értékelés kiválasztás Új technológiák vélemények

Irodalmi választás autó gumik

Jó gumiabroncsok - egy lépés a biztonságos vezetés felé

A gumiabroncsok megfelelő választása

Tartalomjegyzék
 1. szezonalitás
 2. Kamerával vagy sem?
 3. Hogyan kell elolvasni a gumiabroncsot?
 4. Fontos mutatók a gumiabroncs kiválasztásakor
 5. népszerű gyártók
 6. Hasznos tippek

Valószínűleg nincs ilyen autós, akinek legalább egyszer nem merült fel az autó gumiabroncsok beszerzésének kérdése. Végül is, mint egy személy cipője, elhasználódnak, és az autó gumiabroncsai fokozatosan használhatatlanná válnak. Nem számít, mennyire öreg a test, a sebességváltó, a motor, a gumiabroncsoknak mindig tökéletes, műszaki állapotban kell lenniük, és meg kell felelniük az aktuális szezonnak.


A megfelelően kiválasztott gumiabroncsok közvetlenül befolyásolják a vezetés biztonságát. Mivel a gépkocsi-gumiabroncsok változásának pillanatában sok autós számára váratlanul fordul elő, akkor elmondjuk, hogyan kell felkészülni rá. Azt is elmondjuk Önnek, hogy milyen paramétereket és kritériumokat kell használni a gumiabroncsok kiválasztásához, hogy biztonságban érezze magát és csak kényelmes legyen utazás közben.

Minden gumiabroncs különböző. méret szerint, profil szélessége, futófelület mintázata és szezonalitás. Ahhoz, hogy pontosan megtudja, milyen méretre van szüksége, megnézheti ezt az információt az autó szervizkönyvében. Vagy vásároljon új gumiabroncsokat ugyanazokkal a paraméterekkel, amelyek már telepítve vannak az autójába. Ne feledje azonban, hogy a kerék oldalsó oldala a lehető legkisebb mértékben szenvedett, ezért meg kell vásárolni a gyártó által megengedett legkisebb átmérőjű gumiabroncsokat.

szezonalitás

Az autó gumiabroncsai a felhasználási időszak szerint változnak. Mind a gumiabroncsok biztonsága, mind a biztonságos vezetési feltételek érdekében időben történő cseréje szükséges. A gumiabroncsok a következő kategóriákba vannak osztva:

 • Nyári gumiabroncsok;
 • Téli gumiabroncsok;
 • Minden évszakos gumiabroncs.

Nyári gumik

Meleg évszakban történő használatra tervezték, amikor a környezeti hőmérséklet nem esik + 5 ° C alá délután. Ha az utca már sokkal hűvösebb, akkor a gumi megkeményedik, a rugalmasság eltűnik, és a markolat elveszik. A gyártók a nyári gumiabroncsokat kopásálló gumiból és olyan anyagokból állítják elő, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a forró aszfalton nagy sebességgel dolgozzanak.

A nyári gumiabroncsok futófelületének használata fontos szerepet játszik. A következő típusok: irányított futófelületi mintázattal, nem irányított és aszimmetrikus.

 • Irányított rajz lehetővé teszi, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsa a vizet a kerekek alól, ami kiküszöböli az aquaplaningot - az autó szinte nem veszíti el az irányíthatóságot. Az ilyen gumiabroncsokat azonban helyesen kell beszerelni! Telepítéskor ügyeljen a ROTATION szóra, amely a gumiabroncson feltüntetett nyíl jelzi a kerék mozgásának irányát. Ha olyan gumiabroncsot szerel fel, amelyik ilyen gumiabroncsot nem tartalmaz, akkor vészhelyzet alakulhat ki nedves úton.
 • nem irányított - a legegyszerűbb és univerzálisabb rajz, az ilyen gumiabroncsokat bármelyik fél számára létrehozni. Nem igényel bizonyos feltételeket a telepítéshez. A legtöbb költségvetési lehetőség. Nagy a száraz úton.
 • aszimmetrikus - a gumiabroncs egy változata, amelyen a futófelület mintázata két részre van osztva. A futófelület mintázatának jobb oldalán a nedves aszfaltra, balra a szárazra. Mivel az ilyen gumiabroncs gyártásakor a belső rész merevebb, mint a külső, a markolat és az útkezelés észrevehetően jobb lesz. A legjobb választás a nyári gumiabroncsok számára, amikor a régióban mérsékelt kontinentális éghajlat. A gumiabroncs aszimmetrikus változatát csak megnézheti, mert a jobb és a bal oldalon lévő minta egymástól eltér. A gumiabroncs címkén kívül és belül, illetve oldalirányban kifelé és oldalra néző oldalirányban befelé jelzi a gumiabroncs belsejét és külsejét. A telepítés után csak egy jelölési opció látható.

Téli gumiabroncsok

Minden évben jön a pillanat, amikor a téli gumiabroncsokat meg kell változtatni.Ezt akkor kell üzemeltetni, ha a levegő hőmérséklete + 5 ° C alatt van az ablakon kívül. Az ilyen gumiabroncs gumiabroncsja puha, negatív hőmérsékleten nem keményedik meg. Az ilyen gumiabroncsok megválasztásához szükség van, szigorúan az időjárási viszonyok alapján, mert országunk különböző régióiban a tél más. Az ilyen gumi kiválasztásakor a kötelező paraméter a ciklusos rések (lamella) a futófelületen. Segítenek ragadni a jégen és hengerelt hóban. Minden gyártónak legalább egy szabadalma van egy ilyen elemhez tartozó védőhöz. A téli gumiabroncsok a következő osztályokba oszthatók:

 • Szöges gumiabroncsok;
 • Lamelizált gumi (az emberekben "ragadós").

Csuklós abroncsok - tüskés gumiabroncsokkal van felszerelve, amely a legjobb, hűvös időben és jeges úton történő húzáshoz lett kialakítva. Ilyen körülmények között a legjobb fékezés biztosított. A súlyos orosz téli körülmények között a legigényesebbek. Azonban ezek a leginkább zajosak és gyorsan elhasználódnak a csupasz aszfalton, amikor rajta haladnak. Egyébként a tüskék számának tulajdonosa a Nokian sorozat Hakkapeliitta 8 cég 20555R16 gumiabroncsméretének számít.

Íme néhány útmutatás a téli gumiabroncsok használatához:

 • Új téli gumiabroncsokra van szükség, körülbelül 500 kilométerre. Szükséges, hogy a tüskék a helyükre kerüljenek, a mozgás irányába. Ekkor nem ajánlott a hirtelen fékezés és az éles elindulás, valamint a mozgásirány éles változása. Ez hatással lesz arra, hogy mennyi ideig tartják a tüskék a kerékben, függetlenül attól, hogy az üzemi időszak előtt kiesnek-e.
 • Vásároljon szegecses gumiabroncsokat, amelyeket gyárilag szőttek. Ne csináld magad.

Laminált gumi vagy „Tépőzáras” - Ugyanaz a téli gumiabroncs, mint a minőség és a megjelenés, de a tüskék teljes hiánya. A fogazott hornyok (lamellák) nagyobb számának köszönhetően javul a markolat. Az útfelület károsodása, a szegecsekkel ellentétben, minimális. Nedves aszfalton a tépőzáras ragaszkodik hozzá, mert a puha gumi következtében jobban elnyeli a vizet. Nagyon alacsony hőmérsékleten még mindig nem dupla, és működik, de még mindig veszít a jégen és a hóban. Ezt a gumiabroncsot olyan területeken kell használni, ahol minimális a téli csapadék.

Szezonális gumiabroncs

Ez a gumiabroncs egész évben használható, de csak nagyon kedvező éghajlatú körülmények között. Annak ellenére, hogy a nagyvárosi területeken az utcákat télen folyamatosan tisztítják, az időjárás kiszámíthatatlan. Ezért gyakran nem tudod, hogy holnap vár rád. Ebben a tekintetben az évszakos gumiabroncsok választása miatt állandó ellentmondás van. Az ilyen típusú gumiabroncsok ellenfelei és támogatói is vannak. Mint mondják, hány ember, annyi vélemény.


Egyéb gumiabroncsok

 • Offroad gumiabroncsok - az ilyen típusú gumiabroncsoknak nincs köze a nyári vagy téli típushoz. Ezt a gumit kifejezetten mocsaras, durva terepen való mozgáshoz használják. A védő általában ritka mintázattal rendelkezik. A gumiabroncsok jól érezhetik magukat az utakon, de sík pályán nem hatékonyak, mivel hosszú megállási távolságuk van és gyorsan törlésre kerülnek.
 • Szúrott gumiabroncsok a globális márkák egyre inkább aktívak. Ezeken a gumiabroncsokon belül van egy speciális tömeg, amely az 5 mm átmérőjű lyukat azonnal lezárja, és nem teszi lehetővé a levegő kifújását a kerékből. És ott van a „Run on Flat” technológia is, amelyben az oldalfalak egy speciális vegyülettel vannak megerősítve, amely megdöntve megakadályozza a kerék leereszkedését. Tehát körülbelül 150 kilométert tud vezetni. Ügyeljen arra a tényre, hogy a különböző gyártók a hasonló technológiákat saját maguk határozzák meg.
 • Alacsony profilú gumiabroncsok - az ilyen gumiabroncsokban a profil magassága és a szélesség aránya nem haladja meg az 55% -ot. Dinamikus és gyors vezetésre tervezték, de csak sík utakon.Az ilyen gumiabroncsok fogása nagyszerű, és a kezelés jobb. A gyorsulás gyorsabb, és a féktávolság csökken.
 • Kiterjesztett távolsági busz + 50 ° C és –15 ° С közötti hőmérsékleten működtethető. Ez egy speciális nyári gumiabroncs, amely képes ellenállni a negatív hőmérsékleteknek. Különösen fontos lesz az egész évszakos használat számára országunk déli tágulásainál, amikor a tél hőmérséklete nem csökken -15 ° C alá. Jelenleg nagyon nehéz megtalálni egy ilyen gumiabroncsot a piacon. Az ilyen gumiabroncsok egyik példája a Michelin Energy XT 2.

Kamerával vagy sem?

A gumiabroncsok kamra és cső nélküliek. Kamra gumiabroncs szinte azonnal elveszíti a nyomást. A levegő kijön belőle a peremben lévő szelep lyukon keresztül. És innen cső nélküli gumiabroncs A levegő csak a lyukasztási helyről távozik. Ha a lyuk kicsi, a levegő nagyon lassan kialszik. A tubeless típusú régóta a piacon a pozitív oldalról jött létre, az ő kell választania egy autót. Jelölve a kerékre, mint Tubeless.

Hogyan kell elolvasni a gumiabroncsot?

A gumiabroncs első látásra való jelölése érthetetlen szavak, számok és betűk gyűjteménye. Próbáljuk kitalálni, hogy mit jelentenek.


Terhelési index igazolja, hogy az autó egy súlyonként maximális súlyt jelent. Bármely autó útlevelében megjelennek a kerékre ajánlott maximális terhelés, és érdemes azt betartani, és ha margóval kívánja elvenni, akkor nem ajánlhatja túl, az ajánlott érték maximum 30-35% -át. A terhelési index eltérő lehet: a 62-es megnevezéssel kezdve, amely a 265 kg-os terhelésnek a 126-os indexgel végződő terhelésére utal, amelyen egy olyan gumiabroncs van, amely ellenáll egy 1700 kg-os terhelésnek.

A betű formájában megadott sebességindex a gumiabroncs maximális sebességkorlátozását jelzi: P - 150 km / h, Q - 160 km / h, R - 170 km / h, S - 180 km / h, T - 190 km / h h, H - 210 km / h, V - 240 km / h, W - 270 km / h, Y - 300 km / h.

Fontos mutatók a gumiabroncs kiválasztásakor

Száraz markolat. Ez a mutató határozza meg a szilárd és száraz felületen lévő kapcsolási és fékezési tulajdonságokat. Ezt befolyásolja a gumi kompozíció, a futófelület mintázata és az érintkező tapasz mérete. Természetesen nem találja mindezt a gumiabroncsok jelölésében. Itt csak a hivatalos vizsgálatok eredményei segíthetnek.

Nedves tapadás - a gumiabroncs viselkedésének jellemzője nedves úton történő fékezéskor. Az értékelési tesztek eredményei szintén segítenek.

Az aquaplaning ellenállása A gumiabroncs minőségének egyik legfontosabb mutatója, különösen nagy sebességű vezetés esetén. Nehéz eső és pocsolyák az utunkon messze nem ritkák, és anélkül, hogy elegendő számú vízelvezető csatorna lenne, a gumiabroncs nehezen lesz képes megbirkózni az érintkező tapasztól való vízelvezetéssel, ami azt jelenti, hogy a gumiabroncs úszni fog, és nem megy az úton, és az autó nem lesz ellenőrizhető.

Viseljen ellenállást. Először is ez a jelzőfény az üzemi körülményektől, a vezetési stílustól, a dőlésszögtől, a gumiabroncsnyomástól függ, de a „shinniki” az átlagos gumiabroncs-kilométert jelzi a legnagyobb futófelület kopásnak.

zaj a gumiabroncsok inkább a kényelemre utalnak vezetés közben, de látod, kevés ember szeret, mint a kabinban.

Gördülési ellenállás. A teljes megtakarítás korában a gumiabroncsgyártók igyekeztek az indikátoron keresztül csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást. Ez a gumi keverék összetételétől, a keret felépítésétől és a szem vagy érintés nélkül meghatározható, de a vezető gyártók elkezdték jelezni a gumiabroncs-jelölés hatékonysági kritériumát (E, Economy, Fuel saving).

népszerű gyártók

A gumiabroncsgyártók között olyan népszerű márkák ismertek, mint a kontinentális, Michelin, Nokian, Pirelli, Goodyear, Hancook, Yokohama, Bridgestone és Kumho. Kiváló minőséget képviselnek nevükkel, mivel ezek a gyártók értékelik a hírnevüket. De érdemes megjegyezni, hogy termékeik ára nem kicsi. Kevésbé drága gumiabroncsok állnak rendelkezésre olyan márkáknál, mint: Dunlop, BFGoodrich, Nordman, Fulda és Gislaved. A nevek közötti különbség ellenére ezek a cégek a fenti vállalatok leányai. Az alacsonyabb költségű gumiabroncsok felszabadításával ugyanolyan magabiztosan próbálkoznak a napsütésben. Népszerű gyártók Oroszországban Amtel és Cordiant. Mindkét vállalat folyamatosan fejleszti technológiáját, termékeik tökéletesek mind a költségvetés Lada, mind a középosztályú autók számára. A végső választás mindig az autós számára marad, személyes preferenciái alapján.


Hasznos tippek

 • A gumiabroncsokat csak a működési hely és idő szerint kell megvásárolni. Pontosan tudnia kell, hogy hol és milyen körülmények között fogják használni az autóját, mert a városi, vidéki és terepi körülmények között történő vezetéshez más futófelület-mintázatot kell alkalmazni.
 • Amit nem érdemes megtakarítani, így minden téli gumiabroncs-készlet megvásárlásakor. Az autósok véleménye szerint a gumi csak a hajtókerekekre cserélhető. Ha az első kerék meghajtó autójába helyezi őket, akkor kétségtelenül gyorsabban leszel a földről, de a fékezéskor az autó hátulról oldalra kerül. És ha a gumiabroncsokat csak a hátsó kerekekre szerelik fel, egy ilyen autó vezetése nagyon nehéz lesz az utazás irányának megváltoztatására. Általában az ilyen művelet egyszerűen nem biztonságos.
 • Ne aggódjon a nyári gumiabroncsok miatt, csak győződjön meg róla, hogy egy tengelyen azonos kerekek vannak. Ellenkező esetben ez az igazgatási bűncselekményekről szóló törvény 12.5. Cikkének 1. részének megsértése.
Figyelem! Az információk pontossága és a rangsor eredményei szubjektívek és nem reklámok.

értékelés

kiválasztás

Új technológiák