszerre: a legkényelmesebb a víz. Mert szinte minden házban vagy lakásban központi fűtés van. És a hűtőközeggel, amely a csöveken keresztül mozog - vagyis egy bizonyos hőmérsékletre melegített vízzel. Ehhez csatlakozik a hőszigetelt padló vízrendszere is. Ez egyszerű, gyors, elérhető. És ma beszélünk a víztípusú padlófűtés prioritásainak megválasztásáról. Ezért most és kezdjetek!

Azokban a házakban, ahol két vagy több emelet van, a padlón lévő szobák fűtése általában az első, alsó szinten található nappaliban és teremben történik. A felső emeleteket radiátorokkal melegítik, mivel a padlófűtés enyhén növeli a terhelést a padlón - ez az ilyen fűtési rendszer meglehetősen nagy tehetetlenségének köszönhető. A tehetetlenség nem teszi lehetővé az optimális mikroklíma kialakítását beltérben.

A padlófűtésnek nagyobb a tehetetlensége, mint a radiátoroknál, mivel a padlófűtés lassú, valamint a hűtés.
Ennek oka az, hogy a padlófűtési csöveket hegesztett cement-esztrich magas hőteljesítménye biztosítja. Ezért egy nagy terhelés van az átfedésben. A radiátorok sokkal gyorsabban melegítik a helyiség levegőjét, mint bármely padlórendszer, de a levegő gyorsabban lehűl, ha a hűtőközeg hőmérséklete a radiátorokban csökken. Ezért a legjobb lehet a radiátorok és a padlófűtés együttes használata.


Fotó: master-ur.ru

A padlófűtés kontúrja legfeljebb 55 fokos, sokkal alacsonyabb, mint a radiátorban. Ugyanakkor maga a padló nem magasabb, mint 35 fok, de a felhalmozott hőt nagyon hosszú ideig biztosítja a szobába.

A kombinált fűtés létrehozásának feltételei

A "meleg padló" rendszernek nyitottnak kell lennie, és nem a bútorok vagy szőnyeg alá kell helyeznie. Ezért néhány szobában például, ahol sok bútor van, teljesen el kell hagynia egy ilyen rendszert, mert nagyon kevés hely maradt a padlón. Példa erre egy kombinált fürdőszoba vagy fürdőszoba nagy jacuzzival.
A padlófűtés tervezésénél felmerülő másik probléma az, hogy egy kiegészítő esztrich felső emeletén található eszköz, amelybe csöveket kell elhelyezni, ez egy kicsit magasabb volt. Az átfedést eredetileg nem olyan csapágyterhelésre tervezték, így egyszerűen nem ellenáll. A vízmelegített padlóhoz az eszköz a legigényesebb esztrich! Ezért a kombinált fűtési rendszer tervezése előtt gondosan tanulmányozza a megfelelő működéshez szükséges összes feltételt.


A padlófűtés megválasztása

Ezzel a választással nehéz döntést hozni két párhuzamosan működő alrendszer munkájával. Ezzel egyidejűleg saját, külön keringető szivattyúval kell felszerelni. A víz hőmérsékletének szabályozására a csövekben egy speciális háromutas szelepet szerelnek fel, amelyet az időjárásszabályozó szabályoz. A fűtőtestek termosztatikus szelepekkel vannak felszerelve. A szelepek automatikusan megnyílnak, feltéve, hogy a fűtött padló egyik kontúrja egyedül nem képes megbirkózni a helyiség teljes fűtésével. A radiátorok automatikus szelepeinek bezárásakor a keringető szivattyúnak is le kell állnia. Nagyon jó lesz, ha a szivattyút bekapcsolják a rendszerbe a fordulatszámok független elektronikus beállításával. Ebben az esetben az áramlási ellenállás mellett változik a teljesítménye is. Amikor az automatikus termosztatikus szelepek teljesen lezárulnak, az ilyen szivattyú pengéi leállnak a fűtési rendszer nyomásnövekedése miatt. A pumpa leállításakor a szivattyú egyszerűen kikapcsol.

A padlófűtéses radiátorok választéka

A padló hőmérséklete, pontosabban annak felülete, nem lehet több, mint 29 fokos lakóövezetben, a fürdőszobában ez a szám 33 fokot érhet el. De a radiátorok hőmérséklete jóval magasabb, mint a meleg padló maximális megengedett hőmérséklete. Ezért a hűtőfolyadékot, majd belépve a meleg padló kontúrjába, le kell hűteni. Ezt a problémát úgy oldják meg, hogy a padlófűtési rendszer valamennyi áramkörében termosztatikus szelepeket használnak. Folyamatosan korlátozzák a padló alatt a csövekhez belépő víz hőmérsékletét.


Fotó: san-teh-nik.ru

Egy ilyen termosztatikus szelep feje képes reagálni a hűtőközeg hőmérsékletére az áramkörben, de nem reagál a helyiségek levegőhőmérsékletére, mivel termosztatikus szelepek teszik. A tekercsbe belépő víz hőmérsékletének bármilyen emelkedéséhez ez a szelep zárja a hozzáférést, amíg a hűtőközeg nem hűl a hőmérsékletre, amelyet feltételezhet, hogy a körülmények között, vagyis a szabályozási értéknél. A termosztatikus szelepek egy speciálisan elosztott házban helyezkednek el, hogy megőrizzék a belső esztétikai megjelenést. A mai napig azonban speciális kapuk állnak rendelkezésre, amelyek egy fali dobozban helyezhetők el.

Ha radiátorokat és padlófűtést használ, vegye figyelembe a hűtőfolyadék áramlását és az áramlás ellenállását. Mind a radiátor, mind a tekercsnél az ellenállásnak közel azonosnak kell lennie. És a kontúrokat párhuzamosan az általános rendszerhez kell csatlakoztatni. A tekercs által elfoglalt terület nem lehet több, mint 15 négyzetméter, mivel egyébként a hűtőfolyadék áramlási ellenállása túl nagy lesz. De nyilvánvaló plusz: egy ilyen rendszer telepítése meglehetősen egyszerű, és megfizethető áron.

Kontúrelválasztás

Ha van egy nagy ház, ez azt jelenti, hogy egy nagy területet melegítenek. Ezután jövedelmezőbb és kényelmesebb lesz a padlófűtés és a radiátorok kontúrjainak egymástól független kialakítása. A hidraulika tudománya ezt tanítja és emlékeztet a kezelés és az ellenőrzés kényelmére. Egy ilyen megoldás nem lesz olyan olcsó, de cserébe nagyfokú megbízhatóságot kap a rendszer működése közben.
A független fűtőkörök sokkal könnyebben szabályozhatók. A fejléceket ezek összekapcsolására használják - ezek a rendszer csőszakaszai, amelyek nagyobb átmérőjűek, mint a főbbek. Ez a megoldás segít a víz áramlási sebességének csökkentésében, ami megkönnyíti az egyes áramkörök beállítását. A sebességet háromutas szelepekkel állíthatja be, amelyeket egy időjárás szabályozó vezérel. A szelepek az áramkör minden bemeneténél közvetlenül a keringető szivattyú előtt helyezhetők el.


Fotó: ideas.vdolevke.ru

Több mint kényelmes külön kontúr? Ezzel a rendszerrel különféle hőmérsékleteket lehet beállítani különböző helyiségekben és helyiségekben. És még akkor is, ha ezekben a helyiségekben másfajta fűtés van. A különálló rendszerek viszont alrendszerekre is oszthatók, ez lehetővé teszi a különböző hőmérsékletek fenntartását. Ami természetesen növeli a kényelmet a házban. És mégis - lehetővé teszi, hogy pénzt takarítson meg, ami általában fűtésre fordul. Például vannak olyan típusú helyiségek, amelyeket rendszeresen nem használnak - vendégszoba vagy kamra lehet - ott a hőmérsékletet minimálisra csökkentheti. Nagyon gyakran, az ilyen fűtési rendszerek a „Smart Home” rendszerbe tartoznak, ahol a különálló áramkörök segítségével a szoftver a ház egész hőmérsékletét szabályozza.

A több áramkörrel rendelkező fűtési rendszerek akkor is használhatók, ha a fűtőkazán korlátozott ellenőrzési képességekkel rendelkezik. Ezután a háromutas szelepek segítségével egyszerűen megoldható a külön fűtőkörben az „extra” hőmérséklet problémája. És bár maga a kazán nem szabályozott, és továbbra is a legnagyobb hatékonysággal dolgozik.

Szerző: Vadim Yashin 19.09.2012
Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák